Jaarlijks overlijden gemiddeld 11 vrouwen aan de gevolgen van zwangerschap, baring of kraambed. In de periode 2006-2018 stierven in totaal 141 vrouwen op 2.304.271 levendgeborenen aan de gevolgen van zwangerschap, baring of kraambed, ofwel 6,1 moeders per 100.000 levendgeborenen. Gemiddeld zijn dat 11 moeders per jaar.
Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven. Dat komt neer op minder dan 10 vrouwen per jaar die sterven tijdens de zwangerschap of bevalling.
Elke dag sterven zo'n 830 vrouwen in de wereld aan complicaties bij de zwangerschap of bevalling. Hoewel dat nog altijd een onaanvaardbaar hoog cijfer is, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie zegt, ligt het veel lager -44 procent lager om precies te zijn- dan 25 jaar geleden.
Tussen 2006 en 2018 zijn er 171 vrouwen overleden in Nederland tijdens de zwangerschap, de bevalling en tot en met 1 jaar na de bevalling. Ten opzichte van de 13 jaar daarvoor is dit een halvering van het sterfterisico.
Risico nog steeds heel laag
En 1 op de 10 sterftegevallen na een keizersnede was het directe gevolg van de operatie. Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden.
Er is vrijwel geen kans op het opengaan van het litteken in de baarmoeder: 0.1%. Uitkomsten voor moeder en kind zijn beter na een geplande keizersnede dan na een (spoed) keizersnede tijdens een poging om vaginaal te bevallen.
In Nederland neemt het aantal kinderen dat overlijdt rondom de geboorte weer toe, zo staat in het RIVM-rapport van december 2020. Dit komt vooral doordat te veel kinderen te vroeg worden geboren. Leefstijl en leefsituatie van aanstaande ouders hebben een grote invloed op de kans op een vroeggeboorte.
Van elke 500 baby's die er in Nederland per dag worden geboren, overlijden er vier, gerekend vanaf 22 weken zwanger- schap. Dat zijn meer dan 1.400 baby's per jaar. Vijfenzestig procent overlijdt in de buik van de moeder.
Elke dag overlijden in ons land 3 á 4 kinderen rond de geboorte. Op jaarbasis is dat met bijna 1.300 baby's die overlijden een aanzienlijk aantal.
Uiteraard hoop je op een voorspoedige bevalling voor jou en je kind, maar een paar procent van alle vrouwen krijgt helaas toch te maken met complicaties. Sommige complicaties hebben geen spoed, bijvoorbeeld wanneer je weeën niet krachtig genoeg zijn en je extra weeënhormoon nodig hebt.
'Een vaginale bevalling is gewoon niet voor alle vrouwen geschikt. We zouden de risico's per vrouw in kaart moeten gaan brengen zodat de arts haar een keuze kan voorleggen. En vrouwen zo kunnen bevallen dat hun kind in optimale conditie wordt geboren en ze er zelf, ook op lange termijn, minimale schade aan overhouden.
Het hoogste aantal kinderen dat ooit werd geboren tijdens één bevalling, is negen. Dat was in 1971. Helaas heeft deze negenling het niet overleefd. Tweemaal in de geschiedenis, in 1998 en 2009, werd er een achtling geboren.
Ondanks dat een bevalling in de meeste gevallen normaal verloopt kunnen problemen ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn het onvoldoende vorderen van de bevalling (ontsluiting of uitdrijving), ruim bloedverlies na de bevalling en het niet spontaan geboren worden van de placenta.
Een bevalling is nooit pijnloos, maar kan wel een goede ervaring zijn. Hoe je met de pijn omgaat en deze ervaart is van groot belang hoe je later de bevalling betitelt. Mijn belangrijkste boodschap is om vertrouwen te hebben in je lijf. Probeer zo goed mogelijk mentaal en fysiek te ontspannen tijdens de bevalling.
De maternale mortaliteitsratio (MMR) drukt het aantal vrouwen uit dat overlijdt direct dan wel indirect ten gevolge van de zwangerschap, bevalling of kraambed, per 100.000 levend geboren kinderen.
Wie bij de bevalling aanwezig moet zijn, bepaalt u zelf. Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen de partner en soms nog een extra persoon.
In twintig jaar is het aantal doodgeboren baby's in Nederland flink afgenomen, blijkt uit cijfers van Unicef. In het jaar 2000 werden per duizend geboortes 5.2 baby's dood geboren.In 2019 waren dat er 2.3, een daling van 55 procent.
In Afrika beneden de Sahara is de kindersterfte het hoogst. Daar sterft 1 op de 6 kinderen voor hun vijfde verjaardag. De helft van alle kindersterfte vindt plaats in deze regio. De sterfte is het hoogst bij kinderen op het platteland, in arme gezinnen en gezinnen met laagopgeleide moeders.
Leukemie en hersentumoren vormen de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen en tieners die overlijden aan kanker.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn: Problemen met de aanleg of ontwikkeling van de placenta, hierdoor kan een placenta loslaten of kunnen baby's slecht groeien. Soms kunnen ook de moeders daarbij ernstig ziek worden (bv. ernstige zwangerschapsvergifting of HELLP syndroom).
Toch komt stilgeboorte vaker voor dan je denkt. In Nederland volgens de cijfers van het CBS rond 800 keer per jaar (cijfers van 2017/2018). Dat komt neer op ongeveer één op 200 baby's. Het meest frustrerende is nog dat er vaak geen oorzaak gevonden kan worden voor het verliezen van de baby.
Sterrenkind betekenis: Wat is een sterrenkind? Wanneer een baby tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling overlijdt noemen we dit een sterrenkind. De ouders van de overleden baby noemen we sterrenouders. Er zijn letterlijk en figuurlijk nauwelijks woorden voor het overlijden van stil geboren baby.
Niger spant de kroon; zo worden daar gemiddeld zeven kinderen per vrouw geboren. Echter houden 91 landen – waaronder Singapore, Spanje, Portugal, Noorwegen, Zuid-Korea en Cyprus – er een geboortecijfer lager dan 2 op na. Dit betekent dat er minder kinderen worden geboren dan dat er mensen overlijden.
Perinatale sterfte treft 849 kinderen
In 2021 overleden 849 (5,0 per 1.000) kinderen vóór, tijdens of in de eerste 28 dagen na de geboorte (de perinatale sterfte. De perinatale sterfte wordt uitgedrukt per 1.000 levend- en doodgeborenen.
En daar lijkt geen woord van gelogen: Mariam Nabatanzi (39) heeft maar liefst 44 kinderen op de wereld gezet. Drie keer beviel ze van een vierling, vier keer van een drieling en zes keer van een tweeling.