Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen. Kijk in ieder geval even of het echt nodig is.
Het belangrijkste knipadvies is: knip de nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en eventueel inscheuren van de nagels. Voor het knippen van de nagels kunt u een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of uit de douche komt.
Laat uw nagels eerst een tiental minuten weken in warm water. Door de warmte worden ze zachter en gemakkelijker te knippen. U kunt ze ook knippen na een douche of bad. Knip teennagels recht af met een grote tang voor harde nagels.
Knippen is niet aan te raden, dit zet de nagelplaten open en dat willen we niet: knippen is de grootste oorzaak van splijtende nagels. Om sterke en gezonde nagels te krijgen, is het daarom veel beter om je nagels te vijlen.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Maar ook het gebruik van gellak, acrylnagels en ook 'gewone' nagellak kan ervoor zorgen dat je nagels dunner, minder soepel en brozer worden. Het gevolg hiervan is dat je nagels splijten en afbladderen. Daarom is het belangrijk om je nagels goed te verzorgen zodat ze sterk, mooi en gezond blijven.
Zo kies je de juiste lengte nagels
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen. Voorbeeld: als het materiaal 15 mm dik is, moet de nagel 45 mm lang zijn. Kies een nageltacker die geschikt is voor de nagellengte die je nodig hebt.
Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen.
Vanaf de vierde maand zijn de nageltjes van je baby hard genoeg en kun je ze gaan knippen. Je kunt hiervoor een speciaal babyschaartje gebruiken of knippers voor baby nagels. Pak een vingertje of teentje, houdt deze goed vast. Druk net als bij het vijlen de huid weer iets naar beneden.
Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden. Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels. Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen.
Recht knippen
Als je zelf de teennagels wilt knippen dan kan je dat het beste doen wanneer je net onder de douche of bad uit komt. Je teennagels zijn dan nog zacht. Knip je nagels recht af, zonder hoekjes. Zo voorkom je dat de teennagels gaan ingroeien.
Het is de sunnah van de Profeet (saw) om je nagels elke vrijdag te knippen voor het vrijdag gebed en het is Makruh om je nagels langer te laten groeien dan 14 dagen. Nagels langer dan 40 dagen te laten groeien is haram.
Kunstnagels zijn sterke, mooie nagels die je handen weer een mooie look geven. Je nagels zullen niet meer breken en je kunt er weken lang plezier van hebben. Daarnaast zitten kunstnagels de groei van je eigen nagels niet in de weg. Deze blijven namelijk gewoon doorgroeien terwijl je kunstnagels hebt.
Hoe snel je een opvulbehandeling nodig hebt, hangt af van hoe hard je nagels groeien. Je natuurlijke nagels groeien 0,1 mm per dag dus na 3 of 4 weken is de ruimte tussen je nagelriemen en de rand van de kunstnagel dusdanig groot, dat je ze kunt (en vast ook wilt) laten bijwerken.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen. Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis.