Hoe vaak komt code rood voor? Code rood komt zelden voor, gemiddeld maar een of twee keer per jaar. De laatste keer dat code rood werd afgekondigd wegens windstoten was 18 januari 2018.
Code oranje
Er is namelijk grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij 'de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast'. Je kent ze waarschijnlijk van nog zwaardere windstoten bijvoorbeeld (120+ km per uur), grootschalige gladheid door ijzel, of meerdere dagen met extreme hitte.
Blijf bij een weeralarm (code rood) thuis. Moet je toch de deur uit, neem voldoende eten en drinken, een deken, warme kleding en een mobiele telefoon met oplader mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route. Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
Mag je met code oranje of rood met de auto de weg op? Bij zware weersomstandigheden wordt er gewerkt met codes. Met code rood kun je beter niet de weg op.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
Bij code rood is het zeker dat er op grote schaal problemen ontstaan. 'Maatschappij ontwrichtend' noemt de KNMI het zelfs. En dat maakt het advies in principe ook heel erg simpel: blijf binnen, tenzij je echt naar buiten moet.
Is je auto verzekerd bij code oranje? Ja, bij code oranje ben je gewoon verzekerd met de autoverzekering. Neem wel de juiste voorzorgsmaatregelen als je gaat rijden. Rijdt bijvoorbeeld niet te hard bij gladheid.
Code geel – Wees alert – De weersomstandigheden kunnen zorgen voor extra gevaar in het verkeer. Je wordt aangespoord om goed op te letten en pas ook je snelheid op de omstandigheden aan. Code oranje – Wees voorbereid – In dit geval is er een grote kans op gevaar door extreem weer.
Vandaag is code oranje afgegeven. Als je er niet op uit hoeft wordt aangeraden om binnen te blijven. Mocht je er toch op uit moeten met de fiets. De Fietsersbond geeft een aantal tips om valpartijen te voorkomen.
Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land, net zoals voor corona het geval was. Landen die net zo veilig worden bevonden als Nederland krijgen kleurcode groen. Bekijk welke landen welke kleurcode hebben.
Bij windkracht 10, een zware storm, worden bomen ontworteld en kracht 11, een zeer zware storm, leidt tot zware schade in steden en bossen.
Een coronagolf leidt mogelijk tot crisisfase 3 (“code zwart”): een zeer ernstige verstoring van de gezondheidszorg. Dan kun je als zorgverlener voor ingewikkelde keuzes worden gesteld.
In 2021 kreeg Brabant twee keer code rood om de oren. In beide gevallen gold dat toen voor het hele land. Eén keer ging het om sneeuwjacht, ruim een week later om gladheid door ijzel.
Code geel: kans op gevaarlijk weer, wees alert
Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven en de zekerheid is minstens 60 procent.
Volgens het KNMI gaat het bij code oranje om extreem of gevaarlijk weer waarbij de kans bestaat op schade of letsel. De code is van kracht als er zware storm komt, maar bijvoorbeeld ook bij zware onweersbuien en hevige sneeuw- of regenval.
Code oranje wordt 24 uur van te voren aangegeven als de kans op extreem weer meer dan 60 procent is. Dat komt ongeveer vijf tot tien keer per jaar voor in Nederland. In het geval van code geel is er mogelijk sprake van gevaarlijk weer en moeten automobilisten extra alert zijn als ze de weg op gaan.
Het KNMI heeft code rood afgegeven voor een groot deel van Nederland vanwege de storm Eunice. Het weeralarm geldt voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het IJsselmeergebied en het Waddengebied. In Drenthe en Groningen geldt code oranje.
In totaal zijn er drie kleuren: geel, oranje en rood. Hoe heftiger het weer, hoe donkerder het kleurtje. Voor code geel en oranje gelden vaste criteria op het gebied van regen, gladheid en sneeuw, onweer, windstoten, temperatuur, zicht en hozen.
Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt. Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt.
Windkracht 8 is storm. Dan ga je niet fietsen. Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen.
Een landelijke route met veel bomen kunt u het beste bewaren voor dagen waarop het niet stormt. Heeft u een flinke dosis pech, dan kan er namelijk zo een boom omwaaien en op uw auto vallen. Ook zijn takken op de weg allesbehalve ideaal. Parkeer uw auto ook op een slimme plek.
Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om vrijdagmiddag en –avond (18 februari 2022) niet de weg op te gaan in de westelijke kustprovincies, Friesland en Flevoland. Voor deze gebieden heeft het KNMI code rood afgegeven vanwege storm Eunice.
Bij code oranje is er sprake van extreem weer dat kan leiden tot schade, letsel en overlast. Het advies luidt dan: wees voorbereid. Code oranje wordt 24 uur van te voren aangegeven als de kans op extreem weer meer dan 60 procent is. Dat komt ongeveer vijf tot tien keer per jaar voor in Nederland.