Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf. Bak je in een gasoven, draai dan wel de gaskraan toe.
Olie op de bodem van de oven
Een paar druppeltjes gemorst, nouja, dat komt dan later wel weer… Nee! Je oven wordt heel heet en met een beetje pech, slaat de vlam in die olie. Meteen wegvegen met een stuk keukenpapier dus.
Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand
Hiermee dicht u de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Het is heel normaal dat de oven rook afgeeft tijdens het eerste gebruik, omdat deze materialen dan worden verbrand. Wanneer voedsel in de oven wordt bereid, is het normaal dat er vet op het verwarmingselement druppelt. Vet kan ook uit voedsel verdampen en aan het plafond of de wanden van de oven blijven plakken.
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte wanneer ze worden gebruikt. Om brand in elektrische apparaten te voorkomen is het belangrijk dat de apparaten vrij van stof blijven. Moderne televisies zullen niet zomaar in brand vliegen. Ze zijn veilig, ook als ze op de stand-bystand staan.
Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.
Voor vuur heb je drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Als je één van die drie dingen weghaalt, dan dooft je vlam. Met het ijsklontje haal je de warmte weg. Als je het lontje uit de kaars trekt, haal je de brandstof weg (het kaarsvet).
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
Poederbrandblusser: je kan elektrische apparaten blussen met een poederblusser. Een poederblusser heeft een grote bluskracht en is niet elektrisch geleidend. Het belangrijkste nadeel is dat wanneer je met een poederblusser geblust hebt, je dit poeder moet verwijderen met een industriële reiniger.
Herbruikbaar? In principe gebruik je bakpapier maar één keer en gooi je het daarna weg, maar het kan geen kwaad om het voor een tweede keer te gebruiken. Wanneer je het papier weggooit, doe dit dan niet in de papierbak, maar bij het normale afval. Als je vaker bakt is, is een siliconen bakmat een aanrader.
Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting. Het is handig om het eten tijdens het verwarmen af te dekken.
Wil je het vuur doven? Dan kun je dit natuurlijk doen door het vuur te laten uitbranden. Wanneer je hier niet op wilt wachten kun je droog zand of droge aarde op het vuur gooien. Door zand of aarde op het vuur te gooien zorg je ervoor dat er geen zuurstof meer bij kan komen.
Kleine brandjes, dus beginnende brandjes, kunnen met succes uitgemaakt worden door de blusdeken over de brandhaard uit te spreiden. Bijvoorbeeld een frituurpan of een prullenbak die in de brand staat. De blusdeken is ook een heel goed en effectief blusmiddel wanneer er een persoon in de brand staat.
Het lijkt onmogelijk, maar toch bestaat het: vuur dat zelfs onder water blijft branden.
Een alcohol brand zal geen steekvlam geven als je er een emmer water op gooit (een olie of vetbrand wel). De alcoholbrand zal doven als je het voldoende verdunt.
Je kunt beter zorgen dat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen. Dat doe je bij vuur in de pan bijvoorbeeld door het vuur uit te zetten (als dat mogelijk is) en een deksel, bakplaat of blusdeken op de pan te leggen. Wat ook helpt is om het vuur te doven met baking soda – jup, dat is een heus wondermiddel.
Zorg er in ieder geval voor dat ze altijd stofvrij zijn. Stof in een föhn of wasdroger kan al brand veroorzaken.
Elektrische apparatuur kan om verschillende redenen niet brandveilig zijn, zeker als het warme weer al een tijdje aanhoudt. Goedkope ventilatoren zijn vaak niet gemaakt voor langdurig continu gebruik. De motor kan oververhit raken en daardoor kan er kortsluiting ontstaan. Daarmee neemt het risico op brandgevaar toe.
Wat je niet weet is dat het tosti-ijzer vlam heeft gevat door kortsluiting. Het smeulende vuurtje in de keuken leidt al snel tot veel rookontwikkeling. Er komen giftige gassen vrij, die zich sluipenderwijs door het huis verspreiden. Je ruikt niks, maar je bewustzijn neemt af.