Ontleend aan Amerikaans-Engels hippy, hippie 'id.', met als oudste attestatie these would be hippies [1953; OED] en afgeleid van hip, maar zie hierna. Hippies waren in de jaren 1960 in de VS een waar fenomeen en sinds ca. 1967 in lichtere mate ook in Nederland.
Een hippie is een volger van de hippiebeweging die eind jaren zestig in Amerika ontstond. Deze mensen keerden zich tegen te gevestigde maatschappij en wilden vrijheid, plezier en creativiteit.
Belangrijkste opvattingen en kenmerken van de hippiebeweging
Hippies waren anti-kapitalistisch en anti-materialistisch. De maatschappij richtte zich te veel op geld, goed, technologie. De hippies verzetten zich dan ook tegen de consumptiemaatschappij; Veel aandacht voor leven in harmonie met de natuur.
Hippies waren gek op de natuur en aten het liefst onbespoten. Vaak verbouwden ze hun groenten zelf. Het milieubewuste van de hippies is nog zoiets wat anno 2012 nog bést wat meer doorgevoerd kan worden.
Ook waren ze tegen de de kapitalistische, materialistische maatschappij. Tegen bezit, zekerheid en macht. 50 jaar geleden, 15 tot en met 18 augustus 1969, vond het legendarische Woodstock Pop Festival plaats: 3 dagen Peace, Love & Music. Het was het hoogtepunt van de hippie-cultuur.
De mensen die in de flowerpower-subcultuur zaten werden ook wel hippies genoemd. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek. Ze protesteerden tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld.
De hippie probeerde zijn geest te verrijken en tot nieuwe inzichten te komen. Enerzijds via geestverruimende middelen (drugs), die werden gezien als een methode om het bewustzijn van mensen te verbeteren. Anderzijds ook met behulp van oosterse religie, mystiek en spiritualiteit.
In hun vrije tijd gingen ze vaak naar dingen doen zoals: · Hasj roken. · Tegen geweld Naar concerten gaan. · Vrede Party's geven.
Hippies hielden van psychedelische rock, een combinatie van rock, blues, country en western, volk en reaggae. Deze meeste muziek was eenvoudig en emotioneel. De muzikanten leefde hun muziek die, net als drugs, bedoeld was om het bewustzijn te 'vergeten'.
Schoenen. Kies de juiste soort sandalen of slippers. Hoewel hippies graag blootsvoets liepen, droegen ze vaak sandalen als blote voeten niet praktisch waren. De sandalen die vaak met hippies worden geassocieerd zijn Birkenstocks.
De vrouwen kozen ook nog wel eens voor losse en zwierige rokken. Qua schoenen is er niet al te veel te zeggen, de hippies liepen namelijk bijna altijd op blote voeten. Als het niet praktisch was om op blote voeten te lopen kozen ze voor sandalen met kraaltjes of bloemen.
De kleding die hippies droegen waren loshangende, felgekleurde kleding. Vrouwen droegen geen bh's en ondergoed. Kleding kochten ze bijna nooit nieuw. Ze kochten vaak dingen bij tweedehandswinkels.
Hippie kleding, ook wel flower power kleding genoemd komt uit de late jaren 60 en de vroege jaren 70. De kleding kenmerkt zich door vrolijke bloemenprints en uitlopende broekspijpen.
Voor vrouwen zijn de jaren 60 dus ontzettend divers. Zij begonnen deze jaren met A-lijn rokken, blouses en nette schoenen en gingen vanaf daar zo naar de minirok en de hippie-stijl. Aan het begin van deze jaren zat je dus nog goed met een pastelkleurige rok en een nette haarband in je haar.
Vrouwen droegen voornamelijk t-shirts, vesten, truien, spijkerbroeken, en korte en lange rokken. In tegenstelling tot de jaren '50 en '60 was het gebruik van accessoires vrij sober in de jaren '70, al schaften vrouwen in deze tijd wel massaal een schoudertas aan.
Aan het begin van de jaren 80 droeg men voornamelijk wijde jeans, zoals je nu de mom en dad jeans kent. Even later werden dat wijdere trainingsbroeken en strakke spandex broeken in diverse kleuren. Vrouwen droegen steeds vaker leggings en panty's.
Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.
De roklengte werd langer en vrouwen droegen prachtige maxi-jurken met bloemenprints, maar ook gehaakte items, flared jeans en sandalen zijn herkenbaar voor de kleding trends uit de jaren 60. In 1964 werd de minirok geïntroduceerd door mode-icoon Mary Quant. De roklengte kwam voor het eerst boven de knie.
Populaire kledingstukken voor vrouwen waren spijkerblouses, driekwart-broeken, felgekleurde of panterprint leggings, wielrennersbroekjes, zwarte spijkerjacks, korte jurkjes, tuinbroeken en beenwarmers.
Dames stijl 1960's: Schoenen
In de jaren 50 droegen de meeste vrouwen hoge hakken, maar hier kwam verandering in. Vanaf 1960 werden hakken lager, of zij verdwenen zelfs helemaal. Platte schoenen zoals sneakers en sandalen werden erg trendy.
Draag wel altijd even een topje onder de blouse. Blouses zijn een zeer belangrijk onderdeel van stijlvolle kleding voor de vlotte vrouwelijke 60 plusser. Je kunt jouw blouse combineren met een blazer, jasje of mooie colbert. Wanneer je de blouse combineert met een blazer of colbert, zie je er gekleed uit.
De look van de jaren '50
Vrouwen in de jaren '50 droegen meestal een rok met daarop een blouse met een vest of een twinset. Een twinset was een gebreid truitje met korte mouwen en een vestje met lange mouwen in dezelfde kleur. De rok kon een kokerrok zijn of een wijd uitlopende rok, in de stijl van de New Look.
ð Voor welke schoenen kozen vrouwen en mannen in de jaren 70? Cowboylaarzen waren sowieso hartstikke hip bij zowel mannen als vrouwen. Verder droeg men veel sandalen, Birkenstocks en laarzen. De sandaal met plateauzool werd langzaam maar zeker hip en ook de sleehak werd veel gezien bij vrouwen.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.