Erwten, linzen, pinda's en bonen, alle peulvruchten hebben hetzelfde effect: gedonder in het vooronder. Want zij bevatten ook koolhydraten die in de dunne darm niet helemaal worden afgebroken en opgenomen.In de dikke darm gaan ze dus gisten, en dat zorgt voor gas. Oplossing: koken.
Erwten zitten boordevol voedingsvezels en eiwit: hierdoor verzadigd de soep goed en is het ook nog eens hartstikke goed voor je darmen. Daarnaast bevat erwtensoep nog veel meer verse groenten vol met vitaminen en mineralen.
- Liever geen soepen die een maaltijd vervangen, zoals erwtensoep en bonensoep. Deze zijn zwaarder verteerbaar.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Erwtensoep is erg gezond en voedzaam. Het is een soep die je warm maakt, maar is helaas niet goed voor de lijn. In een stevige erwtensoep zit al snel 3,8 gram vet per 100ml.
Knolselderij is een ingrediënt dat niet mag ontbreken in een klassieke erwtensoep. Het bevat veel vitamine C en een goede dosis vitamine K. Verder zorgt de knolselderij ook voor wat extra voedingsvezels in de soep.Dit is onder andere fijn voor je stoelgang en geeft je langer een vol gevoel.
In 1 soepkom (250 gram) erwtensoep zit: 248 kcal energie. 8,2 gram vet. 2,8 gram verzadigd vet.
Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier.
Voorkom dat je erwtensoep zuur wordt:
Je wilt natuurlijk ook niet dat de soep aanbrandt, en zo'n pan past lang niet altijd in de koelkast. Afkoelen: wij zetten de soep altijd in de (afgesloten!) schuur, op een grote pollepel en met een schone theedoek als deksel. Vergeet niet regelmatig te roeren!
4. Je kunt erwtensoep heel goed invriezen, doe dit in goed afgesloten bakjes maximaal 3 maanden.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'erwtensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Erwtensoep bewaren en invriezen. Zo'n flinke pan erwtensoep gaat meestal niet in één keer op. Gelukkig kun je zelfgemaakte erwtensoep 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst goed afkoelen en plaats het vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast.
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
In principe hoeven spliterwten niet altijd geweekt te worden. Het is wel zo dat de erwten eerder gaar zijn wanneer ze geweekt worden. Ongeweekte spliterwten hebben namelijk twee maal de hoeveelheid kooktijd nodig om gaar te worden.
Heerlijk tijdens de koude wintermaanden. De rijkgevulde Hollandse erwtensoep wordt geserveerd met rookworst en spek. Met 650 gram is dit een echte (winterse) maaltijdsoep.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Maak de lekkerste erwtensoep van Nederland en serveer hem met een zelfgemaakte Zeeuwse tosti van kaas en spek.