Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week. Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn.
Het zal geen verrassing zijn, maar mensen in de leeftijd 18-29 jaar hebben de meeste seks. Zij doen het zo'n 112 keer per jaar, wat neerkomt op twee keer per week. Het gaat vanaf daar wel een beetje naar beneden: mensen in de leeftijd 30-39 jaar hebben ongeveer 86 keer per jaar seks, wat 1.6 keer per week is.
In het begin van een relatie hebben koppels bijna elke dag seks, maar dat verandert doorgaans na een tijdje. Omdat minder vrijen in onze maatschappij al snel wordt gezien als een teken aan de wand, wordt er weinig openlijk over gesproken. En zo blijft het taboe rond hoe vaak mensen seks hebben overeind.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Over een optimale frequentie bestaat geen duidelijk antwoord. Meestal vrijen mensen iets minder dan wat uit de meeste enquêtes blijkt. Wanneer respondenten gevraagd wordt om te turven (daadwerkelijk op te schrijven wanneer ze seks hebben gehad) blijkt het gewoonlijk minder dan gedacht.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.
Regelmatig seks hebben heeft veel voordelen. Het vermindert namelijk stress, bevordert de verbinding met je partner en verhoogt zelfs het gevoel van eigenwaarde. Hoewel je minder slaap krijgt, heeft het eigenlijk geen nadelen om elke dag seks te hebben.
De waarheid is dat je geen exact getal kan koppelen aan de maximale duur van droog staan voor mannen. Sommige mannen kunnen jaren zonder seks, terwijl anderen zich al zenuwachtig gaan voelen na zeven dagen.
Uit een onderzoek van Psychologie Magazine in 2016 bleek dat één op de vijf Nederlanders mensen het voorgaande half jaar helemaal geen seks heeft gehad en van de mensen met een relatie één op de twintig.
Net als in eerder onderzoek bleek ook uit Fishers experiment dat mannen vaker aan seks denken: gemiddeld 34 keer per dag, terwijl de teller bij vrouwen op negentien keer bleef steken. Maar, ontdekte Fisher, mannen denken niet alleen vaker aan seks, maar ook aan eten en slapen.
Wie geen seks heeft, zal dus tal van negatieve gevolgen ondervinden. Maar er is wel één voordeel aan verbonden: de infecties nemen af. Dit komt doordat er tijdens een vrijpartij makkelijk bacteriën in je vagina komen. Ga dus zeker altijd plassen na de seks, als je bijvoorbeeld een blaasontsteking wilt vermijden.
Het aantal mannen dat weleens betaalt voor seks is lager dan 1 op de 7 mannen zoals Leenhouts in Praat Mee aanhaalt. 1 op de 24 mannen, uit het onderzoek in 2009, komt het meest in de buurt als je 'het afgelopen jaar' verstaat als 'weleens'.
In theorie is er geen ideale frequentie waarop je seks zou moeten hebben op je 50ste. Niet meer of minder dan op je 20e of je 80e. Maar het gemiddelde zou 2,5 keer per week zijn. Een gemiddelde is natuurlijk geen norm en nog minder een vast criterium.
Voortplanting is natuurlijk lang niet de enige reden waarom we met elkaar tussen de lakens duiken. Soms zijn we simpelweg geil, en willen we onze oerdriften bevredigen. Andere keren willen we uit liefde graag zo dicht mogelijk bij onze partner zijn.
Een derde van de 50-plusmannen heeft nog een paar keer per maand seks en soms zelfs een paar keer per week. Vrouwen zijn minder vaak seksueel actief. Voor dat verschil in seksuele activiteit tussen mannen en vrouwen is een simpele verklaring:er zijn meer alleenstaande vrouwen omdat vrouwen gemiddeld langer leven.
Mannen dachten gemiddeld om de 28 minuten aan seks, om de 33 minuten denken ze aan slapen en aan voedsel denken ze gemiddeld om de 38 minuten. Maar als je denkt dat vrouwen amper aan seks denken, heb je het mis. Want vrouwen denken gemiddeld om de 50 minuten aan seks, goed voor zo'n 18,6 keer per dag dus.
Op de vraag hoeveel vrouwen over hebben voor betaalde seks, antwoordt 28 procent er 100 euro voor te willen betalen. 26 procent zou er tussen de 100 en 200 euro aan uitgeven en 7 procent telt daar nog eens honderd euro bij op. Slechts 3 procent heeft er tussen de 300 en 400 euro voor over.
Want je zou kunnen zeggen dat het seksloos is wanneer er geen enkele vorm van seksueel contact meer aanwezig is. Maar, er zullen ook mensen zijn die dit zeggen wanneer er voor hun gevoel 'slechts' één keer per maand seks is.
Als je lange tijd opgewonden bent maar niet klaarkomt, dan kan je blauwe ballen krijgen. Dat is een ophoping van spanning en bloed dat daarnaartoe gaat. Daardoor ziet het er wat blauw of paars uit. Maar het is niet zo dramatisch als sommige mannen het doen omschrijven.''
“Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Uitgangspunt voor een veilige, gezonde seksuele relatie (in welke vorm dan ook) is dat ieders gevoelens en grenzen worden gerespecteerd. Seksualiteit beleven met elkaar vraagt om openheid en de ander durven aan te geven wat je wel en wat je niet wilt. Om verschillende redenen kan seks ook problemen veroorzaken.
Monogame of vaste relatie
Er is emotionele en seksuele exclusiviteit, wat betekent dat de partners elkaar trouw zijn. Je hebt geen seks of liefdesrelatie buiten je relatie.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.