Sinaasappels en andere citrusvruchten met een hoog vitamine C gehalte zijn natuurlijke bloedverdunners die de capillaire wanden versterken en de opbouw van plaque tegengaan, twee van de oorzaken van een slechte bloedsomloop.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Vitamine K-antagonisten zijn bloedverdunners. Ze worden ook wel coumarines genoemd. Vitamine K-antagonisten zorgen ervoor er minder stollingsfactoren aangemaakt worden en daardoor stolt het bloed minder snel.
Maximaal 500 gram vlees, waarvan maximaal 300 gram rood vlees (vlees van rund en varken) 2-3 eieren (3-4 voor vegetariërs) 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1-2x per week vis, varieer daarbij tussen verschillende vissoorten.
De meest voorkomende bloedverdunners zijn acetylsalicylzuur, warfarine, dabigatran en rivaroxaban. De term 'bloedverdunners' suggereert dat deze medicijnen het bloed 'dunner' maken. De medicijnen zorgen echter vooral dat het bloed niet 'dikker' kan worden, door stollingen af te remmen.
Boerenkool. Vitamine K helpt bij de bloedstolling door uw lichaam in staat te stellen eiwitten te maken die betrokken zijn bij het bloedstollingsproces. Stolling is belangrijk omdat het helpt voorkomen dat uw lichaam te veel bloedt. Boerenkool is de koning van vitamine K.
Een DOAC is een sterke bloedverdunner. Door dit medicijn maakt je bloed minder snel bloedpropjes. En je lichaam kan bloedproppen beter opruimen. Je kunt een DOAC bijvoorbeeld krijgen bij een trombosebeen of de hartritme-stoornis boezem-fibrilleren.
Toepassing van gember kan – vanwege de aanwezigheid van salicylaten, wat bijvoorbeeld ook in aspirines zit – namelijk een bloedverdunnend effect hebben.
Polycythemia Vera: behandeling
De behandeling is vooral gericht op het voorkomen van trombose. Daar wordt bijvoorbeeld aspirine voor gegeven. Ook helpt het om geregeld een bepaalde hoeveelheid bloed af te nemen, dit heet aderlating, en dit lijkt op een bloeddonatie.
"Studies tonen aan dat je ook geen cranberry-, grapefruit- en granaatappelsap mag drinken, als je bloedverdunners gebruikt", adviseert Dr. Jay Bishop, specialist in vasculaire geneeskunde. Net als vitamine K bevatten deze sappen allemaal stoffen die de goede werking van bloedverdunners kunnen tegengaan.
Aderverkalking heet ook wel atherosclerose. Aderverkalking ontstaat door ophoping van cholesterol, ontstekingscellen en kalk in de wand van aderen. De vaatwand wordt daardoor langzaam dikker en minder elastisch. Ook kunnen vernauwingen ontstaan, waardoor bepaalde organen of spieren te weinig bloed en zuurstof krijgen.
Positief is dat patiënten veel voedingsmiddelen kunnen consumeren die als veilig worden beschouwd als ze anticoagulantia nemen. Dit zijn de voedingsmiddelen die als veilig worden beschouwd om te consumeren : vlees, vis en eieren. Melk, kaas en yoghurt.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.
Ook een eerdere studie, in 1970, door Naismith et al. vond geen effecten van de inname van koffie en cafeïne op bloedstollingsfactoren.
Wat de meeste mensen wel weten, is dat alcohol 'bloedverdunnend' werkt. Als u alcohol drinkt, dan duurt het – net als bij bloedverdunners – langer voordat uw bloed stolt. Uw bloed wordt in werkelijkheid overigens niet 'dunner' maar het stolt minder snel. En dat komt door de bloedplaatjes (trombocyten).
Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (5) en een bloedverdunnend effect hebben (33, 34). Daarom moet je voorzichtig zijn als je bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt (35) of stoornissen aan je bloedingsmechanisme hebt (36).
Rooibos thee bevat flavonoïden en andere verbindingen die een rol kunnen spelen bij het verlagen van de bloeddruk en het bevorderen van een gezond hart.
Een alternatief voor de 'traditionele' bloedverdunners zijn de zogeheten nieuwe orale anticoagulantia (NOAC). De voordelen van deze medicijnen is dat u een vaste dosis per dag neemt en u niet op controle hoeft bij de trombosedienst.
Tot de meest voorkomende bloedverdunners behoren apixaban (Eliquis), dabigatran (Pradaxa), edoxaban (Savaysa, Lixiana), enoxaparine (Lovenox), heparine, rivaroxaban (Xarelto), warfarine (Jantoven), aspirine, clopidogrel (Plavix), dipyridamol (Persantine), prasugrel (Effient) en ticagrelor (Brilinta).
In tegenstelling tot het vroeger vaak gebruikte 'aspirientje' heeft paracetamol geen invloed op de bloedstolling zodat het ook aangewezen is bij mensen die bloedverdunners innemen. Het antwoord is ja; paracetamol hoort dus zeker thuis in je medicijnkastje, op voorwaarde dat je het correct gebruikt.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti.
Te veel rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes zorgen voor bloedverdikking. Een andere oorzaak is een onevenwicht in het bloedstollingssysteem. Specifieke ziekten zijn lupus, remmers, een tekort aan proteïne C of S of antitrombine, of mutaties in Factor 5 of protrombine. Kanker kan ook bloedverdikking veroorzaken.
Guave, aardbeien, papaja, kiwi en verschillende andere citrusvruchten helpen bij het creëren van pathogenenbestrijdende WBC's en T-cellen die het lichaam beschermen tegen toekomstige infecties. Noten en zaden bevatten een goede hoeveelheid vitamine E die helpt bij de ontwikkeling van kiemdodende WBC's.