Meestal komt gordelroos maar één keer in een mensenleven voor. Heel soms krijgen mensen nogmaals gordelroos.Dit gebeurt bij 1 op de 20 mensen die gordelroos hebben gehad.
De meeste mensen krijgen niet nog een tweede keer gordelroos. Mensen die medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken, kunnen wel een tweede keer gordelroos krijgen.
Om direct duidelijkheid te scheppen: stress kan geen gordelroos veroorzaken. Je hebt het virus bij je doordat je ooit waterpokken hebt gehad. Wel kan stress het virus weer activeren. Stress heeft veel invloed op je afweersysteem en juist dat heb je hard nodig als je gordelroos hebt.
Behandeling gordelroos
In veel gevallen krijgt u een antivirusmiddel, vitamine B-complex en pijnstillers voorgeschreven. Tegen de jeuk krijgt u meestal een poeder of een zalf.
Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder. Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug.
Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag.
Arginine is een voedingsstof waaruit het herpesvirus energie haalt. Arginine is ook de tegenhanger van lysine. Voeding die rijk aan arginine is dien je te vermijden gedurende een aanval. Even niet nuttigen van cacao, noten, zalm, koffie, tarwe en haver en zaden is daarom aan te raden.
U kunt wel veel pijn hebben tijdens en na de infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt gordelroos vaak ernstiger en kunnen er wel littekens achterblijven. Er kunnen complicaties optreden, zoals een longontsteking, ontsteking aan het hart of de darmen, of hersenvliesontsteking.
Gordelroos is een vervelende en pijnlijke huidaandoening, maar meestal niet gevaarlijk. Gordelroos komt vaker voor op oudere leeftijd en bij mensen met een verminderde weerstand.
Wat zijn de gevolgen
Een van de kenmerken van gordelroos is zenuwpijn, die kan aanhouden als de blaasjes al verdwenen zijn, de zogenaamde post-herpetische neuralgie. Deze zenuwpijn kan heel ernstig zijn en maanden, soms jarenlang duren. Het is van tevoren niet te voorspellen bij wie deze pijn zal optreden.
Gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazostervirus, dit veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt (reactivatie), kan het gordelroos veroorzaken.
Een volwassene met gordelroos die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg, met mensen die ernstig ziek zijn of lage weerstand hebben? Dan moet je eerst overleggen met de werkgever voor je weer gaat werken.
Iemand kan nadat de ziekteverschijnselen zijn verdwenen last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek. Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
Meestal treedt na 2 tot 4 weken spontane genezing op. De meerderheid van de patiënten zal worden behandeld via de huisarts met antivirale middelen en pijnstillers. Sommige patiënten worden verwezen naar een pijnspecialist in verband met moeilijk behandelbare hevige pijn.
Voordat gordelroos zichtbaar wordt, kan uw huid op die plaats al gevoelig zijn. Ook kunt u zich ziek voelen met hoofdpijn en koorts. Na een paar dagen ontstaan rode pukkels. Hierin komen blaasjes of blaren.
Hoewel veel mensen denken dat gordelroos en netelroos hetzelfde zijn (door hun vergelijkbare naam en de pijn die ze geven), is dit niet het geval. De oorzaak van de twee huidaandoeningen verschilt namelijk: netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus.
Het innemen van lysine is volkomen veilig en er zijn dan ook geen ernstige bijwerkingen bekend. Het wordt niet aangeraden om de aanbevolen dosis te overschrijden. De inname van 25 gram of meer per dag kan leiden tot winderigheid of diarree.
U kunt de prik krijgen bij uw huisarts of de GGD. U moet de prik zelf betalen. Twee prikken kosten samen ongeveer 350 euro.
Herpes is een virus waarvan allerlei varianten bestaan. Deze varianten veroorzaken verschillende huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld een koortslip, waterpokken en gordelroos. Alle varianten van herpes zijn besmettelijk als er klachten zijn. Meestal zijn dat open, vochtige blaasjes op de huid.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen. De huiduitslag lijkt echter wel veel op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen van elkaar te onderscheiden.
Het risico op ernstige dermatologische complicaties bij het gebruik van een NSAID was circa vijfmaal (95%BI=2,1-11,4) zo hoog bij patiënten met waterpokken in vergelijking met geen gebruik van een NSAID en circa 1,6 maal (1,1-2,4) zo hoog bij patiënten met gordelroos.
Welke medicijnen worden gebruikt bij gordelroos? Antivirale middelen remmen de groei van het virus dat de gordelroos veroorzaakt. Hierdoor zullen de klachten afnemen. Voorbeelden zijn aciclovir, famciclovir en valaciclovir.
Gordelroos is een late manifestatie van een infectie met het varicella zoster virus. Dit is het virus dat waterpokken veroorzaakt op kinderleeftijd. Als je als kind nog nooit besmet bent geweest met het waterpokkenvirus kun je dus geen gordelroos krijgen.