eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max. 600 gram) eet geen paling uit de Nederlandse grote rivieren vanwege het hoge gehalte aan dioxine.
De Amerikaanse Heart Association geeft de raad mee minstens twee keer per week vis te eten en geeft de voorkeur aan 'vette', omega 3-rijke vissen, zoals gerookte paling. De ideale portie is ongeveer 100 gram per keer.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
Zolang de zomerse temperaturen aanhouden kan je vaak goed paling vangen.De herfst is zelfs de actiefste tijd voor de paling met september als de beste maand. Je kan dagen meemaken dat het lijkt of ze uitgehongerd zijn en vetreserves voor de winter moeten aanleggen.
Over het eten van paling wordt de laatste jaren nogal eens wat twijfel gezaaid; de palingstand zou zo laag zijn dat paling eten niet meer verantwoord is. Paling wordt volgens sommigen zelfs met uitsterven bedreigd. Niets is minder waar! Het eten van paling mag vandaag de dag écht verantwoord worden genoemd.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
HFCS. Terwijl transvetten de slechtste vorm van vetten zijn, is HFCS het ongezondste eten wat betreft suikers. HFCS staat voor High Fructose Corn Syrup. Dit vindt je op de verpakking onder verschillende namen zoals glucose-fructosestroop, glucosestroop, fructosestroop of maisstroop.
De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Ook gerookt, in zijn geheel of in filets, is het ware delicatesse. Verse paling is best een duim dik.Hoe dikker de paling, hoe vetter het vlees en hoe beter de smaak.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay. Probeer bijvoorbeeld onze frisse Scaia Garganega Chardonnay.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 portie (120 gram) paling. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paling'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
eet niet meer dan 4 porties vette vis per week (max.600 gram)
Wilde zalm, die vooral garnalen en planktonkreeftjes eet, is gezonder dan gekweekte vis. Deze wat onbekendere vissoort is rijk aan omega 3, eiwitten en vitamine D. Ze zijn verwant aan de haring en behoren tot de vette vis. De vette makreel is rijk aan omega 3 vetzuren en vitamine B12.
Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken. Japanners eten de vis zelfs rauw. In Vlaanderen is paling in 't groen een delicatesse uit de Scheldestreek.
Gebruik hiervoor je lepel. Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Gerookte paling is een week lang houdbaar in de koelkast. Gerookte paling kan worden ingevroren. Gevroren is de gerookte paling 6 maanden houdbaar.
In Nederland kost een kilo paling zo'n €30 per kilo, gerookt en wel. Voor die prijs kun je ze best kant en klaar legaal op het vliegtuig zetten.
Paling, oftewel aal, staat als 'ernstig bedreigd' op de Rode Lijst van de IUCN. De Europese wetenschappelijk adviesraad ICES heeft aangegeven dat de sterfte van paling door menselijke handelen naar 0 moet. Dit betekent dat zowel de visserij als de kweek en consumptie van paling moet stoppen.
Palingen kunnen wel 80 jaar oud worden. Paling smaakt naar makreel maar is vetter, even vet als haring. Het vlees is zacht en zoet.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten. We gebruiken veel te vaak pesticiden voor onze gewassen.
Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk frisdrank te drinken.
Ongezonde voeding is van invloed op de volksgezondheid. Ze kan leiden tot hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes, deels ook indirect via een hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, overgewicht en hoog cholesterol.