Het advies is om pups vanaf 2 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken nadat ze voor het laatst melk hebben gedronken bij de moeder. Daarna wordt geadviseerd maandelijks te ontwormen tot 6 maanden leeftijd. Is je pup ouder dan 6 maanden dan kun je het ontwormschema voor volwassen honden aanhouden.
Panacur werkt tegen rondwormen en tegen giardia. Vitaminthe: breed werkzame ontwormingspasta tegen spoelwormen, zweepwormen, haakwormen en lintwormen. Doordat het een pasta is, is het ideaal om te geven aan kleine pups. Drontal pup: breedspectrum ontwormingsmiddel tegen spoelwormen, haakwormen en zweepwormen.
Gemiddeld wordt uitgegaan van 4x per jaar, maar heb je bijvoorbeeld kleine kinderen of krijgt jouw hond rauw vlees dan wordt geadviseerd om vaker te ontwormen. Kijk in het ontwormingsschema hoe vaak ontwormen het beste bij jouw leefsituatie past.
Het is dus zeer belangrijk een deugdelijk ontwormschema te volgen. Ontworm uw pup daarom tot de leeftijd van 3 maanden iedere 2 weken. Vervolgens tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand. Daarna dient uw (volwassen) hond zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden.
Als het er teveel worden, kunnen echter serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom worden honden en katten ontwormd. Een ontwormingsmiddel is een medicijn en zoals bij alle medicijnen is het belangrijk er bewust mee om te gaan omdat er een risico is op bijwerkingen.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Dieren die wormeitjes in de ontlasting hebben besmetten ook de omgeving, zoals uw tuin of een zandbak. Op deze manier kunnen ook mensen en jonge kinderen besmet worden. Pups die niet ontwormd worden, kunnen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in de groei krijgen, wat vaak blijvende schade veroorzaakt.
Een hond met vlooien heeft jeuk. De oorzaak van deze jeuk is het speeksel wat een vlo achterlaat tijdens de beet. Wanneer jouw hond veel krabt en op zijn vacht gaat bijten is het daarom raadzaam om te checken of je hond vlooien heeft. Met een vlooienkam kun je de vacht controleren op vlooien.
Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken. Door dieren te ontwormen volgens het behandeladvies wordt voorkomen dat een besmetting problematisch wordt.
Het advies is om pups vanaf 2 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken nadat ze voor het laatst melk hebben gedronken bij de moeder. Daarna wordt geadviseerd maandelijks te ontwormen tot 6 maanden leeftijd. Is je pup ouder dan 6 maanden dan kun je het ontwormschema voor volwassen honden aanhouden.
HOE VAAK ONTWORM IK MIJN PUPPY? De richtlijnen opgezet door parasitologen van het Europese Counsel voor gezelschapsdieren geven aan dat puppies het beste ontwormt kunnen worden wanneer ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna volgt een maandelijkse cyclus tot ze een half jaar oud zijn.
het eten van een (prooi) dier dat besmet is met wormen, bijvoorbeeld muizen, kikkers en slakken. het eten van een besmette vlo (lintworm) het eten van de uitwerpselen van een dier met wormen. via de beet van een geïnfecteerde mug (hartworm)
Hoe vaak je je pup eten geeft, is afhankelijk van hoe oud hij is. Een puppy tot 10 weken oud geef je 4 tot 5 kleine maaltijden per dag. Van 10 weken tot 5 maanden geef je 3 maaltijden per dag en na de 5e/6e maand geef je 2 maaltijden per dag.
Reken maar zo rond de 20/30 euro.
Bij een ontworming met druppeltjes in de nek wordt vaak een werkingsduur en dus bescherming van 4 weken bereikt. In deze periode zal besmetting van aanwezige ) of met nieuwe wormen worden bestreden en soms ook besmetting met uitwendige parasieten.
Kosten voor het ontwormen van je hond
Daarnaast kunnen de kosten ook nog flink verschillen per wormenkuur en merk. Het is dus erg lastig om te zeggen hoe duur het zal zijn voor iedere hond. Toch moet je gauw rekenen op €100,- tot €150,- per jaar.
Door dierenartsen geadviseerd
Denk aan Milbemax, Milpro, Drontal, Dolthene en Panacur. Leest u vooral eerst goed de bijsluiter voordat u het product gebruikt.
Hond preventief ontwormen
Met een wormenkuur voorkomt u dat uw hond geïnfecteerd wordt met parasieten zoals spoelwormen, lintwormen, ringwormen en haakwormen. Als u geen ontwormingskuur geeft, kan uw hond vervelende infecties oplopen. Dat geldt niet alleen voor uw huisdier, maar ook voor uzelf en voor uw kinderen.
Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Meestal vind je geen vlo maar vlooienpoep. Dit zijn zwarte puntjes, om deze niet te verwarren met bijvoorbeeld zandkorreltjes gebruik je een nat stukje keuken- of toiletpapier waarop je het uitwrijft, er ontstaat dan een zwart-rode veeg indien het om vlooienpoep gaat.
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!