Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Daarom adviseren we om één of twee keer per dag de hoeveelheid te voeren die jouw vissen in ongeveer 3 minuten op hebben. In principe is het beter om iets te weinig dan te veel te voeren. Een overdaad aan voedsel in het aquarium, zal gaan rotten.
De meeste vissoorten kunnen een paar dagen zonder voedsel. Bovendien brengt te veel voeren meer risico's met zich mee dan te weinig voeren. Als je langer op vakantie gaat, zoek dan een andere oplossing.
Tijdens de zomermaanden is de aangeraden hoeveelheid 2,5% van het lichaamsgewicht.Gedurende de koudere maanden blijf je best onder die 2,5%. Vissen hebben een lang darmstelsel, dat wil zeggen dat ze altijd hongerig zijn. Je kan dus beter meerdere keren per dag kleine porties geven, dan alles in één keer.
Voer in geen enkel geval te veel in één keer: nooit meer dan dat de vissen in een paar minuten op kunnen eten (vers groenvoer is de uitzondering op deze regel). In het ideale geval geef je het voer in meerdere porties, verdeeld over de dag, maar op zijn minst 's ochtends en 's avonds.
Het beste tijdstip om vissen te voeren in de vijver is 's-morgenvroeg. Bedenk wel dat het vijverwater inmiddels 10 graden Celcius of warmer moet zijn ! De vijvervissen voert u niet bij lagere temperaturen. Als het warmer is kunt u ook 's-middags en 's-avonds bijvoeren.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
De meest voorkomende oorzaak waardoor vissen dood kunnen gaan is niet de juiste waterkwaliteit in het aquarium. Een andere oorzaak kan een ziekte zijn.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Zoals eerder genoemd in dit artikel heeft teveel voeren ernstige gevolgen voor je aquarium. De waterwaardes verslechteren drastisch, waardoor het nitrietgehalte stijgt. Dit kan leiden tot een ammoniumpiek. Dit is extreem giftig voor je vissen en daarom dient er direct actie ondernomen te worden.
Van visvoer krijg je algen. Voer maximaal 3x per week 2 minuten lang, voer extra bij als het voer binnen 2 minuten op is. Na de 2 minuten mag er geen visvoer aan de oppervlakte, in het water of op de bodem van het aquarium zichtbaar zijn.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen. Elk aquarium heeft zo nu en dan schoon, vers water nodig.
Uit onderzoek is gebleken dat vissen die onder dezelfde omstandigheden gehouden worden, beter groeien als ze 's nachts eten krijgen in plaats van overdag. Gert Flik: "In het donker op eten jagen geeft de vis minder stress omdat hij dan minder opvalt, waardoor er meer energie voor groei kan worden gebruikt."
Hoe lang je een vis moet overwennen ligt aan de waterwaarden van het oorspronkelijke water en het nieuwe water van je aquarium. Allereerst heeft de vis ongeveer 30-60 minuten nodig om te wennen aan de nieuwe leefomgeving.
Als je dagelijks wat minder voeding geeft dan kan je om de 2 dagen wat water verversen. Als je dit aanhoudt kan je zeker 1 week verder doen.
Vissen hebben gezelschap nodig, maar zij hebben ook ruimte nodig. Wanneer er te veel vissen in de vijver aanwezig zijn, dan zorgt dit voor veel stress bij een groot deel van de vissen.Deze vorm van stress kan snel fataal worden. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk een aantal vissen uit de vijver te halen.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding.
Door een overdosis zal de vis op een pijnloze manier sterven. Een dierenarts kan ook de oorzaak van de ziekte onderzoeken. Dit is belangrijk om de overgebleven vissen te redden. Als je geen verdovingsmiddel hebt, dan is de snelste en meest diervriendelijke manier om de kop van de vis te pletten.
Lange tijd was de heersende gedachte dat we ons daar vooral geen zorgen over hoeven te maken, want vissen zouden niets voelen. Althans, niet zoiets menselijks als 'pijn'. Maar daar komt de wetenschap nu op terug. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat vissen wel degelijk een vorm van pijn kunnen ervaren.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
De meeste vissen slapen s'avonds. Ze gaan dan in standby modus. Doen zij zolang het donker is, wel kunnen ze door bepaalde stoten of schokken wakker schieten. Bepaalde vissoorten zoals de betta nemen overdag verschillende powernaps.
Nachtvissen is toegestaan in alle wateren met het symbool 'maantje' in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en de VISplanner. Onder 'nachtvissen' wordt verstaan: het vissen van twee uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst. In natuurgebieden kunnen afwijkende regels gelden!
Voor nagenoeg alle wateren met het nachtvissymbool geldt dat het hele jaar 's nachts gevist mag worden. Een sportvisser moet voor eventuele aanvullende voorwaarden altijd goed kijken bij het water waar hij wil gaan vissen.