Een vloer verhogen is geen moeilijke klus. Je moet de ondergrond eerst egaal maken. Daarna bevestig je dwarsbalken over de hele vloer in de gewenste dikte. Op deze dwarsbalken bevestig je niet verend plaatmateriaal, dat 100% waterpas moet liggen.
Je kunt de vloer ook verhogen met op z'n kant gelegde cellenbetonblokken van 70 of 100 mm dik. Cellenbetonblokken kun je makkelijk zagen en lijm je op de ondervloer vast, dus zorg dat de ondergrond goed stofvrij is. De leidingen leg je tussen de blokken, de ruimte ertussenin vul je op met vulmortel.
Het handige van een verhoogde vloer is dat je er van alles onder kunt verstoppen: leidingen, waterafvoer, wateraanvoer en vloerverwarming.
Wat betreft publieksrecht: De vrije hoogte van de toegang naar de verplichte badruimte moet minimaal 2,3m bedragen (BB art 4.22 lid 1d). De hoogte van de badkamer zelf moet dit overigens ook (BB art. 4.19 lid 5). Dit geldt dus niet voor een 2e of 3e badkamer.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Rekening houdend met het type en de grootte, wordt de spiegel doorgaans op een hoogte van 2m (vanaf de grond) geplaatst en 35 cm boven de wastafel.
Het is aan te raden om een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 á 2 cm per meter. Houdt bij de dikte van de vloer rekening met de dikte van de vloertegels en de tegellijm. Dek de douchegoot af als u de vloer gaat storten zodat deze niet kan beschadigen of vies kan worden.
Afmetingen inloopdouche
De standaard inloopdouche heeft als minimale afmetingen rond de 120 cm in de lengte en 70 cm in de breedte. De maximale inloopdouche afmetingen bedragen; 185 cm in de lengte en 85 cm in de breedte.
Wil je een open inloopdouche zonder deuren plaatsen, moet je al snel rekenen op een inloop van 180 centimeter of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat een inloop van 90 centimeter. Om echt comfortabel te douchen, kies je best voor een minimum van 110 centimeter.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Hoeveel egaline je nodig hebt per m2, hangt onder andere af van de laagdikte. Gemiddeld houden we zo'n twee à drie millimeter aan voor de egalinelaag, maar in sommige gevallen is een dikkere laag nodig. De hoeveelheid egaline per m2 is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de vloer die je gaat egaliseren.
Weet in ieder geval dat een standaard cabine normaal gesproken 90 x 90 cm is. Kiest u voor een inloopdouche zonder deur dan is het advies om minimaal 90 cm breed en 120 cm lang aan te houden.
Tenslotte kunt u gebruik maken van een douchebak van composiet. Een mooi douchebak materiaal, dat tot 3x sterker is dan acryl. Het is een mengsel van natuursteen met polyesterhars, voor een fijne combinatie van eigenschappen. Het materiaal is hard en vormvast.
De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een inloopdouche ligt tussen de €600 en €1.900. De prijs is afhankelijk van het type inloopdouche en het aantal arbeidsuren.
De meest betaalbare douchewanden zijn gemaakt van acryl. Ze helpen spatten te voorkomen en je te beschermen tegen de buitentemperatuur, maar ze zijn minder sterk en minder duurzaam. Als je een iets groter budget hebt, raden we je een douchewand van glas aan.
Aan weerskanten van een toilet heb je minimaal twintig centimeter nodig om er comfortabel op te kunnen zitten. Reken voor het formaat van je toilet dus veertig centimeter extra in de breedte. Wat betreft de voorzijde van het toilet: reken hier nog 50 centimeter ruimte.
Hellingsgraad. Of het nu gaat om een inloopdouche of een terras, de te betegelen ondergrond moet in een helling liggen van minimaal 1,5% (1,5 cm op 1 meter) om het water naar de afvoer te leiden en de vorming van plassen te voorkomen.
De douchegoot, ook wel douchedrain genoemd, plaats je op het laagste gedeelte in de douche, zodat het water naar de douchegoot kan stromen. Dit zorgt ervoor dat je niet opnieuw natte voeten krijgt als je net klaar bent met douchen.
Hoe langer dit is, hoe hoger de haak gehangen moet worden. Een handdoek in badkamer of keuken hang je op minimaal 90 cm hoogte. Een theedoek kan wat lager gehangen worden, maar voor een opgeruimde uitstraling kun je het beste alle haakjes netjes naast elkaar hangen.
Een badkamerspiegel mag niet breder zijn dan de wastafel, en het is gebruikelijk dat de spiegel exact dezelfde breedte heeft als het wastafelmeubel, wat zorgt voor een perfecte uitlijning. Een andere optie is om een spiegel te kiezen die iets smaller is dan de wastafel of wastafelmeubel.
De standaardhoogte van een badkamermeubel
Wij raden aan om de bovenkant van de wastafel of waskom op een hoogte van 80 tot 95 cm te hangen. Zo maakt u prettig gebruik van uw badkamermeubel.
Heeft u een korte douchewand of badwand? Dan is een stabilisatiestang meestal niet nodig. Maar zeker bij wat beperkte ruimte (of speelse kinderen) kan het wel een goed idee zijn. Hoe groter de douchewand, des te meer speling er mogelijk is aan het einde.