Je bent goed bezig voor het milieu als je meer groente en fruit eet en minder vlees en zuivel. Vlees heeft een grote impact op het milieu. Daarnaast kun je ook op andere dingen letten zoals je keuzes voor drinken, groente en fruit of waar producten vandaan komen zoals tropische gebieden.
Eet vaker vegetarisch. En kies liever voor noten, peulvruchten en groenteburgers dan voor kaas. De grootste klapper maak je als je alleen plantaardig eet: dus helemaal geen vlees, vis, eieren en zuivel. Wil je een keer vlees eten: laat lamsvlees en rundvlees staan, die zorgen voor de meeste uitstoot van broeikasgassen.
Volgens de Brundtland-definitie is duurzame voeding geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Want rundvlees is het meest schadelijke voedsel voor ons klimaat, zo is berekend door het National Resources Defence Council in de VS. Zij berekenden dat voor elke kilo rundvlees er 26,5 kilo CO2 is uitgestoten.
Dit betekent natuurlijke, milieuvriendelijke materialen en altijd producten zonder schadelijke stoffen. Denk hierbij aan plastic wat PVC-, BPA- en weekmakervrij is en speelgoed wat gemaakt is van duurzaam hout en geverfd is met veilige, niet giftige verfsoorten.
De productie van voedsel belast het milieu. Denk aan het gebruik van land en water of aan uitputting van de bodem. Duurzaam voedsel beschermt de ecologische systemen en voorziet in de voedingsbehoefte van mensen nu en in de toekomst.
Eigen groenten en fruit
Een andere goede manier om de natuur een handje te helpen is om je eigen groenten en fruit te kweken. Die groenten en fruit in de supermarkt ondergaan een lang proces waarbij schadelijke stoffen gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de producten goed en snel groeien.
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen voor plantaardige producten (zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu). Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact.
De mate waarin voedsel bijdraagt aan de klimaatverandering, is per product verschillend. Voor volwassenen komt ruim de helft daarvan door het eten van vlees en zuivel. Vlees is erg belastend voor het milieu, net als zuivel, dranken en bewerkte producten zoals gebak en snacks.
Appels en peren zijn het hele jaar duurzaam en dus het beste voor het milieu. Dat geldt voor appels uit Nederland, België, Frankrijk, Chili en Nieuw-Zeeland, en voor peren uit Nederland, België, Frankrijk, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.
Er zijn veel producten die met duurzaam materiaal verpakt zijn. Zo is de verpakking van AH Puur wasmiddelen en AH Biologische melk gemaakt van suikerriet. Daarnaast kunnen producten ook van gerecycled materiaal gemaakt zijn.
Lamsvlees en rundvlees zijn over het algemeen meer milieubelastend dan varkensvlees en kippenvlees. Wat betreft waterverbruik is fruit, na vlees de grootste belaster. Bij de overige vijf milieuaspecten veroorzaakt de productgroep zuivel en kaas de op een na grootste belasting van het milieu.
De gezondheid en het welzijn van de mens zijn nauw verbonden met de toestand van het milieu. Een natuurlijke omgeving van goede kwaliteit voorziet in basisbehoeften, namelijk schone lucht, zuiver water, vruchtbare grond voor voedselproductie, en energie en grondstoffen.
Groene stroom is afkomstig uit groene energie en wordt dus opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht en warmte. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de 'gewone' stroom op het elektriciteitsnet.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
MH's eindoordeel. Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Van de verschillende soorten gangbaar vlees, is kip een van de gezondste. Rundvlees of varkensvlees bevat meer calorieën, meer vet en zorgt daarnaast voor ongezonde cholesterol. Kip is echter niet alleen magerder dan andere vleessoorten, maar bevat ook een aantal goede voedingsstoffen, zoals mineralen en vitaminen.
Miljoenen regenwormen, bacteriën, slakken en springstaarten in de bodem zorgen voor een goede en vruchtbare aarde. Daarop kunnen planten groeien die ons vruchten geven. Deze ecosysteemdiensten zorgen voor 'ondersteuning'.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Vermijd dierlijke producten
Het vermijden van dierlijke producten maakt je ontbijt direct een stuk duurzamer. Wanneer je duurzaam wilt ontbijten is het belangrijk om zuivel of eieren te laten staan. Let daarnaast goed op de herkomst van de producten die je gebruikt in je ontbijt.
Het gehalte koolhydraten in vlees is verwaarloosbaar maar vlees bevat wel vet en cholesterol. Het meeste van dat vet is verzadigd en omdat we daar in het algemeen te veel van eten is verzadigd vet niet zo gezond. Wit vlees is in die zin gezonder dan rood.