Maërl is een natuurproduct met een zeer laag fosfaatgehalte. Het is bij uitstek geschikt voor nieuw aan te leggen vijvers en om troebel water helder en gezond te maken. Maërl verhoogt de gezamenlijke waterhardheid en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen.
Ook bestaat er een ander middel, Maerl. Dit middel verhoogt zowel de KH als de GH waarde (DH totale hardheid). Dit middel is zeer geschikt omdat het gedurende het vijverseizoen langzaam oplost. Dit dient u uiterlijk voor een optimale werking in April in de vijver toe te dienen.
Dosering bestaande vijver: 75 ml per 1000 liter. Meng in beide gevallen de Maërl met 5 liter water in een gieter en verdeel het mengsel gelijkmatig over het wateroppervlak van uw vijver. Vijveronderhoudende bacteriën Zorgen ervoor dat het water op een natuurlijke wijze gereinigd wordt.
Nog effe vermelden dat maerl een 76 % kalk (CaCO3) en 7 % MgCO3 bevat als hoofdbestanddeel. Stoffen die heel traag oplossen zoals je wel weet en merkt. Calciumcarbonaat geeft in water een basische reactie, een verzadigde kalkoplossing heeft een pH van 9,4.
Maerl is een product dat uit zee gewonnen wordt. Het zijn lagen koraalalgen die afgegraven worden en na vermaling heb je een product dat voor 76 % bestaat uit kalk en uit 7 % magnesiumcarbonaat en sporenelementen. Het helpt niet tegen algen, integendeel, het bevat voedingsstoffen voor planten en dus ook voor algen.
Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.
GH-Extra kan gelijktijdig met Mineral Clay en KH-Extra gebruikt worden. Om de GH-waarde van de vijver met 2 punten te laten stijgen heeft u 50 gram GH-Extra per 1.000 liter vijverwater nodig. Een voor plantengroei geschikte GH-waarde bedraagt ten minste 7. De standaarddosering is 500 gram per 5.000 liter vijverwater.
zeewierkalk is rijk aan sporenelementen en ijzer wat goed is voor je vijverplanten , je kh wordt er ook door verhoogd , een verhoogde kh zorgt ervoor dat de ph niet teveel schommelt gedurende de dag , dus stabieler blijft.
Als er in je vijver draadalg groeit, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-draadalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien.
Verhogen van de waterhardheid
Snel werkende middelen zijn bijvoorbeeld de KH Extra of GH Extra. De KH en GH waarde van de vijver wordt hiermee direct verhoogd. Een ander middel dat u zou kunnen gebruiken is Mineral Clay.
De pH-waarde in een aquarium kan het beste gehouden worden tussen 7,2 tot 7,8. Afhankelijk van de vissen- en plantensoorten, die worden gehouden, ligt de pH-waarde tussen de uitersten 6,7 en 8,6. Voor een vijver kan men het beste een pH tussen 7,0 en 8,5 aanhouden.
Als bijvoorbeeld het vijverwater een te lage totale waterhardheid en carbonaathardheid heeft, groeien de zuurstofplanten niet goed en wordt de vijver makkelijk troebel en groen. De eerste stap naar helder water is het testen van het water en op basis van de uitslag kiezen voor een of meer van onderstaande maatregelen.
Zoals hierboven als aangegeven zijn draadalgen eigenlijk dus waterplanten. Ze zijn dan ook niet schadelijk voor uw vijvervissen. Het is alleen vaak niet zo mooi om een hele vijver vol draadalgen te hebben. Een beetje kan geen kwaad en is zelfs goed of natuurlijk.
KH is een maat voor de totale hoeveelheid opgeloste carbonaten in uw vijver. Wilt u een gezonde vijver dan dient de KH-waarde juist te zijn. Als de KH-waarde bijv. te laag is heeft dit invloed op de pH-waarde wat niet goed is voor het leven in de vijver.
Dosering: Bij 1.000 en 2.500 ml verpakkingen, 1 maatschep (15 ml) per 300 liter vijverwater; bij 5.000 ml verpakking, 1 volle maatbeker (150 ml) per 3.000 liter. Twee behandelingen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen behandeling herhalen.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
Zorg voor een goede watercirculatie, dat er geen 'dode' punten in het aquarium zijn; Zorg voor genoeg aquariumplanten en zorg dat ze goed groeien met de juiste voedingsstoffen; Zorg dat u de vissen niet te veel voer geeft en dat u plantenresten uit het aquarium weghaalt.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
De KH-waarde is belangrijk om in de gaten te houden, evenals de GH-waarde. Deze geeft aan hoeveel calcium en magnesium in water zijn opgelost. In Japan ligt de waarde tussen 2 tot 3 GH. Hoe lager de waarde, des te beter de groei en roder de kleur van de koi karpers.
We zagen dat de GH het aantal aardalkali ionen weergeeft. De KH geeft het aantal (waterstof)carbonaat ionen weer. Nou willen die carbonaat ionen zich graag verbinden met de aardalkali ionen. Maar niet alleen carbonaten binden aan die aardalkali ionen.
De gezamenlijke hardheid van het water wordt bepaald door calcium en magnesium. Dit wordt de GH waarde van het water genoemd en wordt uitgedrukt in Duitse hardheid graden (°dH). Een juiste GH-waarde voor vijverwater ligt tussen 8° en 12° dH.