De termijn van 5 jaar gaat in vanaf het moment dat de schuldeiser zowel bekend is met het bestaan van zijn vordering als de persoon van de ontvanger. De vordering verjaart in ieder geval na 20 jaar nadat de vordering is ontstaan. Een vordering tot betaling van schade of een bedongen boete.
De meeste vorderingen kennen een verjaringstermijn van 5 jaar. Als een vordering in een vonnis van de rechter is opgenomen, is de verjaringstermijn van 20 jaar van kracht. Daarnaast zijn er ook vorderingen met een kortere verjaringstermijn van 2 jaar.
Na deze termijn is naar de rechter stappen om betaling af te dwingen niet meer mogelijk. Op deze wet zijn een paar uitzonderingen. Bij zakelijke klanten is het zo dat een factuur of vordering in principe vijf jaar nadat de vordering opeisbaar is geworden verjaart, oftewel na de betalingstermijn.
Wanneer verjaart uw vordering precies? Er gelden verschillende termijnen voor verschillende vorderingen. Er zijn vorderingen die verjaren na een verloop van 20 jaar, maar voor de meeste geldvorderingen geldt een termijn van 5 jaar. U moet dus altijd goed opletten wanneer u nog geld van iemand krijgt!
Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar. Stel dat een premie is gefactureerd op 1 oktober 2021 en deze betaling wordt nooit voldaan. Dan verjaart deze vordering op 1 oktober 2026.
Elke schuld kent een eigen verjaringstermijn. Als de schuld is verjaard, dan mag niemand je meer dwingen om de schuld toch te betalen. In theorie kan het gebeuren dat een schuld verjaart, maar in de praktijk gebeurt dit niet vaak. Het hangt van de schuld af na welke termijn een schuld verjaart.
Een factuur of vordering kan verjaren en is dus niet eeuwig geldig. De verjaringstermijn is in principe vijf jaar, afhankelijk van het feit of het om zakelijke klanten of consumenten gaat.
De strafvordering: Bouwmisdrijf verjaart doorgaans na een periode van 5 jaar na het plegen van het laatste feit. Tijdens deze periode van 5 jaren kunnen daden gesteld worden die de termijn stuiten waarna een nieuw periode (eenmalige periode) van 5 jaar begint te lopen.
Als uitgangspunt geldt een verjaringstermijn van 20 jaar, ook als er sprake is van een vonnis. Voor een aantal vorderingen geldt een verjaringstermijn van 5 jaar: bij een overeenkomst zoals een geldlening, periodieke betalingen zoals huur, en bij vorderingen uit onverschuldigde betaling, van schade en van een boete.
Opeisbaarheid betekent dat een recht kan worden opgeëist. Niet elk recht is namelijk direct opeisbaar. Bijvoorbeeld het recht op een erfenis of schenking kan worden opgeëist door de erfgenaam of de begiftigde. Je hebt niet meteen recht op ontvangst van een erfenis of schenking.
Ingevolge art. 3:317, eerste lid, BW kan verjaring van een rechtsvordering tot nakoming van een verbintenis worden gestuit door een 'schriftelijke aanmaning' of 'een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op nakoming voorbehoudt'.
Het is mogelijk om de verjaring van een vordering te voorkomen. Dit heet de verjaring “stuiten”. Stuiting vindt plaats door (1) een daad van vervolging, (2) een schriftelijke mededeling of aanmaning, of (3) erkenning door de schuldenaar.
Schulden die zijn ontstaan ná 1 januari 2021. Schulden die vóór 31 december 2020 zijn afbetaald. Schulden die betrekking hebben op uw werkzaamheden vanuit uw rol als werkgever. Schulden en boetes die het gevolg zijn van ernstig misbruik (opzet/grove schuld).
Een vonnis is 20 jaar geldig, terwijl de meeste vorderingen al na 5 jaar verjaren. Heeft u deze verjaring(en) niet gestuit, dan heeft u (ook op dat latere moment dus) niets. Een vonnis kunt u echter gedurende 20 jaar ten uitvoer leggen.
Bijvoorbeeld afpersing, aanranding en samenspanning tot bepaalde misdrijven. Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer. Zoals moord, doodslag, verkrachting en mensenhandel. Zedenmisdrijven tegen kinderen waarop een gevangenisstraf staat van 8 jaar of meer.
Als er een bouwovertreding op jouw woning rust, dan zal deze wellicht vermeld zijn op de stedenbouwkundige inlichtingen. Bij de verkoop van een huis moeten deze inlichtingen verplicht worden meegedeeld aan de kopers. Als je dit bewust zou verzwijgen, dan is er sprake van een verborgen gebrek.
Een regularisatieaanvraag volgt dezelfde procedure als een stedenbouwkundige vergunning, dat wil zeggen dat er 75 dagen kunnen gaan over de beslissing. Je kan gerust contact opnemen met de dienst stedenbouw om te vragen hoe ver staat met jouw dossier.
De regelgeving voorziet dat de bestuurlijke geldboete voor stedenbouwmisdrijven maximaal 2.000.000 euro en voor stedenbouwkundige inbreuken maximaal 400.000 euro bedraagt.
Een factuur verjaart in principe vijf jaar na de dag dat de vordering opeisbaar is geworden, dus vijf jaar na de uiterste betaaldatum. Heeft u als zakelijke verkoper een product aan een consument verkocht (bijvoorbeeld een wasmachine of een bankstel)? Dan verjaart de factuur al na twee jaar.
De algemene verjaringstermijn voor facturen is twintig jaar. Een claim op grond van een vonnis verjaart zo na twintig jaar. Een factuur verjaart echter vijf jaar nadat de betalingstermijn is verstreken. Meestal is dat dertig dagen.
Indien een verjaarde vordering bij het BKR is aangemeld, dient de kredietverstrekker de registratie af te melden. De dag waarop de vordering is verjaard geldt daarbij als afmelddatum. Dit moet zelfs indien u de verjaarde vordering hebt voldaan.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
3:306 BW. Om succesvol een beroep te kunnen doen op verkrijgende verjaring moet (a) sprake zijn van 'bezit', (b) de bezitter 'te goeder trouw' zijn en (c) het bezit minimaal tien jaar onafgebroken door de bezitter (of zijn rechtsvoorgangers) zijn uitgeoefend.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden.