Mae is vooral buiten Nederland een populaire naam, maar hij stijgt in de lijsten met populairste meisjesnamen. In totaal komt de naam ongeveer 1.500 keer voor, in veruit de meeste gevallen als volgnaam.
Mae is een Hebreeuwse voornaam voor meisjes. De betekenis is `groots, meder, geboren in mei`. De populariteit van de naam bereikte in 2015 een hoogtepunt. De naam wordt ook wel gebruikt in combinatie met andere namen, waardoor een samengestelde naam ontstaat, zoals Maelynn, waarbij de naam Lynn is samengevoegd met Mae.
Door het streepje op een é spreek je de e namelijk uit als eeee. Maé wordt daardoor [maaa-eeeee].
Zoek zo online op hoe vaak een bepaalde naam over de jaren gegeven is: Ga naar www.meertens.knaw.nl/nvb/Klik rechtsboven op de zoekbalk achter 'Voornaam'.Typ de naam.
Met de namenteller kun je zien hoe vaak de babynaam van jouw kind voorkomt in de database van WIJ. Je krijgt een overzicht van de afgelopen tien jaar. Zo kun je zien of de naam populairder is geworden, of juist niet! Vul de babynaam in, en geef aan of je de resultaten voor een jongen of meisje wilt zien.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Babynamen In 2023 werden in Nederland 164.269 kinderen geboren: 84.195 jongens en 80.074 meisjes. Net als de afgelopen vier jaar was Noah de populairste jongensnaam, bij de meisjes stootte Julia Emma van de eerste plaats.
Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam. 677 meisjes hebben deze naam gekregen. In 2022 zijn in Nederland (tot en met november 2022) 168.526 baby's geboren: 86.108 jongens en 82.418 meisjes.
Mae is vooral buiten Nederland een populaire naam, maar hij stijgt in de lijsten met populairste meisjesnamen. In totaal komt de naam ongeveer 1.500 keer voor, in veruit de meeste gevallen als volgnaam.
Maes is afgeleid van Thomas. Thomas is een Griekse naam met de betekenis 'tweeling'. De naam is bekend uit de Bijbel, een van Jezus' leerlingen heette zo.
In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel. Denk bijvoorbeeld aan Bloem, Karel of Achmed.
Maysa is een Turkse naam met als betekenis 'bloeiende zomerbloemen'. Het is ook mogelijk dat de naam uit het Japans afkomstig is. Dan heeft hij 'dansend zand' als betekenis. In het Fins is Maysa een variant op de meisjesnaam Maria.
MEA kan verwijzen naar: 2-amino-ethanol (mono-ethanolamine), een chemische verbinding. Maatschappij tot exploitatie van autobussen en autobusondernemingen, een voormalig openbaarvervoerbedrijf uit de Zaanstreek in Nederland. Marine Etablissement Amsterdam.
Meestal wordt de meisjesnaam verklaard als 'bitterheid'. In de middeleeuwen werd de naam Maria vaak geassocieerd met het Latijnse woord 'mare', dat 'zee' betekent. Pas later in de middeleeuwen werd de naam in ons deel van Europa populair.
Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
Kort en krachtig
Hoewel Daan, Emma, Sem, Lotte en Levi wel over hun hoogtepunt heen zijn, blijven ze populair en zien we dat de volgende korte namen nu juist in opkomst zijn: Noud, Mees, Teun, Guus, Moos en Hugo voor een jongen. Fien, Tess, Zoë, Evi, Yara, Loïs en Mila voor een meisje.