Hoeveel behandelingen zijn er nodig? We gaan uit van 1 behandeling van een half uur per week. Het aantal sessies dat nodig is om het logopedische doel te bereiken, is afhankelijk van uw hulpvraag. De oefeningen die we tijdens de behandeling hebben gedaan, krijgt u mee in een oefenmap.
Een logopedische behandeling duurt meestal een half uur. De laatste minuten worden gebruikt voor rapportage en het verslag. Sommige therapieën duren een uur, bijvoorbeeld in het geval van stotteren.
Het voorkomen en behandelen van taalproblemen is zeker op jonge leeftijd erg belangrijk. Logopedie kan worden ingezet bij een taalontwikkelingsstoornis, dyslexie of een autismespectrumstoornis. Ook voor kinderen met een algehele ontwikkelingsachterstand is logopedie belangrijk.
Voor een voltijdse betrekking van logopedist (26 klokuren) moet u 30 eenheden aanwenden uit uw urenpakket. Een logopedist wordt aangesteld voor 13 klokuren = 15 eenheden uit het pakket.
Logopedische behandeling bij problemen met de fonologische en orthografische taalverwerking (lees- en spellingsproblemen) wordt door uw zorgverzekeraar vanuit het basispakket 100% vergoed. Logopedische behandeling van dyslexie wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed.
Logopedie wordt vergoed voor taal- en spraakstoornissen die optreden bij het leren van de taal en het leerproces, bij stemproblemen en gehoorstoornissen. Zowel kinderen, volwassenen als bejaarden hebben recht op de terugbetaling.
Je kan op een terugbetaling van 75% van het honorarium rekenen als de stoornis valt onder de verplichte ziekteverzekering. Indien niet voldaan is aan de voorwaarde van verplichte ziekteverzekering, dan kan vaak ook terecht bij de aanvullende verzekering.
Kosten logopedie: u hoeft zelf niet te betalen voor de logopedie. Logopedie wordt door alle ziektekostenverzekeringen vergoed. Vergoeding van de meeste logopedische stoornissen gebeurt vanuit het basispakket. Bovendien heeft u voor logopedie geen verwijzing van een arts meer nodig.
Wat is de opstartprocedure? U maakt een afspraak met een logopedist nadat u een voorschrift voor onderzoek van een arts heeft gekregen. Uw logopedist zal u het vervolg van de procedure uitleggen en u begeleiden in het afhandelen van deze administratie.
Een logopedist behandelt mensen in iedere levensfase: van nul tot honderd jaar. Bij iedere levensfase horen andere zorgvragen. Je kunt hierbij denken aan: kinderen die problemen hebben met spraak en taal. Kinderen tussen de 2 en 5 jaar ontwikkelen zich ontzettend snel.
Vaak gaan slissen en lispelen samen met duim- en vingerzuigen. Een logopedist kan helpen ervan af te komen. Na onderzoek naar de oorzaak, kan een behandeling starten, gericht op versterking van de spieren in de mond en het juiste gebruik van de tong.
Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Logopedisten behandelen stoornissen op het gebied van de persoonlijke communicatie. Zij houden zich daar- naast bezig met voorlichting, preventie en onderzoek.
Logopedie krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt deze vergoeding als u naar een zorgverlener met een contract voor uw behandeling gaat. Met deze zorgverleners hebben wij namelijk afspraken gemaakt over kwaliteit en prijzen.
Gebruik standaard Voor de logopedische screening kunnen de standaarden met betrekking tot screening van 5- jarige kinderen gebruikt worden. Tijdens het logopedisch onderzoek bij 0-4 jarige kinderen kijkt de logopedist niet alleen naar de ontwikkeling van de spraak en taal, maar ook naar de andere ontwikkelingsgebieden.
De conventiestatus kan enkel en alleen aanpast worden via de website MyRiziv - RIZIV (fgov.be). Het Verzekeringscomité telt het aantal toegetreden (geconventioneerde) logopedisten en stelt het percentage vast.
Logopedisten behandelen aandoeningen op het gebied van persoonlijke communicatie, stem, taal, spraak, gehoor en slikken.
De logopedist voert een slikonderzoek bij u uit om in kaart te brengen hoe het eten en drinken gaat. Vervolgens krijgt u uitleg over hoe het komt dat u zich verslikt of moeite heeft met slikken. De behandeling kan daarna bestaan uit: Aanpassen van de dikte en de structuur van uw eten en drinken.
Het doel van logopedie is het verbeteren of makkelijker maken van de communicatie. Een logopedist verleent hulp bij problemen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eet- en drinkproblemen en afwijkende mondgewoonten.
Dat gebeurt als je je tong tussen je zijtanden of kiezen laat gaan als je de s-klank wil maken. Het klinkt dan een beetje alsof er net iets te veel speeksel in je mond zit om te praten. Een beetje zoals Sylvester, een personage uit de Looney Tunes.
Dit kan komen door te slappe tongspieren, te weinig beheersing van de tongmotoriek of het verkeerd aanleren van tongklanken. Slissen wordt soms veroorzaakt door duimen. Vaak ontstaat dit op jonge leeftijd tijdens de spraakontwikkeling, maar slissen kan op alle leeftijden voorkomen.
Een spraakgebrek zoals slissen is aangeleerd en zal niet spontaan verdwijnen. Als u of uw kind slist, kan logopedie helpen. Hierbij wordt een juiste manier van praten, mondmotoriek en ademhalen geoefend.
Als u twijfelt, vraag dan toch een consult aan bij de logopedist. Logopedie bij kinderen is namelijk gratis (zit in de basisverzekering). Op http://kindentaal.kindenlogopedie.nl/site/sneltest vindt u een 'sneltest'. Met deze snel in te vullen vragenlijst krijgt u een advies over het wel of niet starten met logopedie.
Wat doet de logopedist? De logopedist onderzoekt uitgebreid de spraak-taal, mondmotoriek en/of het eten-drinken van uw kind. Ook zal de logopedist u vragen naar de totale ontwikkeling van uw kind, om na te gaan waardoor de klacht veroorzaakt is.
Jouw kind van 2 jaar praat nog niet omdat hij of zij gewoon nog niet zover is, zonder dat daar een reden voor is. Ongeveer 10 tot 15% van de tweejarigen is wat later met praten zonder dat er iets aan de hand is. Er kan sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis (TOS).