In principe is het belangrijk om de potgrond bij kamerplanten minimaal 1x per jaar te verversen. Merkt u echter op dat uw kamerplanten er minder goed uitzien - bijvoorbeeld omdat ze ondanks voldoende water steeds gaan hangen - dan is dit ook een signaal om de potgrond te verversen.
Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten.
Mag ik oude potgrond hergebruiken? Nee, oude potgrond gebruik je beter geen tweede keer. Geef nieuwe planten altijd nieuwe potgrond.
"Je kan kleine hoeveelheden gewoon in je gft-bak gooien." Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie. Gooi je oude potgrond dus nooit bij het restafval. Kleine hoeveelheden potgrond kan je in je gft-bak of –zak kwijt.
Ze schatten in dat onze planeet nog zeker 1,75 miljard jaar leefbaar blijft. Over 3,25 miljard jaar zal het laatste leven op aarde zeker uitsterven, maar daar zijn wij mensen geen getuigen meer van. De onderzoekers achterhaalden welbeschouwd hoelang onze planeet zich nog in de leefbare zone rondom de zon zal bevinden.
Hoelang kun je potgrond bewaren? Open zakken nieuwe potgrond behouden ongeveer 6 tot 12 maanden hun kwaliteit.Ongeopende en ongebruikte potgrond kun je ongeveer een jaar of twee bewaren voordat het bederft. Potgrond gaat langer mee als het in een droge en koele plaats wordt bewaard.
Als je potgrond koopt, is die steeds lichtjes vochtig. Dit blijft het langste zo als je de grond op een koele, droge plaats bewaart zoals een schuur of garage. Desondanks kan potgrond uitdrogen, maar daarom hoef je het nog niet weg te gooien.
Plant regelmatig verpotten
“Ten eerste om de groei te bevorderen. Als de wortels te veel op elkaar komen te zitten, dan kan de plant niet goed verder groeien en stagneert hij.”
Hoe lang leven kamerplanten gemiddeld? Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Voor klassieke basispotgrond neem je vier delen tuingrond (bij voorkeur zand-leem), vier delen compost en twee delen grof zand of rijnzand. Het voordeel van compost is dat het de potgrond een goede structuur geeft waarin de wortels water, voedingsstoffen en lucht vinden.
Zonder schimmels geen leven! Schimmels kunnen ook op je potgrond gaan zitten. Witte schimmel, gele schimmel, zelfs hele paddestoelen. Wees gerust: schimmel op of in (pot)grond leeft van dood materiaal en doet je kamerplant geen kwaad.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Planten hebben meestal genoeg aan één keer bemesten, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (maart). Rozen en eenjarige planten doen het beter als je ze nog een tweede keer mest geeft (juni). Ook het gazon kun je het beste twee keer per jaar bemesten.
Planten met blote wortels kan je zo nog 14 dagen bewaren mits je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen, dus een beetje water geven indien nodig.
Om te weten of je plant te veel of te weinig water krijgt, moet je daarom altijd naar de wortelkluit kijken. Als je een plant te veel water geeft, kan er wortelrot optreden.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren.Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Potgrond bewaren
Wanneer je potgrond koopt, is het vaak nog licht vochtig. Het is belangrijk dat dit zo blijft. Van droge potgrond worden planten namelijk niet heel blij. Een donkere en koele plek zoals de garage of schuur is dan ook de beste plek om jouw potgrond te bewaren.
Wij helpen u graag met dit rekenvoorbeeld.
Indien u graag deze border met 6 cm wilt ophogen dan bent u 60 liter bemeste tuinaarde per m² nodig. De border heeft een totale oppervlakte van 75 m², dan betekent dat u 75 x 60 = 4500 liter bemeste tuinaarde nodig heeft om de grond met 6 cm op te hogen.
Zoals de naam al zegt, is universele potgrond geschikt voor alle planten. Je kunt de potgrond gebruiken voor in de tuin maar ook voor in bloempotten. De universele potgrond bevat grondstoffen zoals turfstrooisel, tuinturf, kalk en meststoffen.