Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
Klimop planten houden namelijk niet van te droge grond, maar willen ook niet altijd met hun wortels in de nattigheid staan. Bovendien stopt de hedera met groeien als z'n wortels te oppervlakkig blijven groeien. Geef de klimop daarom niet te vaak water, maar besproei de grond in hete, droge periodes wel af en toe.
De klimop als kamerplant is heel makkelijk te verzorgen. Gebruik universele potgrond voor de Hedera kamerplant. De potgrond moet constant licht vochtig blijven, maar mag zeker niet te nat zijn. Zorg er altijd voor dat het gietwater uit de pot kan lopen, het water mag niet in een schotel blijven staan.
Plaats of hang de Hedera op een standplaats in de halfschaduw of schaduw. Deze Klimop kamerplant kan ook op een zonnige standplaats. In de zon zullen echter de bladeren lichter van kleur worden. Wil je de Hedera in de zomer verplaatsen naar een lichtere standplaats, dan adviseren wij om dit in stappen te doen.
Om de groei te stimuleren kun je de klimophaag extra voeding geven. Bemest de planten jaarlijks met een langzaam werkende meststof, zoals organische mest. Geef de meststof in het voorjaar, zodra de planten beginnen te groeien. Verspreid de mest rondom de planten en werk deze licht in de grond.
Klimop is een groenblijvende, houtige klimplant die bij voorkeur groeit op zwak zure tot kalkrijke, matig droge tot matig vochtige gronden. De soort is schaduwminnend, maar kan ook in lichtrijke omstandigheden best lange tijd overleven.
Hedera's willen niet te lang droog staan maar ook niet continu met hun wortels in de nattigheid staan. Geen zorgen, Hedera's zijn zeer vergevingsgezind. Een goede balans vinden is niet ingewikkeld. Doorgaans is het genoeg om een keer per week een flinke scheut water te geven.
Klimop kan wel 400 jaar oud worden. De stengel wordt dan zo dik als een boomstam.
Als uw klimop haag niet goed groeit, dan is dat meestal het gevolg van een slechte bodemconditie. Vaak zit de grond te dicht, waardoor de wortels de voeding niet goed uit de grond kunnen halen.
Wanneer begint hedera te groeien? In maart krijgt de hedera nieuwe bladknoppen.In april of mei komen uit deze knoppen nieuwe bladeren. De precieze tijd is afhankelijk van het weer.
Het beste kan u deze klimplant 2x per jaar bemesten met DCM Meststof voor Vaste planten, Klimop en bodembedekkers.
Om klimop zo gezond mogelijk te houden, is het raadzaam deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes voor bemesting zijn april (na de vorst) en augustus. Hiervoor is speciale hedera-meststof verkrijgbaar. Bij bemesting is het belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken.
Eén zak is goed voor 10 strekkende meter hedera en zorgt voor een perfect resultaat. Strooi de mest gelijkmatig uit rond de plant.Verdeel de mest door de bovenste laag van de grond.Geef water om de werking van de voeding direct op gang te brengen.
Gele vlekjes en witte afzetting
Ondanks het feit dat hedera een zeer sterke plant is, zal deze wanneer er sprake is van een tekort of overschot aan voedingsstoffen vatbaar worden voor verschillende problemen. Heeft jouw hedera gele vlekjes en witte afzetting op het blad? Grote kans dat je te maken hebt met spint!
Klimop gaat dood: Zo red je hem:
Heroverweeg je Watergift: Controleer of je je klimop te veel of te weinig water geeft. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar niet doorweekt. Pas de watergift aan op basis van de seizoenen en de behoeften van je plant.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar. De Hibernica wordt al snel een grote jongen.
Klimop tegen de gevel van de woning biedt bovendien nog eens extra isolatie en zorgt dat de muur beter beschermd is tegen vorst en regen. Klimop maakt gebruik van weerhaakjes of hechtworteltjes om langsheen muren te kruipen. In oude muren met meer poreuze voegwerken kan schade ontstaan.
De Algerijnse klimop (hedera algeriensis 'Gloire de Marengo') is een snelgroeiende klimplant met geelgerand, groen blad.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Wanneer klimop snoeien
U kunt het hele jaar door knippen, maar de beste tijd is het voorjaar. De groei zit er dan goed in zodat de twijgen snel weer uitlopen en nieuwe bladeren vormen. Zo nodig knipt u een tweede keer in september. Het is ook mogelijk één keer per jaar te snoeien, dan knipt u eind juni.
Zoals we al eerder schreven, is klimop geen veeleisende plant en groeit ze zowel in de schaduw als in de zon. Op heel zure grond zal klimop niet goed gedijen. Bij klei en leemgrond voeg je best wat compost toe. Let er ook op dat de planten niet constant in het water blijven staan.
Elke klimop kan door stekjes of door het afleggen van takken probleemloos vermeerderd worden.
Klimop kan na jaren schade aan de boom geven. Als de klimop op en rond de stam van de boom groeit, zijn er geen problemen. Maar als de klimop ook over de takken gaat groeien, moet de boom het gewicht van de klimop kunnen dragen. De takken moeten daarvoor dikker worden.
Koemestkorrels de ideale mest voor Klimop
Strooien en dan inharken. De korrels vallen dan snel uiteen en de voedingsstoffen zijn dan snel beschikbaar voor de hedera planten.
niet voldoende kan aanvullen via de wortels. Voordat het blad bruin wordt zal het rood verkleuren en er slap bijhangen. Je kunt zodra je dit ziet wat water over de bladeren vernevelen om verdere uitdroging tegen te gaan.