Enkele malen per dag een theelepel zalf in een kom heet water doen en de damp zo diep mogelijk inademen óf enkele malen per dag, vooral ook voor het slapen gaan, borst, rug en hals met zalf inwrijven en warm toedekken. Bij kinderen uitsluitend aanbrengen op borst en rug. Niet aanbrengen in de neus en bij de ogen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier.
Door kruiden aan het stoomwater toe te voegen, kun je de ingeademde stoom extra antiseptische, ontstekingsremmende en slijmoplossende effecten meegeven. Maar let op: gebruik niet te veel.
Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet. Het zorgt er wel voor dat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt en dus minder verstopt bent.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
5. Het stomen van je gezicht is het beste om je poriën te reinigen. Stomen kan helaas een blijvend negatief effect op je huid hebben, hoe lekker de warmte ook aanvoelt. Kleine bloedvaatjes kunnen springen (couperose) en rosacea kan - als je er aanleg voor hebt - verergeren.
Draai in de badkamer de warmwaterkraan van je douche of bad open. Adem de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in. Je kan ook stomen boven een kom warm water van maximaal 60°C (een liter is voldoende). Adem de damp in met een handdoek over het hoofd.
Stomen is dus eigenlijk heel goed, maar doe dit niet vaker dan eens per week. Anders beschadig je de huid, en dat wil je niet! Zo is het ook belangrijker niet langer dan 15 minuten te stomen. 10-15 minuten stomen is lang genoeg.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Adviezen bij een bijholteontsteking
Stomen kan de klachten verminderen. Bijvoorbeeld 3 keer per dag, gedurende een kwartier boven een kom warm water. Pas op voor verbranding door te hete stoom of door het omstoten van een kom heet water. Laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen.
Stomen! Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Die extra middelen kunnen je slijmvliezen namelijk extra irriteren.
Spuiten, stomen en neus spoelen
Als je al verkouden bent is het verstandig om het probleem zo snel mogelijk aan te pakken en zo een bijholteontsteking te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om van een verkoudheid af te komen, waarvan neusspray de meest bekende is.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
Probeer je hoest niet te onderdrukken; het slijm – inclusief 'binnendringers' – moet je lichaam uit. Drink voldoende water of andere vloeistoffen. Gorgel met zout water; zout werkt ontsmettend. Eet zaken als knoflook, kippensoep, kurkuma en cayennepeper; ze helpen (volgens grootmoeders recept) het slijm te verminderen.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Breng je gezicht boven het dampende water, hang de handdoek over je hoofd en houd de stoom rond je gezicht. Wees voorzichtig dat het niet te heet is. Doe dit gedurende 5 tot 20 minuten en je poriën openen en beginnen de mee-eters los te laten.
gooi een handdoek over je hoofd om de stoom geconcentreerd te houden. Gebruik je geen handdoek dan adem je namelijk veel minder waterdruppeltjes in; adem in door je neus en adem uit door je mond; blijf zo vijf tot tien minuten boven het warme water zitten.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Veelvoorkomende voorhoofdsholteontsteking symptomen zijn een loopneus of verstopte neus, niezen, hoofdpijn, groengeel snot, vermoeidheid en soms koorts. Meestal gaat een voorhoofdsholteontsteking vanzelf over.