AliExpress invoerrechten 2021
In 2021 zal er op het gebied van invoerrechten niets veranderen. Pakketten uit China tot 150 euro hoeven geen invoerrechten te betalen. What is this? Boven de 150 euro blijven de regels dus gelijk, ook na 1 juli.
Per 1 januari 2021 gaat echter alles op de schop. Dankzij een nieuwe BTW regel van Brussel moet je vanaf 1 juli 2021 over alle producten die je buiten de EU bestelt 21% BTW betalen.
Ja, die grote webwinkels zoals AliExpress zijn betrouwbaar ja. Die zijn aangesloten bij IOSS: dat betekent dat de btw al in de prijs zit. Je krijgt dan gewoon een btw-bon (voor ondernemers aftrekbaar). Er komen geen extra kosten bij, en vaak ook geen import-kosten, zie verderop.
Op 1 juli 2021 verdween de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen met een waarde van niet meer dan 22 euro. Dat betekent dat je als consument voor alle goederen die je in de EU invoert vanaf 1 juli btw moet betalen, ook als je ze online aankoopt.
Wat kan ik doen om Inklaringskosten en BTW te voorkomen? Om er zeker van te zijn dat jij geen BTW of inklaringskosten hoeft te betalen zorg je dat de totale waarde van jouw bestelling onder de 22 euro ligt. Gaat het om meerdere producten, splits de bestelling dan zoveel mogelijk op.
Door de nieuwe btw-regels worden veel producten van onder meer AliExpress 21 procent duurder. Al geldt er voor diverse artikelen, waaronder boeken, een lager btw-tarief van 9 procent. In Nederland rekent PostNL ook nog extra kosten voor het in rekening brengen van de btw, als dat nog niet in de webshop verrekend is.
De btw-vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met 22 euro komt definitief te vervallen. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie. De vrijstelling van invoerrechten voor pakjes tot en met een waarde van 150 euro blijft wel gelden.
Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels als je iets koopt uit een niet-EU land. Je betaalt dan áltijd inklaringskosten. Ook als de waarde lager is dan € 22. Meer hierover lees je op postnl.nl/btw.
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
Heb je voor meer dan 150 euro besteld, dan moet je naast de BTW ook invoerrechten betalen. Dit percentage komt vaak niet boven de 17% uit. Op de site van de belastingdienst kan je raadplegen wat het percentage is wat je moet betalen aan invoerrechten op AliExpress. Dit verschilt namelijk per product.
Als je producten uit China in Nederland importeert, betaal je Nederlandse invoer-btw over de douanewaarde plus de verschuldigde invoerrechten. In bovenstaand voorbeeld betaal je dus 21% invoer-btw over een bedrag van 6.720 euro, dat is 1.411,20 euro.
Wie via een Chinese webwinkel als AliExpress een product bestelt - zelfs al kost het maar 1 euro - is doorgaans geen verzendkosten kwijt. Terwijl, als je vanuit Nederland een pakketje naar China zou versturen, dit volgens de site van PostNL tussen de 18 en 30 euro kost.
Inklaringskosten betalen of pakket weigeren
Als je inklaringskosten moet betalen, ontvang je een betaalverzoek via e-mail en/of post. Je inklaringskosten betaal je dan via track & trace. Je kunt hier ook het pakket weigeren.
Douanekosten in vrijhandelszone
Zodra je buiten de EU bestelt, moet je bestelling wel doorheen de wondere wereld van de grenscontrole. Voor elke zending waarvan de waarde lager ligt dan 22, moet je vanaf 1 juli 2021 bijkomende kosten betalen. Dat heeft de Europese Unie beslist.
Als je nu een bestelling plaatst bij een niet-Europese webwinkel zoals AliExpress of Wish betaal je alleen btw over producten die een waarde hebben van meer dan 22 euro. Voor goedkopere bestellingen zoals een hoesje van 7 euro betaal je op dit moment dus geen btw.
Importeren uit China
De kosten die de pakketdiensten rekenen voor de inklaring liggen vast en zijn onafhankelijk van de waarde van uw bestelling. PostNL rekent 13,00 euro. EMS rekent 17,50 euro en UPS rekent 2,5% van de waarde (met een minimum van 10,50 euro).
Als de douane jouw pakket eenmaal heeft ingeklaard, betekent dit dat jouw pakket is vrijgegeven en naar je doorgestuurd wordt. De Nederlandse douane checkt de meeste pakketjes vanuit buiten Europa, maar vaak zijn het de grotere pakketten die ze eruit pikken. Soms heb je gewoon mazzel en betaal je geen inklaringskosten!
Met een douane-entrepot kun je invoerrechten 'omzeilen'. Je voert de goederen niet in maar slaat ze op onder douaneverband. Dit betekent dat de goederen onder toezicht staan van de douane. Je betaalt dan geen invoerrechten en andere invoerbelastingen (zoals btw bij invoer) in de EU.
Komt een pakket van buiten de EU Nederland binnen? Dan maakt de douane een selectie van de pakketten die gecontroleerd worden. Als jouw zending gecontroleerd wordt, wordt een berekening gemaakt van de kosten die je moet betalen. Als deze betaald zijn, wordt je pakket door DPD verwerkt en verder bezorgd.
Het grote verschil tussen Alibaba en AliExpress is dat Alibaba meer gericht is op bedrijven en AliExpress meer op consumenten. Bij Alibaba moet je producten vaak in grote aantallen kopen maar bij AliExpress kan je als particulier losse producten kopen.
AliExpress is een enorme webwinkel. De Chinese webwinkel betaalt dan ook niet voor fysieke winkels en hoeft daarom ook geen winkelpersoneel uit te betalen. Nederlandse winkels moeten wel voor eventuele winkelpanden, personeel en reclame betalen, wat dan vervolgens weer doorberekend wordt naar de klant.