Van een keer onder de zonnebank gaan word je niet direct bruin. Ga daarom zeker in het begin iedere week een keer onder de zonnebank. Begin met sessies van 10 tot 15 minuten en bouw dit geleidelijk op.
Bezoek de zonnebank regelmatig
Misschien heb je een blanke huid van jezelf en word je van een eenmalig bezoek aan de zonnebank niet meteen bruin. Wanneer je regelmatig onder de zonnebank gaat, zul je na 2 à 3 zon beurten merken dat je huid zal verkleuren. Bouw je zon-minuten daarom eerst op.
Een droge huid reflecteert namelijk UV licht en daardoor word je veel minder snel bruin. Een goede zonnebankcrème zorgt ervoor dat het bruiningsproces sneller op gang komt. Wanneer je geen crème gebruikt dan duurt dit ongeveer 8-10 minuten. Bij het gebruik van een crème voor onder de zonnebank is dit al na 3-4 minuten.
Als beginner is het goed om te beseffen dat je niet direct resultaat hoeft te merken na je eerste zonnebank minuten. Het kan even duren voordat je wat kleur krijgt. Wees dus geduldig en ga niet extra lang onder de lampen liggen, omdat je zo snel mogelijk bruin wilt worden. Opbouwen is belangrijk, net als bescherming.
Eén keer goed verbranden is voldoende. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen melanomen ontwikkelen, en dat daar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan. 'Niemand weet precies bij hoeveel keer per jaar je "veilig" zit, omdat elk huidtype anders reageert.
Hoe vaak per week mag je op de zonnebank? Ga niet vaker dan 3 keer per week en niet vaker dan 40 korte sessies per jaar.
Tussen iedere zonsessie moet minimaal 48 uur zitten. Als je dus op dinsdag onder de zonnebank bent geweest, mag je donderdag weer zonnen. Je mag dus nooit 2 dagen achter elkaar onder de zonnebank en wij houden dit voor onze klanten in de gaten. Kan ik een zonnebrandcreme voor buiten ook onder de zonnebank gebruiken?
Wij raden aan om minimaal twee uur te wachten met douche. Het beste is zelfs vier uur, en wil je optimaal profijt van je teint ga dan slapen nadat je onder de zonnebank bent geweest. Hierdoor heb je zeker acht uur dat de DHA-bronzer qua eiwitten aan je huid kan hechten en verzeker je een meer langdurige bruine teint!
Je kan je wél gewoon scheren voor het zonnen, maar niet vlak voordat je de zon ingaat. Je huid wordt door het scheren namelijk aangetast en is na het ontharen altijd gevoeliger. Direct na het ontharen is de huid gevoelig en door zon, zee en chloor kan de huid geïrriteerd raken. Daarom is er wat hersteltijd nodig.
Is de zonkracht van de zonnebank hetzelfde als die van de zon? De gevaren van een zonnebank zijn volgens de Gezondheidsraad hetzelfde als de gevaren van de zon. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank.
Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Uiteindelijk kun je niet geheel voorkomen dat de kleur vervaagt. Door een bruin zonder zon te gebruiken of door gebruik te maken van de zonnebank kun je je kleur toch nog behouden. Let op bij het gebruik van een zonnebank goed op dat je niet verbrand, en gebruik bij voorkeur een zonnebankcrème.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Over het algemeen wordt aangenomen dat ongeveer 20 minuten blootstelling aan de zon op het middaguur, zonder bescherming, gelijk staat aan 1 minuut onder een standaard zonnebank. Dit betekent dat 1 uur zonnestraling (met een gemiddelde UV-intensiteit) gelijk zou kunnen staan aan ongeveer 60 minuten onder de zonnebank.
Stap 1: Kleurtje opbouwen
Voor het krijgen van een mooie natuurlijke bruine teint is het belangrijk dat je huid eerst kan wennen aan UV-licht en er meer pigment in je huid wordt aangemaakt. Hiervoor adviseren we je om te beginnen met een opbouwkuur van 3 zonnesessies in 5-7 dagen.
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Cosmetica, make-up of parfum onder de zonnebank
Cosmetica, make-up, of parfum kunnen huidirritaties veroorzaken in combinatie met UV-licht. Verwijder dus altijd make-up, laat je luchtje weg, of je was je cosmetica er eerst af. Dit kan bij ons in de zonnestudio voordat je gaat zonnen.
Mag ik douchen na de zonnebank? Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid.
Hoe vaak mag ik onder de zonnebank? Tussen elke zonsessie hoort 48 uur rust te zitten. Zo geef u uw huid voldoende rust tussendoor. Mocht u een regelmatige zonnebanker zijn dan adviseren wij u eens per week te komen om uw kleurtje bij te houden.
Het is niet aanbevolen om te gaan zonnen onder de zonnebank met SPF-bescherming. SPF-bescherming is bedoeld om je huid te beschermen tegen de zon, maar onder een zonnebank wordt er gebruik gemaakt van kunstmatige UV-stralen.
Waarom onder de zonnebank gaan zo slecht is voor onze huid
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Even ontspannen met een drankje en een tijdschrift aan de leestafel geeft je huid voldoende tijd om de vitamine D op te nemen. Hierna kun je gerust een verfrissende douche nemen waarna je je insmeert met een vochtinbrengende crème, bijvoorbeeld Forever After van Australian Gold. Hierdoor houd je je tintje langer vast.
Door gebruik te maken van de zonnebank kan de huid inderdaad wat vitamine-D aanmaken. Echter verschilt dit erg tussen de apparaten en is het de vraag of dit daadwerkelijk voldoende is. Uit onderzoek blijkt ook dat het een korte piek geeft, maar dat het vitamine-D gehalte ook snel weer afvlakt.
We kunnen er kort over zijn. Inmiddels weten we namelijk dat te veel zon niet goed is voor een acne gevoelige huid. Ook regelmatig onder de zonnebank kan acne verergeren.