Gemiddeld hoef je de plant maar één keer in de maand water te geven. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat. Wacht drie tot vier dagen wanneer de watermeter op 'MIN' staat alvorens je opnieuw water geeft. Zo hebben de wortels even wat tijd om te luchten.
Voordat je de pot vult met hydrokorrels, is het belangrijk om de kleibolletjes even te wassen met lauw water. Hierdoor kunnen de korrels het water in de pot beter opnemen.
Wij adviseren 1 theelepel voeding per 2 liter water. De hydrocultuur pot heeft een waterreservoir van 2 liter en een watermeter die aangeeft wanneer je water moet geven.
Hydrokorrels absorberen vocht en door de drainerende werking zorgen ze ervoor dat planten en hun wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen. Hydrokorrels nemen niet alleen maar vocht op, ze absorberen ook andere vloeistoffen, zoals plantenvoeding. Een ander groot voordeel aan hydrokorrels is dat ze heel lang meegaan.
Planten zoals moerasbloemen en waterplanten hebben daarom meestal geen geschikte hydrocultuur. Planten met grote wortels: Planten met grote wortels hebben meer ruimte nodig om te groeien en kunnen daarom beperkt worden door de grootte van de korrels.
Hoe lang gaat een hydrokorrel mee? Dit is nou het mooie aan hydrokorrels: in principe gaan ze voor eeuwig mee! De korrel bevat namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant, en wordt dus ook niet afgebroken. Het resultaat is dat een hydrokorrel oneindig opnieuw te gebruiken is.
Verzorging. Met behulp van een watermeter kun je aflezen hoeveel en ook wanneer de plant water nodig heeft. Gemiddeld hoef je de plant maar één keer in de maand water te geven. Je geeft de plant water over de korrels totdat de watermeter stijgt en bij 'OPT' staat.
Een laagje hydrokorrels bovenop de potgrond zorgt ervoor dat er uit de grond minder vocht verdampt. De potgrond blijft dus langer nat. Niet elke plant zal hier gelukkig van worden, omdat sommige planten juist niet te lang in vochtige grond willen staan.
Dan raden we aan om deze voor het verpotten één nacht in het water te laten staan. Dit aardewerk zuigt het water dan helemaal op, waardoor deze daarna geen water meer aan de potgrond zal onttrekken. Leg een laag van 3 á 4 cm hydrokorrels onderin de pot.
Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Het overkomt iedereen wel eens: je plant heeft teveel water gekregen. Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen.
Merk je dat de aarde om de wortelkluit heel droog is, zet de plant dan vlug eventjes in een waterbad. Zo kan de plant wat vocht opnemen. Doe de verse potgrond in de pot en bed de planten zodanig in dat het bovenste deel van de wortelkluit net onder de rand ligt.
Gooi hydrokorrels bij het restafval: ze zijn niet composteerbaar. Hydrokorrels worden in plantenbakken gebruikt om vocht vast te houden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Nadat je de plant hebt ingegraven, strooi je een dunne laag hydrokorrels de bovenste laag aarde. Ga hierbij uit van ongeveer 2 centimeter bij een kleine pot en 4 centimeter bij een grote. Door ook bovenin de pot te bestrooien met korrels, voorkom je dat de potgrond uitgedroogd raakt.
Hydrokorrels worden het vaakst gebruikt om een drainagelaag onder in de bloempot of plantenbak te creëren. Wanneer er geen gat onderin zit kan het gebeuren dat je plant te veel water krijgt, waardoor de plant verzuipt.
Het nadeel van een grote plantenbak is dat er heel veel hydrokorrels en potgrond in gaat. Dit kan opgelost worden door gebruik te maken van piepschuim.
Voordat je planten in de bloembak poot, vul de bloembak eerst met een laagje hydrokorrels. Deze hydrokorrels vormen een drainagelaag onder in bloempotten en bloembakken, waardoor de waterhuishouding verbetert en je langer kunt genieten van een prachtig resultaat.
Kraanwater is dus niet per se funest voor je planten, maar je moet de potgrond en bladeren goed in de gaten blijven houden omdat te veel kalk schadelijk kan zijn. Om die redenen kunnen we dus wel stellen: regenwater is gezonder voor je planten dan kraanwater.
Er zijn verschillende voordelen aan hydrocultuur ten opzichte van potgrond. Het verzorgen van je planten kost minder tijd, omdat je minder vaak water hoeft te geven en je hoeft niet bang te zijn dat je je planten te veel water geeft.
Water geven kan met de hand maar is vooral bij grotere oppervlaktes makkelijker met een sproeier, sproei- of druppelsysteem. Het is altijd beter om tijdens droogte één of twee keer per week flink te bewateren dan iedere avond een beetje. Laat de sproeier daarom gerust een uur aan staan.
Planten hebben ongeveer 20 liter per vierkante meter nodig per week. Dat zijn 2 gieters (van 10 liter) of ongeveer 3 minuten op die plek sproeien met de tuinslang. Regenwater opvangen (in een regenton) om later planten mee water te geven is de milieuvriendelijkste methode.
Zoals je kunt lezen, kan je hydrokorrels op meerdere manieren in huis en tuin gebruiken. De belangrijkste redenen zijn terug te vinden in de vochtopname. en hety decoratieve, moderne effect. De korrels houden vocht perfect vast en verdelen dit gelijkmatig over de wortels van een plant.
De juiste hoeveelheid is 'net zoveel als de grond kan opnemen. ' Indien je de plant uit de pot tilt, en er is geen bodempje water, dan zit de hoeveelheid goed. Anders heb je misschien wat te veel water gegeven. Afhankelijk van je plant zelf, geef je ze om de zoveel dagen/weken water.