Kinderen met micro
De definitie voor macrocefalie is een schedelomtrek groter dan 2 maal de standaarddeviatie (SD) boven de gemiddelde schedelomtrek van een kind van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht (> 98e percentiel)1.
Hoe vaak komt het voor? In Nederland krijgen ongeveer 40 kinderen per jaar microcefalie.
Wanneer het hoofd bij de geboorte een normale grootte heeft en later niet goed groeit waardoor het hoofd te klein wordt dan, wordt gesproken van een secundaire microcefalie.
Microcefalie is een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij de hersenen zich niet volledig ontwikkelen en de schedel te klein blijft. Microcefalie is meestal aangeboren, maar kan ook later ontstaan. De hersenstructuur van Caiden bleek niet goed.
Diagnose Microcefalie
De diagnose wordt gesteld door de schedelomvang te meten (in vergelijking met wat normaal zou zijn op grond van zwangerschapsduur of leeftijd en geslacht). Een CT-scan of MRI-scan van de hersenen wordt gemaakt om aanlegstoornissen van de hersenen vast te stellen.
Als de baby onvoldoende gegroeid is, moet je vaker naar de gynaecoloog voor controle. Hoe langer de baby in je buik kan blijven, hoe beter. De baby krijgt dan de tijd om verder te rijpen. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de longen, hersenen, darmen en het afweersysteem.
Of een baby een groot of klein hoofd heeft is in de eerste plaats een kwestie van aanleg. Dus als papa of mama een groot hoofd heeft, is er meer kans dat je kind ook een wat groter hoofd heeft. Hetzelfde geldt voor een hoofdomtrek die kleiner dan gemiddeld is. Dit is dus geen reden om je zorgen te maken.
Door de schedelomtrek te meten, kan men nagaan of de hersenen van de baby zich normaal ontwikkelen en, als dat niet het geval is, eventuele afwijkingen in een vroeg stadium opsporen en behandelen.
Het Dandy-Walker syndroom is een aangeboren afwijking van de hersenen. De kleine hersenen zijn niet goed ontwikkeld en er zit vocht in de hersenen. Soms is ook de verbinding tussen beide hersenhelften niet aangelegd.
De vergroting van het hoofd houdt volgens Van Daalen verband met de grootte van de hersenen. Kinderen met een vergrote hoofdomtrek hebben ook grotere hersenen. “Er is aangetoond dat met name rond het vierde jaar de inhoud van de hersenen goed correleert met de hoofdomtrek.”
Vaak zijn foutjes in het erfelijk materiaal niet overgeërfd van de ouders, maar ontstaan tijdens de ontwikkeling van het kind. Wanneer er geen oorzaak gevonden hebben ouders ongeveer 2-4% kans om nog een kindje te krijgen met een anencefalie.
Het Angelman syndroom is een genetische aandoening waarbij er een stoornis ontstaat in hersenontwikkeling. Dit leidt tot een ontwikkelingsachterstand, afwijkende motoriek en taalontwikkeling en slaap- en gedragsproblemen. Ook hebben kinderen meestal epilepsie.
Wat is een te groot hoofd? Een te groot hoofd is een hoofd waarvan de hoofdomtrek groter is dan de hoofdomtrek van 97,5% van de kinderen op die leeftijd.
Hydrocefalie kan alleen chirurgisch behandeld worden. Er wordt een drain geplaatst, waardoor het hersenvocht permanent wordt afgevoerd. Een dergelijke behandelmethode bestaat uit het aanleggen van een interne of externe drain, ook wel shunt genoemd. Een drain is een kunststof buisje dat in het lichaam wordt gebracht.
Niet alle lichaamsdelen groeien even snel. Het hoofd groeit bijvoorbeeld relatief snel en de benen groeien sneller dan de romp. Het hoofd neemt zelfs bij de geboorte een kwart van de lichaamslengte in beslag!
Dames hebben in het algemeen een hoofdomvang tussen 55 en 59 cm, terwijl de mannen meestal hoofdmaten tussen 57 en 61cm hebben.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met een groot hoofd ook grotere hersenen hebben. En hoewel intelligentie moeilijk te definiëren is, lijkt het er sterk op dat de hersengrootte invloed heeft op hoe slim je bent.
90% van de mensen heeft een gemiddelde hoofdomtrek tussen 54 en 57 cm. Ons aanbod van de standaard maten vindt u hier. Zit je tussen de 52 en 54 cm, dan heb je een kleine maat. Zit je tussen de 57 en 59 cm dan heb je een grote maat.
Schedel van de pasgeboren baby
Doordat je de schedeldelen zo flexibel zijn, kan een punthoofd ontstaan. Geen zorgen, kort na de geboorte (in eerste paar dagen) zal het hoofdje van je baby weer een 'normale' vorm aannemen.
Deze aandoening wordt ook wel hydrocefalie of 'waterhoofd' genoemd. De symptomen die hiermee gepaard kunnen gaan, zijn onder andere braken, lusteloosheid en heel veel slapen (lethargie), hoofdpijn, een vergroot hoofd of zelfs stuipaanvallen (convulsies).
Over het algemeen begint de versmelting van de kraakbeenvoegen vanaf de 9e levensmaand. Tot het einde van het eerste levensjaar stopt ook de snelle groei van de schedel en daarom verandert de hoofdvorm vanaf hier nauwelijks meer. De hoofdvorm laat zich dus in de eerste levensmaanden goed corrigeren.
Hoe ontstaat het? Een verminderde lengtegroei kan verschillende oorzaken hebben, zoals: aangeboren kleine lengte en kleine ouders (als de ouders van een kind kleiner zijn dan gemiddeld, dan is het normaal dat het kind ook kleiner is dan gemiddeld) aangeboren groeistoornis van het skelet.
Onvoldoende aanmaak van een van de hormonen die nodig zijn voor de groei (schildklierhormoon, groeihormoon ). Te weinig eten of eenzijdige voeding. Bepaalde geneesmiddelen. Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.
Bij de geboorte is niet te voorspellen of een kind met een groeiachterstand een inhaalslag zal maken. Bij kinderen die te klein en te licht zijn geboren voor de duur van de zwangerschap, is de kans minder groot dat ze de achterstand inlopen dan bij kinderen die alleen lichter of iets te klein zijn geboren.