Meld het bij uw gemeente als uw paspoort of identiteitskaart gestolen is of als u deze kwijt bent. De melding heet een verklaring van vermissing. Zonder deze verklaring kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.
Paspoort weigeren of ongeldig verklaren
Dit is mogelijk wanneer u bijvoorbeeld: 3 keer binnen 5 jaar zonder goede reden uw paspoort of identiteitskaart als vermist opgeeft; uw paspoort of identiteitskaart opzettelijk beschadigt; fraude pleegt met uw paspoort of identiteitskaart.
Met het gestolen identiteitsbewijs - soms is een kopie van het identiteitsbewijs of de persoonsgegevens op het document al voldoende - kunnen criminelen op naam van een ander onder meer online winkelen, een abonnement afsluiten, een bankrekening openen, lening(en) afsluiten, een creditcard aanvragen, een woning of pand ...
Doe melding bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) Wanneer u denkt dat u te maken heeft met identiteitsdiefstal of -fraude, kunt u daarvan melding doen bij het CMI (onderdeel van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG)).
Moet ik mijn paspoort of identiteitskaart meenemen tijdens reizen naar het buitenland? U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Dus als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
Kent u uw pincode niet meer of wilt u uw pincode deblokkeren (3 keer een foute code ingegeven), dan kunt u met uw pukcode (brief) op het gemeentehuis een nieuwe pincode aanmaken.
Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen. Nederlanders op Curaçao, Sint Maarten of Aruba die hun reisdocument kwijt zijn, moeten na melding bij de politie naar het Kabinet van de Gouverneur ter plaatse.
Let wel: een noodpaspoort aanvragen kan een paar uur duren. Slim om dus eerder van huis te gaan! Het noodpaspoort is alleen geldig tijdens je reis. Bij terugkomst moet je alsnog een nieuw paspoort aanvragen.
Hoe lang duurt het
Na het invullen krijgt u meteen een e-mail met uw verklaring in een pdf-bestand. Binnen 2 werkdagen is uw verklaring van vermissing verwerkt in het systeem.
Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn. Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet. Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.
Kan ik hem weggooien? Nee, u mag uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs niet weggooien. Officieel is het document eigendom van het Rijk en niet van u. Daarom moet u het inleveren bij de gemeente als het verlopen is.
Wanneer de aanvrager 3 of meer vermissingen (van paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten) heeft in 5 jaar, komt hij in aanmerking voor opname in het Register Paspoortsignaleringen (RPS) op grond van artikel 24b Paspoortwet.
U kunt tegelijk een paspoort en een ID-kaart hebben. Met een paspoort kunt u naar alle landen reizen. Een ID-kaart is goedkoper, maar u kunt hiermee niet naar alle landen reizen.
U bent strafbaar als u geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien. U loopt dan het risico op een boete. Dit staat in de Wet op de uitgebreide identificatieplicht.
Een kopie van een ID-kaart is geen geldig legitimatiebewijs. Je kunt dus alsnog een boete krijgen voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Als je 16 jaar of ouder bent is de boete € 90. Ben je onder de 16 jaar dan is de boete € 45.
Een vID is de digitale variant van jouw fysieke paspoort of ID-kaart in de vorm van een app op je smartphone. Met deze app is het in de toekomst mogelijk om digitaal te laten zien wie je bent en kun je bijvoorbeeld reizen met een digitaal paspoort. De app voldoet aan de hoogste internationale veiligheidseisen.
Mensen die de grens passeren
De Koninklijke Marechaussee, een onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht met politiebevoegdheden, zal waarschijnlijk niet in je tas kijken. Dat is omdat ze zich vooral bezighouden met de mensen die de grens passeren, niet met de goederen. Zij voeren de paspoortcontrole op Schiphol uit.
Schengen en non-Schengen
Een groot aantal Europese landen (26 om precies te zijn) heeft afspraken met elkaar gemaakt om reizen over de grenzen makkelijker te maken: de 'Schengenlanden'. Binnen deze landen mag je vrij reizen, zonder dat je door de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd wordt aan de grens.
Geen paspoortcontrole binnen Schengenzone
Een groot aantal Europese landen heeft afspraken met elkaar gemaakt om reizen over de grenzen makkelijker te maken. Vlieg je naar een land binnen het Schengengebied? Dan hoef je niet door de paspoortcontrole op Schiphol.
Maar wat zijn juridisch gezien de consequenties? Bij identiteitsfraude legt het Openbaar Ministerie een boete op van 380 euro. Word je een tweede keer gepakt, dan moet je door naar bureau Halt.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.