Verzorging blauwe druifjes (Muscari)
Regelmatig water geven helpt de bol tot bloei te komen, van teveel water gaat hij rotten. Voeding is niet nodig, die zit al in de bol, wat voorjaarsbrengers 'easy care' maakt.
Blauwe druifjes of muscari geven het startschot van een periode vol bloemen en bloesems. Ze zijn bijzonder goed bestand tegen de koude en kunnen al bloeien in februari. De meest gangbare bloeiperiode is echter maart tot en met mei, afhankelijk van de soort.
Als je de potjes blauwe druifjes in huis zet
Geef ze dan een zo koel mogelijk, maar wel licht plekje en vergeet niet water te geven. Plantenvoeding is niet nodig. In de bolletjes zit voldoende voedsel voor een goede bloei.
Blauw druifje op pot is door de kweker optimaal voorbereid om meteen je tuin of terras op te vrolijken en bloeit in februari en maart, tot een eindje in april. Ze kunnen uit de pot in de volle grond worden gezet, maar doen het ook goed op de tuintafel.
Narcissen en blauwe druifjes vallen niet onder de gecultiveerde soorten en zijn voorbeelden van planten die verwilderen als je ze op dezelfde plek laat staan. De uitgebloeide bloemen kun je eventueel verwijderen. Door ze te laten afsterven, kunnen ze zich ieder jaar vermeerderen.
De druif houdt van de zon en van niet teveel wind. Tegen een muur of schutting op het zuiden is daarom een prima plek. Druiven houden van kalkrijke, humusrijke en kleiachtige grond en niet van natte voeten. Geef de druif ook voldoende ruimte, want hij kan flink groeien!
Zijn de bollen goed schoon én droog gemaakt? Dan kun je ze bewaren op een koele, droge en donkere plek. Wikkel de bollen stuk voor stuk in oud krantenpapier en stop ze in een doos. Waar je deze doos vervolgens zet, dat maakt niet uit, zolang het op die plek maar donker, koud en vooral droog is.
Wij mensen zullen van het eten van deze druifjes niet meteen 'onder zeil' gaan. Maar honden en katten kunnen er toch behoorlijk 'katterig' van worden. Kortom: Je kunt er beter alleen maar naar kijken, maar opeten niet!
Blauwe druifjes in de tuin
Graaf een geul van een aantal centimeter diep, ongeveer twee keer zo hoog als de bloembol. Plant de bollen op de gewenste afstand van elkaar en bedek ze met een laagje aarde. Altijd met de punt omhoog, want dit is de kant waar de bloemen uit zullen komen.
Het blauwe druifje kan het beste geplant worden op een plek in de zon of in de halfschaduw. Hoewel deze bloem, net als alle planten, water nodig heeft, is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Zorg er dus voor dat u het blauwe druifje in een wat lossere grondsoort plant.
Sommige mensen schrikken als ze het blad van blauwe druifjes al in de herfst zien opduiken: veel te vroeg, wat als het straks gaat vriezen? Vrees niet: het is volkomen vorstbestendig. Het blauwe druifje werd vroeger in kwekerskringen ook wel 'arme Jacob' genoemd, omdat je er maar weinig aan verdiende.
Plant de druiven op een plek in de volle zon, bijvoorbeeld bij een schutting op het zuiden of een pergola. Zorg voor een plek met goed gedraineerde grond, want een druivenstok kan er niet goed tegen als de wortels in het water staan. Het beste resultaat bereik je op kalkrijke, kleiachtige grond of humusrijke zandgrond.
Als de hyacinten zijn uitgebloeid kun je het beste de steel met de verdorde bloemen afsnijden. Het loof (groene bladeren) laat je zitten. Deze kan je pas verwijderen nadat alles op natuurlijke wijze verdord is. De bladeren blijven namelijk zonlicht verzamelen en daardoor voeding opnemen.
Zaaien: Gecontroleerd zaaien: Februari of september-oktober in zaaibakje of potten onder glas. Opkweken en als de plant goed ontwikkeld is uitplanten op de plek van bestemming. Ter plekke zaai je na het rijpen van de zaadjes, namelijk in mei-juni (juli).
Het blauwe druifje ziet er, niet geheel toevallig, uit als een klein, blauw druiventrosje. Helaas smaakt hij niet zo lekker en is hij zelfs giftig, ook al is hij familie van de asperge. Zijn wetenschappelijke naam is 'muscari', omdat zijn bloemen de geur van muskus hebben.
Bij de meeste fruitsoorten is dat geen probleem, maar pas op met druiven! Druiven en rozijnen zijn namelijk giftig voor je hond. Voer je hond daarom geen rozijnenbrood of krentenbollen. Een enkele druif of rozijn overleeft je hond nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn.
Ingestie van druiven, krenten of rozijnen veroorzaakt meestal binnen 6 tot 24 uur na inname klachten. Een aantal klachten die gezien kunnen worden zijn: braken, diarree (eventueel met bloed), buikpijn, instabiliteit en sloomheid. Er is kan ook acuut nierfalen ontstaan.
Uitgebloeide bollen in potten
Dan kun je simpelweg de potten uit het zicht zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de bollen met kluit en al uit je mooie potten te halen, om ze in een plastic pot op een andere plek te laten afsterven. Op die manier kun je andere planten in je mooie pot zetten.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn: de bollen zijn te lang bewaard, de bollen zijn in een te vochtige omgeving bewaard, de bollen zijn in een te warme omgeving bewaard, de bollen zijn niet op tijd geplant, de bollen zijn niet goed verzorgd etc.
Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien.
Water geven
Geef de druif één keer per week water. Als je een druif gaat planten moet je de grond ook heel vochtig maken. Bij warme dagen kun je het beste twee keer per week water geven. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.
Zoals gezegd heeft de druif om de vruchten te laten rijpen veel zon nodig. Een plek pal op het zuiden tegen een muur, schutting, pergola of op een balkon is ideaal.
Wat gebeurt er wanneer je in de lente zou snoeien? De reden dat je een druivenplant niet snoeit in de lente, is omdat het houtgewas dan zou gaan bloeden. Met het bloeden van planten bedoelen we groot vochtverlies uit de snoeiwonden. Dit bloeden kan zo sterk zijn dat de plant sterk verzwakt of zelfs doodbloedt.