Bij de hockeyjeugd wordt er vaak 1 of maximaal 2 keer in de week gesport. Dit betreft dan 1 training en, als de kinderen wat ouder zijn, 1 wedstrijd op zaterdag of zondag.
Welke spiergroepen gebruik je bij hockey
Je gebruikt je benen om te kunnen hardlopen. De spieren die hier werken zijn de quadriceps, hamstrings, kuiten en spieren in je billen. Maar ook je bovenlichaam wordt aan het werk gezet omdat je de hockey stick moet vasthouden.
Beweegrichtlijn voor kinderen
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen.
Hoe vaker je oefent, traint en speelt, hoe beter je het spel onder de knie krijgt. Een goede training inspireert en triggert je om vaker je stick uit de kast te halen. Bijvoorbeeld om zelf aan de slag te gaan met de truc van de week.
Op verschillende manieren blijkt dat hockey intensiever is dan voetbal. Positief is dat je op het hockeyveld meer beweegt, meer calorieën verbrandt en doorgaans fitter bent. Daarnaast is hockey ook intensief door risico's op overbelasting en blessures.
Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad hebben pubers elke dag minimaal een uur matig intensieve beweging nodig om gezond te blijven. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad dat pubers minimaal drie keer per week bot- en spierversterkende activiteiten doen.
Iedere dag een half uur matig bewegen is genoeg om het risico flink omlaag te brengen. Matig bewegen wil zeggen: ramen wassen, gras maaien, de trap nemen, een ommetje in de pauze op je werk - maar wel iedere dag een halfuur.
Professionele hockeyers krijgen wél gewoon betaald. Al is het niets vergeleken met de salarissen van Nederlandse profvoetballers, de 'echte toppers' verdienen volgens Dicke tussen de 50.000 en 70.000 euro.
De meest voorkomende blessures bij hockey zijn: enkel (21%), knie (18 %), bovenbeen (14%), hoofdletsel (11%), vingers (7,1 %) en lage rug (6,3 %). 86% zegt in elk seizoen te maken te hebben met schaafwonden, maar daar voor geen behandeling te zoeken. Blessures voorkomen.
In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse. De jeugd speelt landelijke competitie op A-, en B-niveau.
Hoe lang duurt een hockeywedstrijd bij de F-Jeugd? Kinderen in de F-jeugd (vanaf zeven jaar) spelen drie tegen drie op een 23 bij 23 meter hockeyveld. De wedstrijden duren twee keer vijftien minuten.
Alle hockeywedstrijden vanaf de D-jeugd (vanaf 10 jaar) duren vier keer 17,5 minuten en worden gespeeld door twee teams met ieder elf spelers. Dit elftal bestaat uit tien veldspelers en één keeper. De veldspelers onderscheiden zich in aanvallers, middenvelders en verdedigers.
18 tot 34-jarigen bewegen het meest. Hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze bewegen. Meer dan de helft van de kinderen tot 12 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen.
Een half uur inspanning per dag is voldoende. Je zet daarmee je spieren aan het werk. Daar hebben ze zuurstof voor nodig, die je om die reden extra inademt. Je hart gaat extra pompen zodat je bloed goed doorstroomt.
Liggen of zitten is net zo slecht of net zo goed. Het is net zo slecht, omdat je in beide gevallen niet beweegt. De mens is ook gemaakt om te bewegen. Indien je te veel zit of ligt, kun je lichamelijke klachten krijgen.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Zwemmen, (veld)voetbal, turnen en dansen zijn de meest beoefende sporten onder de zes tot elfjarigen. Sporten als hardlopen, fitness, maar ook basketbal, bowlen en skiën blijken vooral sporten voor de wat oudere jeugd (18- 23 jaar). De oudere jeugd sport minder en ook minder in verenigingsverband.
Als richtlijn wordt aangehouden dat een kind moet kunnen huppelen en hinkelen om op sport te gaan. Dit is rond de leeftijd van vier of vijf jaar oud.
Bij de twee grootste fitnessketens van het land, Basic-Fit (152 vestigingen) en Fit For Free (89 vestigingen) kun je tussen je 12 e en 16 e een abonnement afsluiten. Bij het inschrijven wordt gegarandeerd dat jeugdleden geen toegang krijgen zonder begeleidend lid dat ouder is dan 16 jaar.
Doordat je bij hockey enerzijds veel moet rennen en schakelen tussen snelheden en richtingen en anderzijds soms tijdelijk stilstaat, kan je het zien als een duursport met intervallen. Interval training is een van de effectiefste manieren om veel vet te verbranden en snel een betere conditie op te bouwen.