Hierbij dient het PAGO jaarlijks te worden herhaald. Voor arbeid waarbij mogelijk blootstelling aan gevaarlijke stoffen plaatsvindt, moet de werkgever ervoor zorgen dat een PAGO wordt aangeboden voordat de mogelijke blootstelling plaatsvindt, tussentijds, na incidenten, en na afloop.
Hoe vaak moet u een PMO aanbieden? In de Arbowet staat dat u periodiek een Preventief Medisch Onderzoek aan moet bieden, maar niet hoe vaak. In de praktijk adviseert de bedrijfsarts u over hoe vaak een PMO moet plaatsvinden. Dit is afhankelijk van de risicofactoren in het werk en wat hierover in de cao is vastgelegd.
Het PAGO is een onderzoek van een bedrijfsarts dat erop gericht is om gezondheidsrisico's van het werk zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het PMO is een aanvullend onderzoek en bestaat uit het verplichte PAGO en het niet-verplichte leefstijlonderzoek.
Wie voert het PAGO uit? Alleen de arbodienst of een gecertificeerd bedrijfsarts mag een PAGO uitvoeren. De werkgever mag dit niet zelf oppakken, hij moet hier dus een arbo-deskundige voor inschakelen. Bedrijfsartsen zijn vaak werkzaam bij een arbodienst, maar werken soms ook zelfstandig.
PAGO is de afkorting van Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek en wordt ook wel bouwkeuring genoemd. Met een PAGO signaleren we gezondheidsrisico's en lichamelijke afwijkingen. Het lichamelijk zware werk in de bouw brengt risico's met zich mee.
Wie voert een PMO uit? PMO wordt uitgevoerd door één of meer arbo-professionals. Bij de uitvoering speelt de bedrijfsarts een centrale rol. Maar ook de arboverpleegkundige, arbeids- en organisatiedeskundige, laborant/functieassistent en doktersassistent kunnen bij PMO een taak hebben.
Het PAGO geeft je onder andere inzicht in hoe je je voelt, je energieniveau, je leefstijl, je werkvermogen en arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico's. Doordat je een persoonlijk adviesgesprek met een bouwarts krijgt op basis van de resultaten uit jouw onderzoek, biedt het PAGO naast duidelijkheid ook oplossingen.
Vrijwillig PMO of verplichte medische keuring
Volgens de Arbowet mag uw werkgever u een gezondheidstest aanbieden. Als werknemer heeft u recht op zo'n gezondheidsonderzoek, maar u bent meestal niet verplicht om eraan deel te nemen. Vaak heet dit dan een preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck of health check.
Wie betaalt de PAGO? Een periodiek medisch onderzoek (een PMO of PAGO) moet volgens artikel 18 van de Arbowet door de werkgever worden aangeboden aan werknemers. De werkgever dient de kosten van dit medisch onderzoek ook geheel te betalen.
Voor het individuele onderzoek van een PMO liggen de kosten meestal tussen € 150 en € 200 per werknemer. U moet ook rekening houden met mogelijke extra kosten voor analyses voor groepen werknemers en met kosten voor acties die uw organisatie opzet voor de bescherming en verbetering van de gezondheid van uw werknemers.
Als UTA- en bouwplaatswerknemer ontvang je vanaf je 20e jaar elke 4 jaar een uitnodiging voor een DIA. Dat is een Periodiek ArbeidsGeneeskundig Onderzoek (PAGO) met aansluitend hierop een DIA-adviesgesprek. Vanaf 40 jaar heb je naast de 4-jaarlijkse DIA ook recht op een extra tussentijds PAGO.
Een Project Management Office is een afdeling binnen een organisatie die zich richt op de ondersteuning en sturing van projecten, programma's en portfolio's. Het doel van een PMO is in de kern om de kans op succes van projecten, programma's en portfolio's te vergroten.
Hoe vaak moeten mijn werknemers op medisch onderzoek komen? De preventieve medische onderzoeken worden periodiek herhaald. Meestal jaarlijks, soms tweejaarlijks, zesmaandelijks … in functie van de specifieke risico's eigen aan het takenpakket van de werknemer.
Deze risico's worden vastgesteld in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Wanneer we uitgaan van een basis PMO, dan houdt dat in dat het PMO de algemene gezondheid en de mentale gesteldheid onderzoekt. Deze basiselementen kosten al snel tussen de 80 en 200 euro per werknemer.
Het preventief spreekuur is bedoeld voor werkgerelateerde problemen, zoals dreigend verzuim en gezondheidsklachten die te maken hebben met de uitvoering van het werk. Uw medewerker kan de bedrijfsarts advies vragen over hoe hij of zij met bepaalde situaties kan omgaan.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet is een zogeheten kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels staan, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven.
Een beleidsverklaring is vanuit de norm verplicht. Als het goed is, bevat de beleidsverklaring de kritische punten van het strategische beleid en biedt het een kader voor het opstellen van doelstellingen.
Met een PMO breng je de gezondheidssituatie van jouw medewerkers en organisatie in kaart. Zo weten zij en jij wat te doen om die te verbeteren. Dit zorgt uiteindelijk voor fittere medewerkers, een grotere inzetbaarheid, meer productiviteit en een lager ziekteverzuim.
Waarom een PMO? Het PMO is een instrument om de gezondheid van werknemers periodiek te onderzoeken. Daarnaast worden arbeidsomstandigheden onder de loep genomen. Voor zowel de werkgever als de werknemer is het PMO waardevol omdat het bijdraagt aan een gezonde werkomgeving.
Werknemers die omwille van hun job mogelijk een gezondheidsrisico lopen, krijgen (meer)jaarlijks een uitnodiging voor een verplicht medisch onderzoek. De arbeidsarts en/of de bedrijfsverpleegkundige onderzoeken je werknemers aan de hand van enkele risicogebonden tests, vragenlijsten en een gesprek.
Wat is duurzame inzetbaarheid? Duurzame inzetbaarheid is het tot hun pensioen inzetbaar houden van mensen op de arbeidsmarkt. Met het stimuleren van een positieve leercultuur beschikken werkenden over de juiste kennis en kunnen ze inspelen op veranderingen binnen de organisatie, arbeidsmarkt en hun carrière.
Een aanstellingskeuring is een onderzoek naar de fysieke of psychische gezondheid van een sollicitant, als onderdeel van een sollicitatieprocedure.
Arbo Unie bevordert de vitaliteit en gezondheid van werkende mensen en maakt organisaties daarmee succesvoller. We willen bereiken dat mensen lekker in hun vel zitten door de veiligheid en omstandigheden waarin en waaronder mensen werken te verbeteren.
Er worden verschillende soorten apen gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Zo worden er proeven gedaan op klauwaapjes, resusapen en java-apen. In totaal worden er in Nederland jaarlijks gemiddeld 200 dierproeven gedaan op apen.