Aspirine werkt koortsverlagend, ontstekingsremmend en pijnstillend. Daarnaast heeft het in lage dosering een anti-bloedstollingseffect. Paracetamol werkt niet ontstekingsremmend en heeft alleen een koortsverlagende en pijnstillende werking. Paracetamol is een veilig geneesmiddel en eerste keuze bij pijn.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Ja, aspirine vermindert het risico op hart- en vaatziektes
Huisartsen raden zo'n dagelijks aspirientje regelmatig aan. Sjors Konijn: 'Dagelijks preventief een aspirientje in een lage dosering slikken, is zinvol als je al een geschiedenis hebt van hart- en vaatzieken: denk aan een TIA, hartinfarct of angina pectoris.
Acetylsalicylzuur (aspirine) zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose (bloedstolsel). Om trombose te voorkomen.
Deze pijnstiller werkt door het pijnsignaal dat aan de hersenen wordt doorgegeven te verhinderen. Ibuprofen heeft een sterker effect dan aspirine en paracetamol, het voordeel hiervan is dat u heftigere pijnen kunt remmen, maar het gebruik van ibuprofen kent ook enkele nadelen.
Aspirine heeft ook bezwaren. Omdat het medicijn bloedplaatjes minder 'kleverig' maakt, kan er gemakkelijker een inwendige bloeding ontstaan. Vooral maag en darmen zijn daar gevoelig voor. Wie het middel dus dagelijks slikt en een verhoogde kans op bloedingen heeft, krijgt maagbescherming.
Studie waarschuwt voor langdurig gebruik van pijnstiller paracetamol: 'Vooral oppassen bij bloeddruk- en hartpatiënten' Mensen met een hoge bloeddruk die langdurig gebruik maken van paracetamol zouden hun risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen, zo suggereert een studie.
Wie elke dag een lage dosis aspirine neemt om een eerste hartaanval of beroerte te voorkomen, kan daar beter voorzichtig mee zijn, zegt een onafhankelijke adviesraad van Amerikaanse artsen. Volwassenen met een hoog risico op hart- en vaatziekten kunnen volgens hen ernstige bijwerkingen krijgen.
De onderzoekers ontdekten dat de schade die paracetamol en alcohol op de lever veroorzaken, verschillende ontstekingsreacties oproepen. Deze ontstekingen maken vervolgens het probleem nog groter. Aspirine voorkomt dat deze reactie plaatsvindt.
Aspirine werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend.
Antwoord van de apotheker. Onder een lage dosering wordt verstaan een dosering van 30-100 mg per dag. In deze doseringen werkt aspirine bloedverdunnend, in hogere dosering niet meer, maar werkt het pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Ongeveer de helft van de ingeslikte dosis Aspirine komt ook daadwerkelijk in het bloed terecht bij klassieke Aspirine (minder en minder voorspelbare procenten in het geval van de “met film omhulde” preparaten Aspirine). Aspirine blijft maar 15 tot 20 minuten in het bloedplasma.
Uit onderzoek van de overheid blijkt dat er een klein beetje van de stof in paracetamol kan zitten. Maar het is zo weinig, dat het niet gevaarlijk is. Het risico op kanker is heel klein. Zelfs als u uw hele leven elke dag het maximale aantal tabletten zou slikken.
Van paracetamol, in te hoge dosis, is de schadelijke werking op de lever misschien wel het meest bekend. Het geldt echter voor veel meer middelen, zoals voor veel in de eerste lijn gebruikte NSAID's en antibiotica (doxycycline of nitrofurantoïne).
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Dosering aspirine bij pijn
Houd je altijd aan de dosering aspirine die de arts of apotheker vertelt. De gebruikelijke dosering is als volgt. Eén tot twee aspirines van 500 mg per keer. De maximale dosering is acht tabletten per dag (24 uur) die je in vier of meer keer moet innemen (maximaal 4 g per dag).
Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Met 3 koppen thee per dag heb je al gezondheidsvoordeel. Groene en zwarte thee zijn verkrijgbaar in smaken als citroen, bosvruchten, earl grey, ceylon, Engelse melange et cetera.
Geen aspirine voor alleen bloeddrukverlaging
Het betekent dat je geen aspirine moet voorschrijven alleen om de bloeddruk te verlagen; daarvoor zijn de bijwerkingen te ernstig. '
Inmiddels zijn NOAC's de eerste keus bij atriumfibrilleren en bij de behandeling/preventie van diepveneuze trombose en longembolie. Bij atriumfibrilleren blijkt er zelfs een mortaliteitsvoordeel ten opzichte van vitamine-K-antagonisten (VKA's). Alle NOAC's halveren de kans op een intracraniële bloeding.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
Aspirine werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Je kunt het medicijn gebruiken bij verschillende soorten pijn, zoals hoofdpijn, rugpijn en kiespijn. Aspirine wordt ook gebruikt als bloedverdunner. Je kunt aspirine als tablet innemen met water of laten oplossen en in één keer opdrinken.
Bij een succesvolle behandeling wordt de pijn verminderd tot de helft of meer, of is er geen of slechts milde pijn. Zo'n behandeling heeft niet alleen effecten op de pijn zelf, maar verbetert ook de slaap, depressieve gedachten, levenskwaliteit, het werken en de mogelijkheid om het dagelijkse leven terug op te nemen.
Hierdoor is het moeilijk aan te geven in welk merk wel of geen PCA zit. U hoeft zich geen zorgen te maken. Alle merken van paracetamol zijn veilig te gebruiken.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.