Vaak is het nodig om dagelijks de vacht goed door te kammen met een knaagdierkam en zo klit- en viltvorming wat meer tegen te gaan. Veel langharige konijnen hebben een slechte vacht doordat de vacht niet goed wordt verzorgd en vaak veel te weinig wordt gekamd. Voel dagelijks de vacht na op klitten en viltplekken.
Wat oudere konijnen komen soms maar moeilijk door de verharing heen als je ze niet een beetje helpt door te kammen. En ook al kam je, bij buitenkonijnen blijft de verharing dan toch netjes 2x per jaar (voor- en najaar). Bij binnenkonijnen is dat wel wat vager / langduriger.
Rubber borstels zijn vooral geschikt voor konijnen met heel kort haar. Verder heb je ook nog borstels met ijzeren pinnetjes: de universeel borstel. Deze borstels reinigen de vacht, halen de losse ondervacht weg en maken de klitten los. Je borstelt eerst met de haarlijn mee, dan er tegenin.
De enige oplossing is dan ook het konijn te scheren. Konijnen hebben een heel teer en gevoelig huidje, klitten wegknippen is erg gevaarlijk. En met het uitkammen van klitten kun je de huid beschadigen. Scheren is het meest veilig, pijnloos en minst stressvol.
De duur van de rui is ook anders bij ieder konijn. Dit verschilt meestal tussen een week en een maand, maar het kan bij sommige konijnen zelfs langer duren voordat de rui voorbij is. Veel konijnen krijgen tijdens de rui kale plekken of worden zelfs helemaal kaal.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
Allergieën, mijten, schimmels en andere parasieten kunnen de haaruitval bij je konijn namelijk ook veroorzaken. In de meeste gevallen ontdek je bij deze veroorzakers ook andere symptomen dan enkel haaruitval. Je konijn kan bijvoorbeeld een rode huid, korstjes of roos in de vacht hebben.
In het voorjaar en het najaar (en soms ook tussendoor) verwisselen konijnen hun vacht. Ze gaan 'in de rui'. Konijnen die buiten wonen passen zo hun vacht aan, aan de temperatuur. Maar ook konijnen die het hele jaar binnen zitten, gaan vaak in de rui.
We adviseren een konijn tot 1 kilo 1 brokje per dag te geven. Tot 2 kilo, 2 brokjes per dag 2 kilo en zwaardere konijnen maximaal 3 brokjes per dag! Geef je meer brokjes, kan je konijn diarree of plakpoep krijgen.
Het is verstandig om een teiltje water bijvoorbeeld te vullen en uw konijn hierin te zetten. Wanneer u uw konijn nat spuit doet u dit met een zachte straal. Ook gebruik je speciale shampoo voor konijnen. Wanneer u klaar bent met het wassen maakt u uw konijn goed droog.
Tips voor verzorging konijnenvacht
Borstel de vacht laagje voor laagje uit zoals je in een boek zou bladeren. Klitten of knopen knip je uit de vacht zonder te trekken en door met je vinger de huid te beschermen. Ga een konijn nooit ontklitten of met shampoo wassen dit veroorzaakt onnodig pijn en stress bij een konijn.
Het kan zijn dat ze nesteldrang heeft. Eens in de zoveel tijd maakt hier het vrouwtjes konijn een nest en daarbij gebruikt ze ook haren. Meestal van haar zelf. Ook al krijgt ze geen jonkies.
Ondanks de lange haren van angorakonijnen, beweren sommige eigenaren dat angora's het minste haar verliezen. Dit zou zo kunnen zijn omdat dit type konijn is gefokt voor zijn haar. Wanneer hij veel haar zou verliezen dan zou er minder overblijven voor de konijnenhouder..
Extra verzorging van konijnen tijdens de rui
Wanneer je konijn ruit is het heel belangrijk dat je het dier extra vaak borstelt. Doe dit minstens één keer per dag. Heb je een angorakonijn is twee keer per dag het minimum. Gebruik wel een zachte borstel, want de huid van konijnen is fragiel.
Ja, dat kan, konijnen verkleuren. Soms hebben ze in de winter een beetje andere kleur dan in de zomer, maar een jong dier kan ook na verloop van tijd verkleuren en uiteindelijk zijn echte definitieve kleur krijgen. Niks raars dus en hij is niet ziek.
Niet ieder konijn met kale plekken heeft vachtmijt, het is dus belangrijk om met je konijn naar de dierenarts te gaan mocht hij/zij ineens kale plekken hebben. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor je konijn zijn/haar vacht minder goed onderhoud. Bijvoorbeeld tandproblemen of pijn.
Wanneer deze eitjes uitkomen, wanen ze een weg naar binnen. Dit veroorzaakt een vervelende jeuk en kan binnen 24 uur dodelijk zijn.
Schurft geeft je konijn erg veel jeuk. Je konijn schudt met haar hoofd en begint plekken op de huid kapot te krabben en bijten. De vacht van een konijn met schurft bestaat daarom uit een aantal kale plekken met wondjes en korsten. Deze korsten hebben vaak een beige tot witachtige kleur.
Konijnen eten voornamelijk hooi, biks en verschillende groenten. Konijnen zijn planteneters. Vezels zijn daarom ontzettend belangrijk, die zitten bijvoorbeeld veel in hooi. Geef je konijn gerust dagelijks onbeperkt vers hooi.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.