Buienradar verwachtingen De actuele waarnemingen worden gemeten door KNMI-weerstations verspreid over het land en worden elke 10 minuten geüpdatet.
' Volgens De Kind maken alle weerapps gebruik van dezelfde data, aangeleverd door het KNMI. Het enige verschil zit hem in de interpretatie en de visuele weergave ervan. Daardoor kan het gebeuren dat een app zich vergist, maar dat overkomt elke app op andere momenten, volgens De Kind.
Buienradar was er als eerste bij, maar Buienalarm is het slimste. Met deze app hoef je namelijk niet zelf te checken of er nog buien in aantocht zijn, maar wordt je op de hoogte gehouden. Als je de app voor de eerste keer opent kun je je eigen locatie invullen, of automatisch je locatie laten bepalen.
KNMI Weer
De KNMI app komt uit veel tests het beste uit de verf als het om de nauwkeurigheid van de voorspellingen gaat.
Informatie van buienradars is over het algemeen best wel goed betrouwbaar, maar 100% wordt zeker niet gehaald. Houd er daarom rekening mee dat er soms een onverwachte bui kan langskomen: vooral als het al buiig weer is.
Heter, natter, extremer, het kan allemaal. Doordat het klimaat verandert zal het weer de komende decennia ook sterk gaan veranderen. Het KNMI heeft daarvoor klimaatmodellen ontwikkeld die iedere 6 tot 8 jaar met nieuwe uitkomsten komen. Het algehele beeld, en dat is natuurlijk geen verrassing, is dat het warmer wordt.
Onthoud de vuistregel: een zevendaagse verwachting kan het weer ruwweg 80 % van de tijd betrouwbaar voorspellen, 90 % voor vijfdaagse verwachtingen.
Dark Sky: de allerbeste weersite
Het is ook de regerend kampioen van de weer sites. En dat is niet voor niets. Dark Sky is zo indrukwekkend dat het je tot op de minuut kan vertellen wanneer er in jouw gebied regen zal vallen. Ze sturen je zelfs een melding om je te waarschuwen dat je dekking moet zoeken!
Weer.nl geeft de hele dag de meest actuele weersverwachting.
Kans op regen
Wel is het een aanduiding dat er minstens 0,3 mm regen valt. Dat is hetzelfde als 0,3 liter water per vierkante meter. Voorbeeld: Als in jouw buurt 30% kans op regen is, is er een 30% kans dat er op de dag (in 24 uur) 0,3 liter regen per vierkante meter valt. Dus is er 70% kans dat er geen regen valt.
"We gebruiken allemaal dezelfde modellen. Maar Buienradar laat ruwe data zien, bij ons en bij bijvoorbeeld Weerplaza zit er een meteoroloog tussen. Die kijkt mee of de modellen realistisch zijn en plakt er kansen aan vast. De modellen geven vaak een spreiding aan, bijvoorbeeld van 30 tot 35 graden.
Het meest betrouwbare weermodel dat in de diverse Europese weerkamers wordt gebruikt, is het ECMWF weermodel (Het Europees weermodel heeft 2x een update). ECMWF staat voor European Centrum for Medium Range Forecast.
De kleuren in het radarbeeld geven de intensiteit van de neerslag weer. Een witte kleur betekent lichte regen, blauw is intensere regen en rood/paars is zware regen.
De informatie voor haar voorspellingen haalt Buienradar bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Die heeft twee radars die voortdurend een bundel radiogolven doorsturen. Die bundel beweegt vrijwel rechtlijning over de atmosfeer.
Nu gratis downloaden! De Weer & Radar app geeft nauwkeurige informatie over het huidige weer op uw actuele locatie en voor andere steden wereldwijd. Véél meer dan een buienradar of neerslagradar!
Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 20°C. Landinwaarts staat er weinig wind, langs de kust is de wind matig en mogelijk gaat de wind van zee waaien. Vanavond is het vrij helder en droog bij weinig wind.
Buienalarm wordt veel gebruikt omdat in een oogopslag te zien is wanneer het gaat regenen of juist wanneer het ophoudt. De app is gratis te downloaden voor apparaten met Android en voor iPhones en iPads.
Zo was een weersverwachting eind jaren 90 tot ongeveer 5 dagen vooruit behoorlijk betrouwbaar; tegenwoordig kunnen we tot wel 10 dagen vooruit met redelijke zekerheid zeggen wat het weer wordt. Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe onbetrouwbaarder de verwachting wordt.
14-dagen verwachtingen kun je eigenlijk niets mee. Op het moment van berekenen, heeft die de grootste kans van uitkomen, maar dat wil niet zeggen dat die kans heel groot is. Zie de weersverwachtingen als handvatten, niet als absolute.
Cirrus. Cirruswolken bestaan voornamelijk uit ijs en komen voor op 6 tot 12 kilometer hoogte. Ze zien er soms uit als windveren of sluierwolken, zo dun dat ze het zonlicht nog doorlaten. Deze wolken zijn vaak te zien als het (nog) mooi weer is.
Naarmate we verder in de toekomst kijken, worden de voorspellingen waziger, onnauwkeuriger, algemener. We maken wel vorderingen: de voorspelling voor dag+4 is nu even goed als tien jaar geleden de voorspelling voor dag+3. Per decennium komt er dus een dag bij.
In plaats van "zonnig en zacht" wordt het weer dan "somber en koel." Soms is een kleine verandering in de windrichting voldoende om de wolken volledig op te lossen. Soms speelt de bodemgesteldheid of de hoogte van de regio een rol. Er is ook een duidelijk verschil tussen de verschillende seizoenen.
Vooral in juli en augustus is de kans op zomerse of tropische temperaturen het grootst. Landelijk (gemiddeld over 1991-2020) telt juni vier, juli acht en augustus zeven zomerse dagen (25 graden of warmer). In het zuiden zijn drie tropische dagen (30 graden of meer) in juli en augustus heel gewoon.