De perenboom heeft in droge periodes ook meer water nodig. Zeker als de blaadjes van de Pyrus communis slap gaan hangen is het tijd om water te geven. De perenboom heeft zo'n 30 tot 40 liter water per week nodig. Vooral in de zomer is het van belang de fruitboom goed in de gaten te houden.
Dat hangt altijd af van het weer. Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Ze houden ervan als de grond een beetje nat is. Verder houdt de perenboom van de zon, maar ook van een beetje schaduw. Perenbomen vinden het fijn om in Nederland te leven. Een perenboom is een fruitboom.
In een droog voorjaar heeft de boom meer water nodig dan in het najaar wanneer deze in rust gaat. Aandacht is dus belangrijk, zodat de boom geen vocht te kort komt. Wanneer je het aan de boom gaat zien ben je vaak al te laat. Als je de boom teveel water geeft krijg deze weinig tot geen zuurstof meer bij de wortels.
Geef, afhankelijk van het weer, maximaal 1 maal per week water. Laat de grond weer iets droger worden voor de volgende gift, zodat de wortels worden gestimuleerd zelf op zoek te gaan en ook buiten de kluit gaan groeien. Laat de grond echter nooit helemaal uitdrogen. Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water!
Fruitbomen staan graag in de zon. Vooral perziken, pruimen, abrikozen en peren hebben veel zon nodig.
Heb je moeite met voldoende water drinken? Je kunt water ook opeten! Watermeloen staat op nummer 1 en bevat 90% water. Blauwe bessen volgen samen met perziken, nectarines, mandarijnen, sinaasappelen, limoenen, citroenen, abrikozen en pruimen de tweede plaats met 85 tot 89% water.
Een populier blijkt echt een grote drinker te zijn. Stel dat jij een grote populier hebt. Jij mag die boom water gaan geven. Je hebt een flinke emmer waar 12 liter water in kan.
Uit de metingen bleek dat het waterverbruik sterk afhangt van de grootte van de boom. Kleine exemplaren dronken gemiddeld 10 liter per dag, terwijl de grote bomen gemiddeld 70 liter verbruikten. Bij deze reuzen werd op warme dagen zelfs een waterverbruik van 150 liter vastgesteld.
In het voorjaar kan je je boom bemesten met een biologische meststof met lange werking. Hark de korrels lichtjes in de grond - let erop dat je daarbij de wortels van ondiep wortelende perensoorten niet beschadigt. Perenbomen in pot kan je bemesten met een vloeibare meststof.
Het kan zo'n 3 jaar duren voordat de eerst peren aan jouw boom verschijnen. Het blad van de Pyrus communis heeft puntige bladeren en krijgt wit/ roze bloemen. De fruitboom kent een diversiteit aan soorten zoals; de oude perenboom, de conference perenboom en de stoofperenboom.
Een boom die te hard groeit geeft te weinig vruchten. Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.
Het inkorten van de horizontale takken, is nodig om ook binnenin de kruin vruchtvorming te krijgen. Zo niet zullen enkel op de uiteinden van de takken vruchten groeien. Door te snoeien, verjong je het vruchthout en blijft de boom langer vruchten produceren. Snoeien helpt om de boom goed in vorm te houden.
Een beluchtingsbuis of een drainagebuis is ideaal geschikt voor bomen die vochtige, of zware (klei)grond geplant worden. Deze buis zorgt voor meer lucht en zuurstof rondom de wortels, waardoor deze niet verstikken of wegrotten. De kans om aan te slaan is hierdoor vele malen groter.
Terwijl de meeste bomen en struiken in het voorjaar worden gesnoeid, heeft de perenboom twee snoeibeurten per jaar nodig. De eerste is de wintersnoei, die plaatsvindt tussen december en februari.De tweede snoeibeurt vindt plaats in de zomer, tussen juni en augustus, en staat bekend als de zomersnoei van de perenboom.
Alle bomen hebben water nodig om te groeien. Bomen halen water uit de bodem en verdampen het via het blad. Vers water wordt aangevoerd via het grondwater, regen of door het geven van water. Bij het rooien verliest de boom een deel van zijn wortels en kan dan vaak niet genoeg water uit de bodem opnemen.
Je hoort het goed. Té veel water op korte tijd drinken kan voor watervergiftiging zorgen. Een gezonde volwassen persoon met een normale voedselinname zou tot maximaal 15 liter water per dag (24 uur) kunnen verdragen.
Je lichaam kan te veel water niet aan. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten.
Vooral Salix alba (en cultivars) en S.×sepulcralis 'Chrysocoma' zijn geschikt, maar ook verschillende esdoornsoorten (Acer negundo, A. saccharinum), Alnus incana en Platanus ×hispanica. Ook de al bij de bomen voor vrij natte locaties genoemde Fraxinus pennsylvanica en Gleditsia triacanthos zijn uitstekende wadi-bomen.
Planten die goed tegen natte voeten kunnen zijn Caltha, Carex, Lythrum, Lysimachia, Miscanthus, Myrica, Salix en Typha. Ook bepaalde irissen zijn goed bestand tegen natte voeten zoals de Iris setosa.
Kamerplanten die veel water nodig hebben zijn onder andere Ficussen, Calathea's en palmen. Belangrijk is dat je er altijd op moet letten dat de plant niet met z'n wortels in het water komt te staan om wortelrot te voorkomen.
Ananas werkt bloedzuiverend en ontstekingsremmend. Hierin speelt de vochtafdrijving een grote rol. Ananas is een lekkere vrucht, maar je moet om van zijn eigenschappen die waterrijk zijn gebruik te maken absoluut geen blikananas eten. Verse ananas is veel lekkerder.