Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Voor je het konijnenhok gaat ontsmetten, maak je het eerst leeg en schoon zoals je bij de wekelijkse schoonmaak gaat doen. Dus alles leeghalen, schoonspoelen, citronella gebruiken en naspoelen. Hoe schoner het hok is voor je met ontsmettingsmiddel aan de slag gaat, hoe beter het ontsmettingsmiddel zal werken.
Als je je konijn niet helemaal schoon en reukloos kunt krijgen kun je je konijn tegen vliegen beschermen door een fijne vitrage of vliegengaas over de verblijfplaats te hangen.
Konijnen geur verwijderen – Tips
Gooi alles op de composthoop of in de vuilbak. Reinig vervolgens de bodem van het hok met een sterke natuurlijke reiniger, water in combinatie met azijn bijvoorbeeld. Vergeet ook de voeder- en drinkbakjes niet te wassen (steek ze eventueel in de vaatwasmachine indien ze dit aankunnen).
Wanneer je kippen of konijnen hun bak met voeder niet leeg krijgen is dit een duidelijk signaal dat er teveel voeder wordt gegeven. Overschotjes zijn dan weer zeer welkom bij ratten en muizen. Voorkomen dat er steeds restjes in de bakken aanwezig is, is de boodschap!
muizen kunnen ziektes over brengen, dus ja het kan schadelijk zijn.. gif zou ik zeker niet neerleggen, de kans is groot dat je konijn dat ook binnen krijgt.. heb je een binnenhok op poten? dan zou je het voer daar in kunnen zetten, wij hebben iig geen last van muizen in het konijnenhok.
Ratten zijn ook gevaarlijk, ze bijten zo een konijn of cavia dood.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Als bodem van het konijnenhok of in een konijnenren wordt vaak gekozen voor stoeptegels of andere bestrating. Dit is een prima ondergrond voor in een hok of ren. Zorg er wel voor dat er naast tegels ook een zachtere bodembedekking is, zoals zand en/of zachte bodembedekking in het nachthok.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Het konijnenhok schoonmaken
Één keer per week zul je het hok in zijn geheel schoon moeten maken, oftewel, het hele hok leeg moeten maken en in een sopje moeten zetten. Giftige schoonmaakmiddelen zijn natuurlijk niet geschikt, je kunt gebruik maken van middelen als soda, azijn of groene zeep.
Ze zetten zich vast in de huid en scheiden stoffen af die de huid en het onderhuids weefsel laten afsterven. Dit weefsel eten de maden vervolgens op. Hierdoor ontstaat er een bloedvergiftiging en als je konijn niet snel behandeld wordt, kan je konijn binnen twee dagen sterven.
Maden komen terecht in de vacht van het konijn doordat een vlieg, meestal de blauwgroene bromvlieg of groene vleesvlieg, eitjes in de vacht en huid van het konijn legt. De eitjes worden het liefst in een warme vochtige omgeving gelegd. Uit de eitjes komen na enkele uren tot dagen kleine witte larven, oftewel maden.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Jonge konijnen zullen vaak overal poepen en plassen wat meestal te maken met het afbakenen van het territorium. Puberende konijnen (rond de 6e - 8e maand) kunnen om die reden ineens 'onzindelijk' gedrag gaan vertonen. Castratie of sterilisatie kan bij aanhoudende territoriumproblematiek een uitkomst bieden.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Een goed alternatief voor gras zijn stenen. Men denkt dat konijnen het minder comfortabel vinden, maar konijnen vinden het helemaal niet erg om op stenen te liggen. Ook zijn stenen gemakkelijk schoon te krijgen.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Niet straffen
Het konijn moet leren dat bijten niets oplevert en niet nodig is. U moet hem laten zien dat u niet onder de indruk bent en dat hij er op kan vertrouwen dat u altijd vriendelijk blijft en hij van u niets te vrezen heeft, ook als hij bijt. Dat is natuurlijk lastig.
Leid je konijnen af
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om konijnen en andere huisdieren in één gezin te laten opgroeien. Je kunt hier een eenduidig antwoord op geven: dat ligt aan het andere huisdier, niet aan het konijn. Konijnen zijn van nature veganisten en kunnen over het algemeen overweg met alle andere dieren.
Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia's. Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia's.
Konijnen en katten kunnen goed samen gaan, vooral als de kat vanaf kitten opgegroeid is met konijnen en hem aangeleerd is dat hij niet te ruw met ze om mag gaan. Groot formaat konijnen kunnen zich over het algemeen wel redelijk verweren tegen de gemiddelde huiskat.