Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding. Ook bouw je zo een goede band met je kitten op.
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Ook volwassen katten spelen nog graag. Dat heeft er mee te maken dat een kat een jager is. Zelfs een kat die alleen binnenshuis leeft, moet voor zijn welzijn minimaal één keer per dag achter iets aan kunnen rennen en iets kunnen vangen, om verveling te voorkomen.
Zeven maanden tot twee jaar (tiener) Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 12 tot 24 jaar voor mensen. Uw kat zit in de tienertijd: nog steeds speels, maar ook nieuwsgieriger, sterker en op weg naar seksuele volwassenheid. Uw kitten wordt nu volwassen, zowel geestelijk als lichamelijk.
Zorg ervoor dat je kat zich kan vermaken als jij niet thuis bent. Kattenspeeltjes waar hij zichzelf mee kan vermaken hoeven niet ingewikkeld of duur te zijn. Denk maar aan een propje papier of een doos. Ook een kattentunnel of een hoge kattenkrabpaal (tot aan het plafond) is een fantastisch idee.
Symptomen verveling kat
Je kat heeft geen trek meer in zijn eten. Je merkt dat hij nergens zin in heeft en een slaperige en futloze indruk maakt. Het kan ook zijn dat je kat juist heel actief wordt. Krabben aan meubels of spullen.
Zonder alle opwinding van buitenshuis of een speelmaatje kan een kat of kitten zich snel gaan vervelen, zeker als hij of zij veel tijd binnen doorbrengt. Niet leuk voor je kat natuurlijk, maar het kan zelfs schadelijk zijn en depressies en overgewicht in de hand spelen.
Een kat kun je het beste iets leren door hem te belonen voor goed gedrag. Geef hem aandacht, een voertje of aai hem. Doe dit consequent iedere keer als hij iets goed doet en de kat zal snel leren dat dit gedrag hem iets leuks oplevert. Straffen voor slecht gedrag is meestal niet zo effectief.
Een kitten dat de hele dag alleen is, kan zich gaan vervelen. Dit uiten katten soms door ergens in te bijten wanneer hun baasje weg is, de plinten bijvoorbeeld. Maar ook als je weer thuis bent, door te bijten in je hand. Het betekent eigenlijk niets meer dan dat je kat aandacht wil.
Bij spel kunnen katten namelijk ook bijten in handen, voeten of zelfs gezicht. Vaak zijn dit katten die als kitten geleerd hebben dat met handen spelen oké is. Je handen worden dan door de kat gezien als een speeltje. Ook kunnen ze door te bijten een reactie bij je uitlokken, bijvoorbeeld weggeduwd worden.
Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding.
Beweging. Een van de meest actieve tijden voor katten is de schemering. Uw kitten vindt het fijn als u op dat moment met hem speelt, en zo wordt hij moe voor de nacht. Een andere actieve tijd voor katten is het begin van de dag.
Als je heel druk bent en je merkt dat je kat stress ervaart van jouw drukke leven, probeer dan een feromonendispenser op te hangen. De feromonen hebben een rustgevende werking op katten. Dit kan net het zetje zijn dat je kat nodig heeft om weer haar rust te vinden, als ze dan nu even niet bij jou op schoot kan liggen.
Veel katten hebben een grens van wat ze aan aandacht kunnen hebben. Dat is een beetje afhankelijk van hoe ze gesocialiseerd zijn en hoe het karakter is. Het merendeel van de katten die genoeg aandacht hebben gehad springt van schoot of loopt gewoon weg.
Dit komt doordat ze te vroeg bij haar moeder en nestgenootjes is weggehaald, of doordat ze door mensen is aangemoedigd om wild te spelen. Maar het kan ook zijn dat je kitten zich verveelt, doordat ze te weinig afleiding heeft. Ze richt haar overtollige energie en/of frustratie dan op jou via wild spel.
Wanneer een nieuw kitten veel miauwt, heeft het iets nodig van ons. Ze hebben onze hulp nodig in plaats van straf. Vaak heeft het miauwen van een kitten te maken met de eenzaamheid, heimwee en bepaalde behoeftes die een verhuizing met zich mee brengt.
Om je kat beter te laten luisteren, kun je gaan trainen met het geven van opdrachten. Je ontdekt al snel of je kat hiervoor openstaat en dit misschien zelfs heel leuk vindt om te doen. Er zijn zelfs katten die trucjes doen naar aanleiding van commando's, zoals het geven van een pootje of omrollen.
De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie. Bijvoorbeeld: u straft uw kitten omdat hij aan de bank krabt.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Katten (en andere dieren) houden van routine. Als jij lief bent voor je kat, hem aandacht geeft en hem knuffelt, voelen ze zich veilig in de omgeving die jij voor hem gecreëerd hebt. Zorg dat je tijd met je kat besteedt door hem bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook!
Gedrag. Hoewel kittens geboren worden zonder zicht of gehoor, kunnen ze in dit vroege stadium hun weg al vinden via reflexmatig gedrag. Een kitten beweegt zich door de omgeving met behulp van zijn reuk- en tastzin. Hij houdt zich warm door dicht tegen zijn moeder aan te kruipen en voedt zichzelf via het zogen.
Een kat kan zich prima zonder jou vermaken. Dat is één van de eerste dingen die je als eigenaar van deze viervoeters, leert. Ze zijn nogal onafhankelijke dieren die zich in tegenstelling tot honden, hechten aan hun omgeving en niet zo zeer aan hun mensen.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.