In de praktijk vraagt de politie die iemand eruit moet zetten vaak aan de rechthebbende of die alsnog tweemaal wil vorderen. Soms is dit wettelijk helemaal niet meer nodig, maar vanwege het bewijs wel slimmer. Gaat die persoon niet weg, dan treedt de politie op als getuige. Een beter bewijs is vaak niet te krijgen.
Re: Eenmaal vorderen? De rechthebbende op het gebruik van het pand (en dat is meestal niet de politie) moet tenminste 2x vorderen. De eerste vordering ter vaststelling dat de gevorderde persoon het pand dient te verlaten en tweede vordering om vast te stellen dat de persoon de vordering niet opvolgt.
Huisvredebreuk is het binnengaan van een woning, besloten ruimte (zoals een winkel) of erf van een ander zonder dat daarvoor toestemming is gegeven. Volgens de Hoge Raad is er sprake van “binnendringen” als dit tegen de wil van de eigenaar gebeurt. Wederrechtelijk betekent zonder toestemming en rechtvaardiging.
Bewijs huisvredebreuk/lokaalvredebreuk
Naast de aangifte, moet er ook een verklaring zijn van een getuige dat de woning of het lokaal wederrechtelijk bent binnengedrongen. Datzelfde geldt voor het geval u wordt verweten dat u niet op vordering van de eigenaar de woning of het lokaal hebt verlaten.
Huisvredebreuk is in Nederland een misdrijf dat strafbaar is gesteld in het Wetboek van Strafrecht (Sr) onder artikel 138 en valt in een specifieke categorie misdrijven tezamen met lokaalvredebreuk ten aanzien van een lokaal bestemd voor de openbare dienst (art. 139 Sr) en sinds 1993 computervredebreuk (art. 138ab Sr).
Dit is dus ongewenst gedrag en kan reden zijn om een gast toegang te weigeren. Heb je een detectiepoort of laat je gasten fouilleren voordat ze naar binnen mogen en willen gasten niet meewerken, dan mag je ze weigeren.
Goed om te weten. Verdachten van huisvredebreuk kunnen niet in voorlopige hechtenis voor dit feit genomen worden. De rechthebbende van de woning moet naar de verdachte kenbaar hebben gemaakt dat hij weg moet gaan. Daarnaast moet duidelijk zijn dat een verdachte wederrechtelijk in de woning verblijft.
Om tot een bewezenverklaring te komen, moet er sprake van voldoende wettig en overtuigend bewijs. De eis dat er voldoende wettig bewijs is, houdt in dat er een minimum aan bewijs aanwezig moet zijn in het dossier om een verdachte te kunnen veroordelen.
Bewijsregels. In hoofdlijnen en vrij vertaald gelden de volgende bewijsregels binnen het strafrecht; Voor een bewezenverklaring zijn slechts twee bewijsmiddelen nodig. Dit noemen we ook wel het strafrechtelijk bewijsminimum.
Het bewijs moet wettig en overtuigend zijn. Dat betekent dat de veroordeling niet alleen gebaseerd moet zijn op de wettige bewijsmiddelen, maar dat de rechter ook persoonlijk de overtuiging moet hebben dat de verdachte het misdrijf heeft gepleegd. De overtuiging moet worden afgeleid uit de bewijsmiddelen.
Dus tegen de wil van de eigenaar of gebruiker. Bijvoorbeeld een weggestuurde bezoeker die weigert om weg te gaan. De bezoeker maakt zich dan schuldig aan lokaalvredebreuk. Lokalen zijn andere gebouwen, locaties en ruimtes dan woningen (dat is huisvredebreuk).
Het plegen van erfvredebreuk (artikel 138 Wetboek van Strafrecht) is een misdrijf. De verdachte overtreedt dit artikel indien hij een besloten erf, dat bij een ander in gebruik is, wederrechtelijk binnendringt of weigert te verlaten.
Een inbraak valt onder gekwalificeerde diefstal, omdat er naast de diefstal (wegnemen van het eigendom van een ander) tevens sprake is van het betreden van een niet-openbare ruimte. De straffen voor gekwalificeerde diefstal zijn hoger dan voor eenvoudige diefstal.
Je hebt een vordering op een ander als je aan die ander kenbaar maakt dat die nog een verplichting heeft naar jou toe. Meestal is het een vordering van geld, maar in principe kunnen ook andere zaken gevorderd worden. Vordering betekent letterlijk: eis. Als je vordert aan een ander eis je iets te krijgen.
De afnemer heeft nog niet betaald. Je kunt als dienstverlener of verkoper een niet betaald bedrag opeisen. Dit wordt ook wel vorderen genoemd. Vaak wordt een bedrag gevorderd via een zogenoemde openstaande factuur.
De politie mag altijd je ID vragen – maar je hoeft het niet altijd te geven. De politie* mag je ID vorderen als dat 'redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de politietaak'. Bijvoorbeeld als je verdacht wordt van een strafbaar feit, of bij een vechtpartij op straat.
Het voorarrest kan dus in totaal uiterlijk 110 dagen duren: maximaal 2 keer 3 dagen inverzekeringstelling; maximaal 14 dagen bewaring; maximaal 90 dagen gevangenhouding.
De rechter kan uw zaak bij verstek behandelen. Hij behandelt uw zaak dan zonder uw aanwezigheid en zonder dat u uw advocaat daartoe heeft gemachtigd. Soms verleent de rechter geen verstek, omdat hij het nodig vindt dat u aanwezig bent. De zaak wordt dan uitgesteld en u wordt nogmaals opgeroepen.
Foto's, films, geluidsbanden, dvd's, etc. maar ook het moordwapen worden niet genoemd en kunnen dus niet rechtstreeks als wettig bewijsmiddel dienen. Ze kunnen wel ter zitting aan de rechter zijn getoond en vallen dan onder de eigen waarneming van de rechter.
De meeste misdrijven zijn ambtshalve vervolgbaar. Dat wil zeggen dat de verdachte ook zonder dat er aangifte is gedaan vervolgd kan worden.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld. Maar het kost wel geld als u een advocaat inschakelt.
Binnen het strafrecht komen de volgende strafbare feiten voor: inbraak, insluiping en huisvredebreuk. Hierbij kan er ook sprake zijn van diefstal. Ook kan er moedwillig schade aan het pand worden toegebracht.
De ambtenaar die, met overschrijding van zijn bevoegdheid of zonder inachtneming van de bij de wet bepaalde vormen, in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, diens ondanks binnentreedt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds ...