Als dit onvoldoende helpt, kan opnieuw een operatie nodig zijn. Van alle vrouwen die vanwege een verzakking worden geopereerd, zal ongeveer 1 op de 10 (10%) opnieuw worden geopereerd omdat de verzakking is teruggekomen.
Een vaginale ring, ook wel pessarium genoemd, kan een verzakking op de goede plek houden. De ring geeft vooral verbetering bij een verzakking van de voorwand of de baarmoeder. Toch zijn er ook vrouwen met een achterwandverzakking die met een ring minder klachten hebben.
Hoewel het zelden een risico met zich meebrengt om een verzakking te laten zoals deze is, knapt de kwaliteit van leven meestal behoorlijk op wanneer er wel iets aan gedaan wordt. De behandel mogelijkheden bij een verzakking zijn verschillen. We vertellen u graag iets over veel voorkomende behandelingen.
Zorg dan dat je begint met het op orde krijgen van de kracht van de bekkenbodem, de bekkenspieren (buik, bil, heup, rug) en start dan heeeel rustig. Gewoon een stukje wandelen en dan een stukje rennen. Door eerst stevig door te wandelen bouw je een goede voorspanning op in je bekkenbodemspieren.
Na de leeftijdsgrens van 45 gepasseerd te zijn komen bij veel vrouwen de klachten om de hoek kijken. Dit heeft met name te maken met het verslappen van de spieren, waardoor de beschadigingen aan het licht komen. Naast zwangerschap kunnen er nog andere oorzaken zijn van prolaps en prolapsklachten.
De verzakking komt bij 2 tot 4 op de 10 vrouwen (20-40%) weer terug. De klachten zijn vaak minder ernstig dan eerder. Een verzakking kan al vrij snel na een operatie terugkomen, maar soms ook pas na jaren. Hoe ernstiger de verzakking was bij de eerste operatie, hoe groter de kans dat een verzakking weer terugkomt.
U mag 6 weken na de operatie niet baden, zwemmen of naar de sauna gaan. Dit in verband met hygiëne en risico op een infectie. Douchen mag wel. Bij de verzakkingsoperatie zijn er alleen inwendige hechtingen.
De anesthesist geeft u vervolgens de ruggenprik of brengt u onder narcose. Afhankelijk van de soort operatie duurt de operatie tussen de 1 - 2 uur. Na de operatie verblijft u enige tijd op de uitslaapkamer (verkoever).
Vermoeidheid bij verzakking
Bij een verzakking, dus ook een verzakking van de blaas, heeft u mogelijk last van zwaar gevoel in uw vagina, dat er iets niet hoort te zitten of dat er iets uitzakt. U kunt daarbij last hebben van vermoeidheid.
Bij een verzakking zijn de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt of beschadigd. De baarmoeder, blaas of de endeldarm zakken daardoor in de vagina naar beneden en kunnen zelfs naar buiten komen (uitpuilen).
Ongeveer 40 procent van de vrouwen wereldwijd heeft een vorm van verzakking en de kans hierop neemt toe met de leeftijd. De belangrijkste oorzaak is schade of verzwakking van de spieren, steunweefsel en zenuwen van de bekkenbodem die deze organen ondersteunen.
De huisarts kijkt niet alleen of er een verzakking is, maar onderzoekt ook de huid rondom de vagina en de anus. Zo is het bijvoorbeeld goed te zien of je ooit uitgescheurd of ingeknipt bent en of de huid nog goed doorbloed is (wat na de overgang soms niet het geval is).
Dit gaat meestal vanzelf weer over; leeftijd; de bekkenbodemspieren verzwakken door minder intensief gebruik van de spieren en afname van de vrouwelijke hormonen na de overgang; zwaar lichamelijk werk, overgewicht of veel hoesten; aangeboren zwakte van het bindweefsel.
Bij een verzakking heeft u altijd 4 keuze mogelijkheden
Bekkenfysiotherapie: Met bekken fysiotherapie ondersteunt u de bekkenbodem spieren en daarmee de verzakking. De verzakking zal hiervan meestal niet geheel weggaan maar het kan klachten van het plassen, ontlasting of het gevoel van de verzakking wel verbeteren.
In het Maasstad Ziekenhuis wordt gebruik gemaakt van de nieuwste techniek: de da Vinci robot. Behandeling Van oudsher wordt de behandeling van verzakkingen van de baarmoeder en de vaginatop vaak uitgevoerd door middel van een open buikoperatie.
Bedenk dat niet alleen tillen, maar ook duwen en trekken zorgen voor een belasting op de rug. Bukken mag u de eerste zes weken niet doen. Als u dus iets van de grond af wilt rapen gebruikt u dan een grijper of zak dan door de knieën. Zorg ervoor dat de tijd die u opzit geleidelijk aan opbouwt.
Als die bodem niet sterk genoeg meer is, kan uw blaas, darm of baarmoeder naar beneden zakken. U kunt rugpijn krijgen en/of een zwaar gevoel in uw buik of uw schede (vagina). Het kan ook zijn dat u een uitstulping in de vagina voelt. Hieronder leest u meer over de verschillende mogelijke oorzaken van een verzakking.
Bij een blaasverzakking kan de blaas niet altijd goed geleegd worden. Dat vergroot de kans op een blaasontsteking. Er kan meer blaasprikkeling optreden waardoor de aandrang om te plassen toeneemt en er kan urineverlies ontstaan. Ook kan er pijn onderin de rug en pijn bij het vrijen optreden.
Een verzakking is soms te zien vanaf de buitenkant. Een verzakte blaas ziet eruit als een ronde bol aan de voorkant van de vagina. Een verzakt rectum is als een uitpuilende bol aan de achterkant van de vagina. Bij een verzakte baarmoeder is de baarmoedermond soms te zien bij de ingang van de vagina.
De hechtingen in de schede lossen vanzelf op. Ze kunnen tot ruim zes weken na de operatie vanzelf naar buiten komen.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: voorwandplastiek.
Een verzakking is niet gevaarlijk. Een verzakking kan groter worden als je ouder wordt, maar dat hoeft niet. Als er geen klachten zijn, is behandeling niet nodig. Als de verzakking wel klachten geeft, kan de behandeling bestaan uit bekkenfysiotherapie, een ring of een operatie: achterwandplastiek.
Zorg voor een goede houding tijdens het plassen en ontlasten. Neem de tijd, ontspan de buik, benen en bekkenbodem. Wacht tot uw blaas of darmen het plassen of ontlasten op gang brengen. Pers niet mee om volledig te legen, maar wacht ontspannen tot uw blaas/ darm klaar is.
U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger, door rust verminderen ze meestal.