Een vissenkom maak je regelmatig schoon. Het belangrijkste is dat je het water wekelijks voor een deel (25-50%) ververst. Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten.
Het beste is één keer per week 1/4 tot 1/3 van het water te verschonen. Maak het filter alleen schoon als de doorstroming minder wordt. Maak je je filter de hele tijd schoon dan verstoor je de biologische werking in het water.
De vissenkom kan je best verschonen zo om de week of twee, het plantje hoef je niet te vervangen, beter is nog een flinke bos planten bij te voegen.
Om voldoende zuurstof in een vissenkom te houden moet er een luchtpomp in, of er moet iedere dag water worden ververst, maar dat doet niemand! Bovendien zit in kraanwater giftige stoffen, het water moet eerst worden gezuiverd.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Over het algemeen zijn er 3 voorwaarden waar aan moet worden voldaan om een geschikte plek te zijn voor je aquarium: Vermijd direct zonlicht. Het aquarium moet niet op een plek met veel tocht staan. Het aquarium moet niet vlakbij of op een verwarming staan.
Schoonmaak oplossing: ververs wekelijks 25-50% van het water. Knip de ongezonde bladeren van de waterplanten af. De vieze kiezels / steentjes kun je uit de vissenkom halen en even in kokend water leggen. Laat ze even afkoelen en leg dit daarna weer terug.
Het water in je vissenkom moet ten minste een keer per week ververst worden, maar soms vaker. Het regelmatig schoonmaken van de vissenkom is goed voor twee dingen. Allereerst voorkomt het dat de vissenkom gaat stinken. Daarnaast helpt het je vissen gezond te blijven.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Sommige gebruiken het om hun PH waarde laag te maken, maar de PH in Nederland is ook veilig voor de standaard doorsnee zoetwater vissen die wij hebben. Het kraanwater is dus veilig. Ook gebruiken we maar heel weinig kraanwater om het aquarium te verversen.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Vissen die in een kom leven worden over het algemeen niet veel ouder dan een jaar. Probleem hiermee is dat er in een vissenkom onvoldoende water zit dat snel warm wordt. Goudvissen zijn koudwaterdieren, waardoor dit voor problemen zorgt en de vissen vroegtijdig overlijden.
Een aquarium voor een gewone goudvis heeft een minimale inhoud van 120 liter nodig, en 50 liter extra voor elke volgende goudvis. Voor kleinere soorten goudvissen volstaat een aquarium van minimaal 100 liter en 40 liter voor elke extra goudvis.
Een goudvis mag alleen in een aquarium met een minimuminhoud van 200 l. Dit is in Duitsland bij wet geregeld. In Nederland zijn vissenkommen niet verboden. Bedenk dat veel vissenkommen een inhoud van minder dan 10 l hebben.
Vissenkom in sommige landen verboden
Zo moet een aquarium voor goudvissen een minimale inhoud van 200 liter hebben. Dit komt overheen met een aquarium van 100 X 40 cm en een hoogte van 50 cm. Vergis je niet maar in Nederland zijn ze al sinds 2008 bezig om de goudvissenkom te verbieden.
De vissen voor een zoetwateraquarium koop je vanaf 0,50 euro, die voor een zoutwateraquarium vanaf 5 euro. Voeding kost 7 euro voor een potje droogvoer voor een klein aantal vissen voor enkele maanden. Levend visvoer of diepvriesvoer voor speciale vissen kost 5 à 10 euro per week.
Een goudvis is een echte scholenvis die je eigenlijk met een stuk of 5 soortgenoten houden. Ook worden ze vrij groot. Als je ze echt goed wilt houden zou je ze in een aquarium van 2m moeten houden Omdat het een vis is die vrij groot wordt.
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater.
Conclusie. Vissen hebben meer nodig dan alleen een bak met water, zij hebben behoefte aan zuurstof, schoon water, een natuurlijke leefomgeving en een schuilplaats. Aan al deze zaken draagt een plant bij.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Oude vissen die op sterven liggen vertonen in de dagen daarvoor echter heel wat subtiele gedragsveranderingen. Zo zal een vis die altijd als eerste de lekkerste brokjes mysis uitpikt, nu niet meer de eerste zijn. De eetreflex vermindert, en na enkele dagen stopt het dier volledig met eten.
Het beste antwoord. voor veel dieren geldt dat als ze minder actief worden dat een veeg teken is. is ook wel logisch dat een groepsvis zich onveilig en ongelukkig voelt alleen. door de stress zal ook de weerstand verminderen, en wordt je vis vatbaarder voor ziektes.