Ook wordt het meeste ondergoed na 1 draagbeurt gewassen. Dit intensieve gebruik en gewas maakt dat ondergoed over het algemeen sneller slijt dan andere kleding en daarom ook eerder vervangen moet worden. Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Je kunt je ondergoed het beste wassen na 1 keer dragen, maar als je je ondergoed een keer 2 dagen draagt, is er nog geen man overboord. Microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen beaamt dat, maar raadt toch wel aan om elke dag een schone string, onderbroek of boxer aan te trekken.
Er van uitgaande dat je elke dag wat schoons aan trekt en minstens 1 keer per week je kleding uitwast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Good Housekeeping Institute (GHI) raadt aan om ondergoed na een jaar te vervangen, anders zou je risico lopen op dergelijke infecties en ontstekingen. Ook raadt het GHI aan om je gedragen ondergoed te wassen in water met een temperatuur van 60 graden.
Als je elke dag iets schoons aan trekt en minstens één keer per week je kleding wast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel paar sokken, beha's of ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Schimmel- en urineweginfecties
„Maar als je niet op tijd van onderbroek verandert, dan stapelen de bacteriën zich er in op. Op zich zijn het gezonde bacteriën, maar omdat ze in een warme en vochtige omgeving terechtkomen, zullen ze zich snel vermenigvuldigen.
Het elastische materiaal in bh's verliest juist sneller zijn kracht als de vezels niet goed schoon zijn. Wij raden onze klanten altijd aan om na 3 á 4 dagen een bh wasje te doen, maar als jij wat meer transpireert is het natuurlijk slimmer om wat vaker te wassen.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
Een onderbroek kan ervoor zorgen dat microben en overtollig vocht zich hier verzamelen. Hierdoor wordt er een perfecte omgeving voor candida gecreëerd. Dit is een schimmel die infecties kan veroorzaken. Dit kan gebeuren tijdens je slaap, maar ook als je bijvoorbeeld aan het sporten bent.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Eén op de drie mannen trekt niet elke dag een schone onderbroek aan. 10 procent van de mannen doet dit drie, twee of één keer per week.
De meerderheid van de mannen en vrouwen verschonen dit 1 of 2x per dag. We gaan hier uitleggen wat het meest hygiënische is, maar het blijft natuurlijk jouw persoonlijke keuze. Er zijn zelfs mensen die 4-5x per dag hun ondergoed verschonen, of de vreemde mensen die het maar 1x per maand of zelfs 1x per jaar verschonen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Laat de string dan even in je la liggen. Omdat je immuunsysteem verzwakt is, ben je vatbaarder voor bacteriële infecties. En dat kun je nou net niet gebruiken als je toch al ziek, zwak of misselijk op bed ligt. Ach, en een comfortabele onderbroek zit dan sowieso toch een stuk lekkerder.
"Geen onderbroek dragen reduceert de kans op huidinfecties en verhoogt de vruchtbaarheid. Schotse mannen die 'commando' gaan, doen het op vlak van testiculaire gezondheid zeer goed. Maar mannen hebben anderzijds ook nood aan steun en rechtstreekse contact met een broek, zeker een jeans, kan pijnlijk zijn.
Geen onderbroek dragen haalt beschermlaagje weg
En hoe zit het met de huid rondom je vagina en vulva, maakt het daarvoor nog uit of je wel of geen onderbroek draagt? Dermatoloog Thomas Maselis heeft een geruststellend antwoord: volgens hem is er helemaal niks mis met het dragen van een onderbroek.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Maar hoe vaak moet je je beha dan wel wassen of uitspoelen? Om te voorkomen dat de hoge zuurgraad van zweet oksels de bh aantast, wordt aangeraden om de beha na ongeveer drie dagen te wassen.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
De allerbelangrijkste reden is hygiëne, dus voor de frisheid. Ondergoed is er altijd wel geweest. Vroeger was vaak de bovenkleding zo ruw dat het ondergoed je beschermde tegen die schurende laag. En de kleding was moeilijk te wassen, dus door ondergoed werd de bovenlaag minder snel vies.
Hoewel de onderbroek al rond het jaar 1400 werd geïntroduceerd, werd het pas vele jaren later, rond 1830, 'normaler' om een onderbroek te dragen. Het dragen van een onderbroek was voornamelijk weggelegd voor de rijken en voor mensen van hoge komaf. In 1850 kwamen er nieuwe onderbroeken voor vrouwen op de markt.
Een onderhemd kan je rug beschermen wanneer je bijvoorbeeld veel buiten moet werken, of wanneer je op vakantie gaat naar een kouder land. Een goed onderhemd blijft netjes in je broek zitten en zorgt ervoor dat je nooit met een blote rug komt te staan, hierdoor komt de koude wind niet rechtstreeks op je huid en spieren.