Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Paraffine 1 kg
Kaarsenwas / Paraffine om zelf je eigen kaarsen van te maken. De beste kwaliteit Kaarsenwas / Paraffine voor het zelf vervaardigen van kaarsen door middel van dompelen of gieten in gietvormen.
Voorbeeld: Je hebt een theekopje van 200ml waar je een kaars in wilt gieten, je doet 200 x 0.84 = 168 gram kaars wax is er nodig om het kopje te vullen!
Voordelen van koolzaadwas: Koolzaadwas brandt langer en geuren beter dan paraffine kaarsen en wax melts. Koolzaadwas walmt minder, brandt schoner waardoor je veel minder roet creëert. Koolzaadwas verhoogt het CO2 gehalte in de lucht (in vergelijking met paraffine kaarsen en wax melts)
Stop de stukjes gebroken kaars in een pan en laat deze net zo lang op het vuur staan totdat de kaars compleet gesmolten is. Als de kaars volledig gesmolten is kun je de olie eraan toevoegen. Gebruik ongeveer drie druppels olie. Je kunt kiezen voor één geur, maar je kunt natuurlijk ook je eigen mix samenstellen.
Hoeveel hars je in de harspot doet, hangt een beetje af van wat je wilt harsen. Wil je alles harsen dan vul je hem voor 3/4. Dan kun je de hars nog goed doorroeren zonder over de rand te gaan. Als je niet zoveel wilt harsen vul je toch minimaal de helft van de pot.
Let er wel op dat je de restjes kaarsvet niet door de gootsteen wegspoelt. Nu ga je meten hoeveel sojawax je nodig hebt voor de kaars. Dit doe je door het glas 2 keer te vullen met sojawas en vervolgens weeg je dit af. Ik kwam op ongeveer 175 gram uit.
Wat is de beste keuze: etherische olie of geurolie? Etherische olie is veel gezonder voor je dan synthetische geurolie. Geurolie voor kaarsen blijft wel langer hangen en er zijn meer geuren beschikbaar omdat je met syntetische olie haast alle geuren namaken kan.
Paraffine kaarsen hebben 24 uur nodig om af te koelen. Soja kaarsen koelen sneller af, reken 4 tot 5 uur. Kaarsen gemaakt van bijenwas moet je minstens 6 uur laten staan, maar langer is beter. Heb je kaarsen gemaakt van oude kaarsen dan is een paar uur voldoende.
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
60 to 80 graden celsius is de optimale giet temperatuur! De mal zou je eventueel voor het gebruiken even onder de warme kraan kunnen houden voor de zekerheid.
Kaarsvet smelt bij een temperatuur van 55 °C, hanteer het met grote voorzichtigheid.
Bijenwas Lont : Geschikt voor kaarsen maken van Bi enwas Dompelen en Gieten. Bijenwas lont rond nr 4 : voor Bijenwaskaarsen met een Ø van 10 tot 20mm. Bijenwas lont rond nr 10 : voor Bijenwaskaarsen met een Ø van 20 tot 30mm. De punt van de V moet naar de onderkant van de kaars wijzen.
Bijenwas is duurzaamste keuze
Kaarsen met het stempel 'duurzaam' zijn vaak gemaakt van plantaardige was uit bijvoorbeeld lijnzaad, kokos of soja.
Een andere benaming is ook wel kaarsenwas, dit mede vanwege het feit dat voornamelijk voor het maken van kaarsen wordt gebruikt. Het is een bijproduct van de olie-industrie dat ontstaat bij het raffineren van ruwe olie. Een van de eigenschappen van paraffine is, is dat het nagenoeg geur- en kleurloos is.
Het enige wat bijenwas kaarsen soms iets doen is 'knetteren' dit ontstaat door vocht in de kaars (welk in het lont kan zijn getrokken) of door minuscule onzuiverheden in de bijenwas. Maar een brandende kaars van bijenwas is heel rustgevend.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
De meest eenvoudige manier is ongetwijfeld het potje een paar uurtjes in de diepvries zetten. Je zult zien dat het kaarsvet zal krimpen, zodat je het makkelijk uit het potje kunt halen. Komt het er niet vanzelf uit, dan kun je de restjes kaarsvet onderaan in je potje met een simpel mes in stukken snijden.
Geuren uit dezelfde geurgroep kunnen altijd goed met elkaar gecombineerd worden. Zo kunnen dus Sinaasappel, Citroen en Mandarijn goed gecombineerd worden. Ook Eucalyptus met Dennen en Cederhout kunnen goed gecombineerd worden. Bij het samenstellen van geuren kan uitgegaan worden van bekende combinaties.
Neem 1 kilo soja was en smelt dit in een pan of in de magnetron vermogen niet te hoog (niet laten koken) Als alle soja was is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de was eventueel een kleurtje toevoegen, het geheel goed mengen en in de malletjes gieten. Laat alles nu een paar uur goed uitharden.
Wil je weten hoeveel sojawas je nodig hebt voor jouw kaars? Houd dan als richtlijn aan 1 ml water = 1 gram. Voor was is dit niet helemaal hetzelfde, maar kun je gebruiken als handige leidraad om te bepalen hoeveel was je ongeveer nodig hebt.
Kaarsenlont Rond Nr.
9 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas. Kijk bij de uitgebreide beschrijving voor welke kaarsen de lont toepasbaar is.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.