“Een vast contract bij een detacheerder is hetzelfde als bij andere werkgevers.” Waar. Je mag maximaal drie tijdelijke contracten krijgen binnen drie jaar (Wet Arbeidsmarkt in Balans, per januari 2020). Bij een vierde contract of een contract langer dan drie jaar wordt deze omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
De detachering mag 24 maanden duren. Als u na deze 24 maanden nog buiten Nederland werkt, dan kunnen wij een overeenkomst sluiten met de bevoegde instantie in het land waar u werkt.
In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
In uw cao kunnen andere afspraken staan over: het aantal tijdelijke contracten dat uw werkgever u mag geven (maximaal 6 contracten) de periode waarin uw werkgever u tijdelijke contracten mag geven (maximaal 4 jaar)
Je werkgever heeft het recht om maximaal 3 opeenvolgende tijdelijke contracten aan te bieden. Als er meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten zit, begint de telling opnieuw.
De ketenregeling bepaalt dat een werkgever niet onbeperkt tijdelijke arbeidsovereenkomsten met een werknemer mag afsluiten. Op dit moment is de wet zo dat een werkgever maximaal drie tijdelijke contracten binnen een periode van drie jaar mag afsluiten met een werknemer.
Vast contract na 3 jaar tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij langer dan 3 jaar lang meerdere tijdelijke contracten heeft gekregen bij dezelfde werkgever. Of voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Tijdelijke contracten zijn opvolgend als er 6 maanden of minder tussen zit. Heeft u al 3 opvolgende tijdelijke contracten gekregen? Of heeft u al 2 jaar lang tijdelijke contracten bij uw werkgever achter de rug? Dan mag u pas weer een tijdelijk contract krijgen nadat u minstens 6 maanden uit dienst bent geweest.
Jouw werkgever kan er om talloze verschillende redenen voor kiezen om je contract niet te verlengen. Bijvoorbeeld omdat deze je geen vast contract wil geven, omdat het geen goede match is of omdat het om een tijdelijk project ging. De werkgever hoeft geen reden te geven, maar je kunt hier altijd om vragen.
Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Je mag maximaal drie tijdelijke contracten krijgen binnen drie jaar (Wet Arbeidsmarkt in Balans, per januari 2020). Bij een vierde contract of een contract langer dan drie jaar wordt deze omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
Bij een tijdelijk contract is er een einddatum. Uw werkgever beslist of hij u een contractverlenging aanbiedt. Dit moet hij op tijd laten weten: 1 maand voordat uw contract afloopt. Anders kunt u recht hebben op een aanzegvergoeding.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Laat hem dan voordat de overeenkomst eindigt weten of deze verlengd wordt of niet. Informeert u uw werknemer niet en komt hij na de einddatum toch werken?Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd.
Een gedetacheerde werknemer heeft recht op hetzelfde salaris als een werknemer binnen het bedrijf met dezelfde functie. Ook heb je recht op vergoedingen zoals toeslag voor overwerk of reiskosten, ook wel de inlenersbeloning genoemd. Dit is vastgelegd in de Wet Waadi en de cao's voor uitzendkrachten.
Hoe lang kan een detachering duren? De duur van een detachering kan variëren. Het kan enkele maanden tot meerdere jaren duren, afhankelijk van de specifieke opdracht, de behoeften van de opdrachtgever en de afspraken tussen het detacheringsbedrijf en de werknemer.
De wettelijke regels vanaf 1 januari 2020 zijn: U mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt u dus 3 tijdelijke contracten afspreken. Dit geldt voor de tijdelijke contracten die op of na 1 januari 2020 eindigen.
U heeft recht op een transitievergoeding als u in loondienst werkt en uw werkgever uw contract stopt.
Hoogte transitievergoeding: 1/3 maand per gewerkt jaar
Als uw 1-jaarcontract NIET verlengd wordt, ontvangt u dus 1/3 maandsalaris als transitievergoeding. Wilt u weten hoe hoog de transitievergoeding is waar u recht op heeft? Meer over transitievergoeding berekenen.
De redenen om een tijdelijk contract niet te verlengen kunnen heel divers zijn: een medewerker past niet in het team, je hebt niet meer voldoende werk, iemand blijkt onvoldoende competent, etc. Je hoeft niet per se een reden op te geven wanneer je het contract niet verlengt.
Een werkgever moet zijn werknemers schriftelijk informeren over het wel of niet verlengen van het tijdelijke contract. Dat mag per brief, maar ook een e-mail wordt tegenwoordig als schriftelijk gezien. Het is daarbij verstandig om de brief of e-mail door de werknemer te laten ondertekenen.
Je mag nog steeds drie tijdelijke contracten achter elkaar afsluiten. Drie keer een arbeidscontract verlengen dus.
Een overeenkomst kan gevolgd worden door een tweede, derde of zelfs vierde arbeidsovereenkomst. Het is de vraag of deze overeenkomsten ook steeds eindigen door het verstrijken van hun tijdsduur. Dat is niet het geval als er drie jaren zijn verstreken sinds het begin van de eerste arbeidsovereenkomst tussen partijen.
Wat zijn de nadelen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de werkgever? Een voor de hand liggend nadeel is natuurlijk dat je aan de bepaalde termijn gebonden bent. Een tussentijdse beëindiging is wel mogelijk, maar moet van tevoren worden vastgelegd en komt moeilijk tot stand.
Werknemers kunnen sinds 1 januari 2020 direct een transitievergoeding krijgen als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dit geldt ook voor ambtenaren met een arbeidsovereenkomst. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar.