Hoe vaak komt het voor? Ongeveer 1 tot 2 van de 1.000 baby's is doof of slechthorend.
Doofheid. In Nederland zijn circa 1,3 miljoen mensen die niet alles kunnen horen. Dat is dus ongeveer 1 op de 12 mensen. Omstreeks 475.000 mensen ondervinden in het dagelijkse leven hinder van hun gehoorverlies.
Meestal ontstaat onverklaarde plotselinge doofheid binnen enkele seconden tot minuten. Soms binnen 3 dagen. De doofheid ontstaat vaak in één oor, heel soms in beide oren. U hoort veel minder of niets meer met dat oor.
Iedereen, van jong tot oud, kan door plotselinge doofheid worden getroffen. In Nederland komt éénzijdige plotselinge doofheid jaarlijks bij ongeveer 8 op de 100.000 mensen voor.
Verworvenheid: Verworven doofheid kan ontstaan door bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, een trauma (klap op of tegen het hoofd) of overmatige blootstelling aan lawaai. Onbekende oorzaak: Bij een deel is de oorzaak onbekend en kan zowel een erfelijke als een verworven gehoorstoornis de veroorzaker zijn.
Doofheid kan niet genezen worden. Als er sprake is van slechthorendheid, kan er vaak wel gezorgd worden dat het gehoor beter wordt. Bij jonge kinderen kan wel gebruik gemaakt worden van een oorimplantaat om horen mogelijk te maken of gemakkelijker te maken.
Zijn de geluiden hard of zacht? Door je oren te trainen in het luisteren en focussen op verschillende muzikale geluiden, kan je je beter concentreren op de alledaagse geluiden om je heen. Daarnaast is het leren bespelen van een instrument een geweldige manier om je muzikale training uit te breiden.
Tekenen dat u mogelijk gehoorverlies hebt
U hoort niet goed wat mensen zeggen. U gaat akkoord of knikt tijdens gesprekken wanneer u niet zeker weet wat er wordt gezegd. U trekt zich terug uit gesprekken, omdat het te moeilijk is om te horen. U gebruikt liplezen om te begrijpen wat mensen zeggen.
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Symptoom gehooverlies: verschil in toonhoogte
De frequentie is het aantal trillingen per seconde, uitgedrukt in Hertz. Het menselijk oor hoort geluiden tussen de 20 en 20.000 Hertz. Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. Het is mogelijk dat u hoge tonen als te zacht ervaart en lage tonen niet.
U kunt zich kwetsbaar voelen. Soms is het lastig om ervoor te zorgen dat u niet gepest wordt of belachelijk gemaakt. Elke keer zeggen dat u doof bent en uitleggen hoe ze met u kunnen communiceren, is niet voor iedereen makkelijk. Ook kan het moeilijk zijn om keuzes te maken, bijvoorbeeld voor welke baan of studie.
Iemand die vrijwel niets hoort wordt doof genoemd. Dove mensen communiceren niet via geluid maar via een eigen taal, de gebaren taal. In Nederland beschouwen wij iemand doof bij een gehoorverlies van 90 dB of meer. De scheidingslijn tussen zeer slechthorend en doof, is erg dun.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt het aantal mensen dat kampt met gehoorproblemen op 466 miljoen. Indien er niet tijdig wordt ingegrepen kan dit cijfer zelfs stijgen tot 630 miljoen tegen 2030, en 900 miljoen tegen 2050. De afgelopen 10 jaar is gehoorverlies over het algemeen zeer sterk toegenomen.
Matig gehoorverlies (41-60 dB HL): Moeite met het horen en/of verstaan van spraak op een normaal niveau van luidheid, zelfs in een rustige omgeving. Ook een telefoongesprek kan slecht of helemaal niet te horen zijn.
Naar aanleiding van de cijfers uit dat onderzoek kan worden geschat dat in Nederland 1,2 miljoen mensen van 40 jaar en ouder een gehoorverlies van minimaal 35 decibel hebben. Een gehoorverlies van 35 decibel (of meer) beperkt mensen in hun dagelijks functioneren.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Stimuleer uw gehoor
Strategische spelletjes, gehoorspellen of cognitieve associaties kunnen helpen het gehoor te stimuleren en het brein te trainen om geluiden te herkennen, in te schatten hoe ver ze weg zijn, etc. Bovendien helpen ze u het gehoor beter te focussen, bijvoorbeeld in een lawaaiige omgeving.
Neem nou vitamine B3: als je daar een tekort aan hebt, gaan je oren rap achteruit. Vitamine B3 is namelijk essentieel voor een gezonde werking van het zenuwstelsel en zenuwen zitten ook in je oren.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van 'Notch', een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.