Elke dag wassen Bacteriën zijn dol op vochtige plekken. Het is daarom belangrijk om een herbruikbare waterfles waaruit je dagelijks drinkt, élke dag schoon te maken. Experts adviseren in HuffPost om je fles daarnaast minstens een keer per week te ontsmetten, het liefst vaker als je ziek bent.
Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden.
Hoe komt het dat de fles of beker gaat stinken? De melk kan namelijk voor restjes zorgen in de randen en in de afsluitring.En restjes, daar zijn bacteriën en schimmels dol op! Ze kunnen zorgen voor nare luchtjes en dat is niet is wat je wil in een beker of fles die je graag gebruikt.
Om je fles weer fris te laten ruiken kan je gebruik maken van warm water en citroensap. Vanwege de zuurtegraad van citroen kan je hiermee gemakkelijke onfrisse geurtjes en bacteriën uit je fles verwijderen. Vul de fles met water en citroensap en laat dit minstens 30 minuten of nog beter, een hele nacht, staan.
Zijn de geurtjes of smaken echt hardnekkig, voeg dan een beetje zuiveringszout, baking soda of een reinigingstablet toe om de bacteriën uit de weg te ruimen. Ook citroensap helpt goed tegen kwalijke luchtjes. Spoel je drinkfles nadien na met wat natuurazijn en laat 'm vervolgens goed drogen.
Uitkoken van flessen en spenen
Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water. Je gebruikt hiervoor koud water, omdat dat minder kalk, bacteriën en metalen bevat dan warm water.
Doe een beetje baking soda in de waterfles, voeg warm water toe en draai de dop erop. Laat de fles een paar uur staan (of de hele nacht) gooi vervolgens de inhoud weg en spoel de fles goed af met heet water. Als alternatief kun je ook twee theelepels zout in de fles doen in plaats van de baking soda.
Baking soda en rijst
Het is in ieder geval een goedkope oplossing om je bidon goed schoon te krijgen. Vul je bidon voor de helft met warm water. Schenk er twee eetlepels ongekookte rijst en twee eetlepels baking soda in en schud goed. Laat 30 minuten staan en schud nog een paar keer goed voordat je de bidon omspoelt.
Het gebruik van een plastic flesje
Er bestaat een kans dat die chemische stoffen in het water of drankje terechtkomen. Maar geen zorgen, dit zijn maar kleine hoeveelheden en dus niet schadelijk.
De 5 beste waterflessen op een rijtje:
Camelbak - Eddy drinkfles. Dopper - Insulated Drinkfles - Blazing Black - 580 ml. Lacardia - Nederlandse Motivatie - Waterfles rosé goud. King Mungo - Paars/Rood - Beste sport waterfles.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
Het is natuurlijk goed voor het milieu om een plastic flesje meer dan eens te gebruiken. Maar het kan ook een beetje smerig zijn. Als je je waterflesje langere tijd hergebruikt, kan het binnen in behoorlijk druk worden met bacteriën. Het goede nieuws is: die zijn niet gevaarlijk.
Hoelang kun je jouw Dopper gebruiken? Als je jouw Dopper op de juiste manier verzorgt, kun je hem oneindig lang gebruiken. Maak hem iedere dag schoon om bacteriën geen kans te geven zich te vermenigvuldigen en schimmelvorming te voorkomen.
Houdbaarheid van plastic flessen mineraalwater
Maar let op, door speeksel en bacteriën zit er nog steeds een onofficiële houdbaarheidsdatum op. Het advies van het Voedingscentrum is om deze flesjes maximaal drie dagen buiten de koelkast te bewaren, of maximaal zeven dagen in de koelkast.
Meng wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken. Spoel de fles daarna goed af. Driedubbel grondige reinigingsbeurt: vul de fles met wat water en azijn, voeg twee eetlepels baking soda toe en roer. Ook hier geldt: spoel de fles daarna grondig na voordat je hem weer gebruikt.
Yuk, schimmel
Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden.
Om maag- of darmproblemen te voorkomen en de ophoping van ziektekiemen en bacteriën tegen te gaan, is het belangrijk om babyflessen regelmatig en goed schoon te maken. Spoel alle onderdelen van het flesje na elke voeding meteen om om melkresten te verwijderen.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Als je merkt dat je kleintje sputtert of verstijft tijdens de voedingen dan heeft hij misschien een langzamere speen nodig. Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is.
In klaargemaakte melk in een flesje groeien bacterien ook razendsnel, ook bacterien waar je kindje ziek van kan worden. Daarom moet je een flesje het liefst meteen na het aanmaken geven. Als het niet te warm is dan max het maximaal een uur buiten de koelkast, en maximaal 6 uur in de koelkast bewaard worden.
“Dat is een microbiologisch fenomeen”, vertelt Dominique Vandijck, adjunct-algemeen directeur van het Antigifcentrum. “Als in zo'n fles een tijdje resten van dranken of zelfs eten achterblijven, gaat het schimmelen en ontstaat er groei van extra bacteriën. Daarna begint de fles te stinken én zal je water anders smaken.
De voordelen van een herbruikbare fles op een rijtje
Goed voor het milieu. Een glazen fles is goed voor het milieu omdat je geen plastic gebruikt en het kan hergebruiken. De flessen zijn makkelijk schoon te maken, want onze flessen van Equa kunnen in de vaatwasser (zonder hoes).
Hoe krijg je geur uit drinkfles? Vul de drinkfles met warm water en mix dit met wat citroensap.Laat de fles een dag of hele nacht staan en spoel deze daarna goed uit met warmwater en wat afwasmiddel of zet hem mee in de vaatwasser. Het citroensap zal het nare geurtje verwijderen en bacteriën doden.