Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Zorg voor de juiste temperatuur water, het liefst lauw water. Hoe langer je kindje in bad zit, hoe eerder de huid uitdroogt. Probeer daarom de badtijd te beperken tot maximaal 10 minuten per dag.
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
'Een bad nemen moet gerust kunnen'
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Leg je baby op het aankleedkussen en wikkel hem lekker warm in een grote hydrofiele doek of badcape. Als je wil, kan je nu jezelf snel wassen onder de douche. Daarna droog je jezelf af of trek je even een badjas aan. Droog je baby af en kleed hem weer aan.
Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Het is niet noodzakelijk om je kind elke dag te wassen. Water (en dan met name warm water) kan de huid namelijk uitdrogen en zelfs de huidbarrière beschadigen. De jeugdzorg, verloskundige en kraamzorg in Nederland adviseren ouders om hun kind maar 2 à 3 keer per week te wassen.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Voor het afdrogen is het fijn om een hydrofiele doek te gebruiken, die zijn soepel waardoor je overal gemakkelijk bij kunt. Gewone handdoeken zijn te ruw voor de zachte babyhuid. Na het afdrogen, smeer je je baby lekker in met een fijne Zwitsal babyolie of bodycrème .
Neem de baby op en ondersteun zijn hoofdje. Laat hem zachtjes in het water glijden. Hou hem stevig vast onder de oksels, zodat zijn hoofdje op je onderarm rust en hij niet kan wegglijden. Laat de baby niet te lang in bad, het water koelt snel af.
Één tot twee keer per week is voldoende. Als je je kindje elke dag in bad doet, wordt de natuurlijke beschermlaag van de huid aangetast en is de kans groot dat hij een heel droge huid krijgt. Natuurlijk mag je je kindje wel iedere dag even wassen met een washandje en opfrissen met babydoekjes.
Twee keer per week is ruim voldoende, want water en vooral zeep drogen zijn huid uit.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
"Een baby hoef je helemaal niet met zeep te wassen, die ruikt van nature al heel lekker", zegt Leenarts. Het belangrijkste advies: minder badderen, nog maar twee of drie keer per week en gebruik vaker een washandje, dat is al genoeg. Verder kun je als ouder kiezen voor een zeep zonder allerlei toevoegingen en parfum.
Een Tummy Tub is een doorzichtige, taps toelopende plastic emmer dat wordt gebruikt voor het baden van uw kind. Een Tummy Tub zorgt voor een meer omsloten en veilige omgeving, waardoor uw kind zich vertrouwder voelt en zich gemakkelijker ontspant.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.
Persoonlijke frequentie. Je hebt baby's die na elke voeding poepen en baby's die één keer per 4 dagen poepen. Als een baby borstvoeding krijgt kunnen er zelfs 10 dagen tussen twee poepluiers in zitten. Bij flesvoeding poept een baby meestal om de 1 tot 3 dagen.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur. Alert zijn op het verschonen van luiers kan uitslag voorkomen.
Eén á twee keer in de week zijn haar wassen is voldoende. Vaker wassen met zeep of shampoo is zelfs niet goed voor zijn huidje. Zeepproducten tasten namelijk het natuurlijk aanwezige, vette laagje op de huid aan. Door vaak te wassen droogt de huid van je kindje sneller uit, waardoor het schraal kan worden.
Let goed op bij het in bad doen!
Laat het nooit alleen, ook niet heel eventjes. Loop ook niet naar de kamer ernaast en laat de deurbel rinkelen. Een peuter kan namelijk al in 10 centimeter water verdrinken. Zorg dat je alles wat je nodig hebt van te voren binnen handbereik klaar hebt gelegd.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Wassen of douchen
Sommige mensen laten hun kinderen dagelijks douchen of in bad gaan. Dat is meestal niet nodig. Het kan zelfs vervelend zijn voor kinderen met een gevoelige huid.
Je kunt je baby in een badje wassen, of in een Tummy Tub. Maar je kunt ook samen met je baby onder de douche stappen. Als je je goed genoeg voelt, mag je al in de kraamweek met je baby onder de douche. Je kunt dit ook later doen, maar het is handig als je het een keer oefent als de kraamverzorgster nog aanwezig is.