Verloop Het kan nodig zijn de behandeling één of meerdere keren te herhalen. Tijdens de behandeling zal bekeken worden of dit nodig is. Wanneer er geen verdere behandeling meer nodig is, komt u op de polikliniek terug of wordt er een belafspraak gemaakt om het resultaat van de behandeling te bespreken.
Dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken. Soms is één behandeling niet voldoende om alle aambeien te behandelen en moet de behandeling na verloop van tijd herhaald worden. We leggen uit waar u in deze tijd tegenaan kunt lopen en wat u kunt doen.
Na de behandeling aambeien afbinden
Zoals pijn, loze aandrang en gevoel van een zwelling ter plekke, onmiddellijk na de ingreep. Dit houdt meestal tot meer dan drie dagen aan. Andere complicaties, zoals bloedingen, het niet kunnen plassen en koorts zijn gelukkig zeldzaam.
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen.
Ondanks correcte behandeling kunnen de aambeien na maanden of jaren opnieuw klachten veroorzaken. Tracht dit te voorkomen door de leefregels goed in acht te nemen. Achteraf wordt best rekening gehouden met de algemene maatregelen/leefregels die hier besproken worden.
Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen. Zorg voor zachte poep: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Bel uw huisarts als een aambei veel pijn doet.
Kunnen aambeien genezen? Aambeien, die eenmaal zijn uitgezakt, blijven uitgezakt. Maar met bepaalde maatregelen en leefregels kunt u klachten vaak voorkomen of verminderen.
Er wordt weleens gezegd dat tandpasta de gouden tip is bij aambeien. Echter is dit niet wetenschappelijk bewezen en kan je door de fluoride in tandpasta last krijgen van een branderig gevoel en irritatie aan je anus. Je kiest dus toch beter een andere methode om van je aambeien verlost te geraken.
Soms verdwijnen aambeien na een paar dagen, soms duurt het weken tot zelfs maanden voordat de aambeien weg zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van de aambeien, de klachten en wat je zelf doet om de aambeien te verhelpen. Zo helpt het om vezelrijk te eten en voldoende water te drinken.
Beperkt de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook pikante voeding en alcohol worden best vermeden. Tracht de ontlasting niet te lang uit te stellen wanneer u aandrang krijgt.
Hoe vaak moet ik elastieken verwisselen? Eenmaal per week tot hooguit een maal per dag. Het blijkt dat tanden en kiezen makkelijker verschuiven als dezelfde elastieken langer worden gedragen. Na verloop van tijd worden de elastieken vies of knappen en dan moeten ze natuurlijk worden vervangen.
Als u aandrang heeft om te ontlasten komt dit door de elastiekjes en klopt dit gevoel meestal niet. Als u dan naar de wc gaat, komt er meestal geen ontlasting. Dit wordt na een paar dagen minder. Heel soms kunnen de klachten zo heftig worden, dat u het gevoel heeft dat u flauw gaat vallen.
Elke dag vervangen
Elastieken moeten elke dag door nieuwe vervangen worden, mits ze niet eerder zijn gebroken of verloren. Zorg er daarom voor dat je ze altijd bij je hebt en kom naar de praktijk om een nieuw zakje op te halen voordat ze op zijn.
Tip 2: Lichaamsbeweging
Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten lichaamsbeweging hebt per dag. Wandelen en zwemmen zijn hierbij goede voorbeelden.
Heb je last van grote, uitwendige aambeien die na een toiletbezoek naar buiten blijven hangen?Dat kan vervelende klachten geven, zoals jeuk, irritatie en pijn. Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit.
Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Aambeien genezen vaak vanzelf. Hoelang dat duurt verschilt bij iedereen. Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet.
Meestal veroorzaken aambeien bloedverlies.Het kan ook jeuk of een vervelend gevoel rond de anus geven.Tenslotte kunnen aambeien als ze opzwellen ook pijn veroorzaken. Als aambeien onder hoge druk komen te staan, loopt ook de druk in de bloedvaten van de aambeien op.
Het middel xylometazoline leidt tot vaatvernauwing in de neus bij gebruik voor een verstopte neus. Het neusslijmvlies slinkt dan en daardoor kun je beter ademen. Als het middel overmatig of verkeerd wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij aambeien, kan het via de bloedbaan ook in de rest van het lichaam komen.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Curanol tabletten ondersteunen de wanden van je aderen van binnenuit door het gebruik van vitamine C. Ze houden ze soepel en elastisch, waardoor de kans op aambeien kleiner wordt.
Persen zorgt voor onnodig veel druk op de zwellichamen in de anus en kan aambeien verergeren of doen ontstaan; gebruik vochtig toiletpapier. Dat is verzachtend voor de anus en voelt niet zo ruw aan. Zeker wanneer de anus bloed kan dit prettig zijn.
Om de pijn tot een minimum te beperken, moet u elke dag minstens 10 minuten een warm waterbad nemen. U kunt ook op een warme waterfles zitten om de pijn van externe aambeien te verlichten. Als de pijn ondraaglijk is, gebruik dan een pijnstiller, zalf of crème om de brandende pijn en jeuk te verlichten.
De functie van zwellichamen is het lucht-en waterdicht afsluiten van het laatste stuk van de endeldarm. Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. U kunt ze het beste vergelijken met spataderen.