Er zijn twee soorten visa kort verblijf (Schengenvisa): Een single-entry visum met een geldigheidsduur van maximaal 90 dagen. Hiermee mag men 1 keer maximaal 90 dagen in Nederland/Schengengebied verblijven. Een multiple-entry visum met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar.
Met een geldig Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Nederland en andere Schengenlanden verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Dit is een visum waarmee u meer dan 1 keer het Schengengebied mag in- en uitreizen. U vraagt dan aan de IND om uw visum te wijzigen. Met een multiple entry visum mag u niet langer in Nederland en het Schengengebied blijven dan met een single entry visum.
Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument. Visa worden vooral uitgegeven door landen waar inreisbeperkingen gelden, hetzij op basis van herkomst, hetzij op basis van tijd.
Een faciliterend visum is een Schengenvisum. Hiermee kunt u maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland of in andere Schengenlanden blijven. Een faciliterend Schengenvisum is gratis en vaak sneller klaar dan een Schengenvisum voor niet-familieleden.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
Om uw visum te verlengen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: Uw totale verblijf in het Schengengebied is niet langer dan 90 dagen. Bij langer verblijf dan 90 dagen wordt het visum beperkt tot alleen Nederland. U moet uitleggen waarom u uw verblijf verlengt.
Wat is de zogenaamde vrije termijn? Dat is een termijn van in principe drie en in zeer bijzondere gevallen van maximaal zes maanden. Binnen deze termijn mag een vreemdeling in Nederland verblijven zonder dat er een verblijfsvergunning hoeft te worden aangevraagd.
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook. Dit Schengenvisum geldt voor een verblijf van 90 dagen.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
U woont in Nederland. U heeft een burgerservicenummer (BSN). Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Passagiers moeten een visum voor de V.S. of een permanente verblijfsvergunning (ook wel een green card genoemd) hebben die minimaal 6 maanden geldig is. Het 14‑daagse visum voor de V.A.E. bij aankomst kost AED 120. Indien nodig kan het visum voor AED 250 eenmalig voor 14 dagen extra worden verlengd.
Wanneer moet ik mij in de Basisregistratie Personen (BRP) laten inschrijven als ingezetene? Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
U mag zoveel adressen hebben als u wilt, als u maar één hoofdadres heeft. En dáár moet u dus bereikbaar zijn. Dat noemt de wet uw "hoofdverblijf". En het adres van uw hoofdverblijf is van belang voor het woonlandbeginsel, post, belastingen, enz.
Het is afhankelijk van het type schuld wat je hebt en het land waar je naar toe verhuisd hoe die nuances liggen. Zo kun je binnen de EU en de EER met een schuld bij de overheid vaak wel emigreren, maar als je buiten de EU/EER gaat wil men dat je eerst je schuld afbetaald.
Je bent niet de enige
Ga maar na: anders waren er geen speciale namen voor. Het CBS schat dat van de 50.000 Nederlanders die emigreert, de helft na een jaar weer terug is. Dat zijn indrukwekkende cijfers! Of misschien dat je op hoge leeftijd wenst terug te komen, allemaal niets mis mee.
U vraagt het faciliterend visum aan bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar u woont. U geeft aan dat u in Nederland gaat wonen bij uw familielid met de nationaliteit van een land van EU, EER of Zwitserland. U laat met documenten zien dat u een familielid bent van de burger van de Unie.
Bent u Belg of EU-burger, dan kunnen uw gezinsleden de aanvraag indienen bij de Belgische ambassade of bij de gemeente. De Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de aanvragen tot gezinshereniging. U moet bewijzen dat u over voldoende huisvesting en een ziekteverzekering beschikt voor uzelf en de leden van uw gezin.