Is een hoekbank praktisch? Hoekbanken zijn zeer praktisch. Ze bieden veel zitruimte zonder dat ze te veel vloerruimte in beslag nemen, waardoor ze ideaal zijn voor zowel kleine als grote ruimtes.
Comfort tijdens het zitten en het liggen
Dit is één van de redenen waarom hoekbanken zo populair zijn; je kunt rechtop zitten voor een goed gesprek of juist onderuit zakken om heerlijk te chillen. Bij vele banken en dus ook de hoekbank kun je kiezen voor verschillende zittingen, zitcomforts genoemd.
De loungebank is een 'gewone' hoekbank, maar dan is een zijde voorzien van een ligelement (de chaise longue). Dit ligelement is vaak niet voorzien van een rugleuning aan de zijkant. Dit verlengde element is dus echt bedoeld om op te liggen en niet om op te zitten.
Meet de ruimte op waar je je nieuwe hoekbank neer wilt zetten. Als je de hoekbank in een hoek wilt plaatsen, meet dan zowel de wanden als de diepte van de ruimte op. Hou ook rekening met de hoogte om te voorkomen dat er bijvoorbeeld een vensterbank in de weg zit.
Bank voor het raam plaatsen
Maar in een kleine ruimte kan het soms niet anders dan de bank voor een raam te plaatsen. Let hierbij wel op dat je raambekleding niet blokkeert. De gordijnen of jaloezieën moeten vrij achter de bank kunnen hangen. Toch biedt een zit- of hoekbank voor het raam wel een knusse sfeer.
Waarom moet je niet je meubels tegen de muur zetten? Als je een paar centimeter tussen de bank en de wand houdt dan oogt de ruimte juist groter, zelfs in een kleine studio is dit een goeie tip. Door ruimte te behouden achter de bank creëer je een gezellige sfeer in je huis en houd je de woonkamer luchtig.
7-15 jaar voor een goede stoffen hoekbank.Een leren hoekbank kan 20 jaar of langer meegaan. Tekenen van verslechtering: Het is niet meer comfortabel om in te zitten. De zitting zakt weg of de rugleuning geeft geen steun meer.
Kies je voor een bank in dezelfde kleur, dan heb je kans dat de bank wegvalt in het interieur. Heb je dus lichte muren in de woonkamer?Dan staat een donkere bank hier het mooist bij. Omgekeerd past een lichtere bank weer beter bij een donkere muur.
Waar gebruik jij je bank voor? Let op dat de zitting van de bank niet te diep is, een korter zitgedeelte zorgt voor een actieve zit. Denk hierbij aan een 2-zits of 3-zitsbank met stevige kussens. Zittend op een relaxbank wordt het lichaam in de meest natuurlijke houding gevormd.
Snel toepasbare tips om een kwaliteitsbank te herkennen
Test het zitcomfort: Ga zitten, leun achterover en voel of de bank voldoende ondersteuning biedt. Onderzoek de veren: Goed geconstrueerde veren zijn cruciaal voor comfort en levensduur. Ze moeten stevig maar flexibel zijn.
Je kunt er een heleboel in opbergen: van speelgoed tot boeken en al die items die nog geen plek in huis hebben. Met een kast achter de bank duw je als het ware de bank wat meer de kamer in, waardoor de ruimte optisch langer lijkt. In een open kast achter de bank kun je pronken met accessoires voor in de woonkamer.
Houd je van een soepel en veerkrachtig kussen? Dan zit je met een koudschuim kussen altijd goed. Dit schuim biedt veel zitcomfort dankzij de hoge elasticiteit, waardoor het tevens een langere levensduur heeft. Bovendien heeft koudschuim een open celstructuur, waardoor het goed ventileert.
Op 1: IKEA Klippan bank
Gelanceerd in 1980 en nog steeds een favoriet van veel Nederlanders. Comfortabel en ontzettend functioneel. Zo zit hij lekker, is betaalbaar en je kunt de hoes uitwassen en vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld eens per jaar switchen van kleur om jouw interieur een frisse nieuwe boost te geven.
Bij veel woonwinkels vind je stijlvolle banken. Zo koop je bijvoorbeeld een hoekbank of 2-zits in de vtwonen shop, bij Kwantum, Leen Bakker en Goossens Wonen. Zoek je een goedkope bank dan is Ikea, een goede optie.
In principe gaat een bank erg lang mee. Een goede, stoffen bank heeft een levensduur van zo'n 7 tot 15 jaar, afhankelijk van het onderhoud dat je pleegt.Een leren bank kan zelfs 20 jaar meegaan. Wanneer is het dan toch tijd om je oude bankstel te vervangen?
Hieronder vindt u een overzicht van het kostenplaatje de gemiddelde prijs van een nieuw bankstel: nieuwprijs van een gemiddeld bankstel is circa €2.000,- inkoopprijs van datzelfde bankstel is circa €1.000,-
De gemiddelde levensduur van een tegenwoordig gekochte bank is zeven tot 15 jaar, maar helaas weten niet veel mensen dit. Bijna 80% van de mensen heeft maar één keer in zijn leven een bank gekocht en sindsdien dezelfde gebruikt.
De gemiddelde afmetingen van een hoekbank kunnen variëren, maar over het algemeen zijn ze ongeveer 200 tot 300 cm lang, 90 tot 100 cm diep en 80 tot 90 cm hoog. Deze afmetingen kunnen echter variëren afhankelijk van het ontwerp en het aantal zitplaatsen van de bank.
Kies voor lichte kleuren
Kies meubels en accessoires in dezelfde kleurtinten voor een ruimtelijk en fris effect. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat je alles spierwit moet schilderen. Mooie tinten als beige, greige en zachtgrijs doen het ook goed in een kleinere ruimte.
Tweezitsbank: alleen als je écht klein woont
Is je huis echt te klein voor een hoekbank, dan kun je beter voor een traditionele tweezitsbank kiezen. Toch kost de tweezitter vaak meer ruimte dan hij oplevert. Maar voor zeer kleine ruimtes, zoals een krappe verticale studentenkamer, is de tweezitsbank wel ideaal.