Wanneer is er sprake van gezonde ontlasting? Je hond hoort gemiddeld 2 keer per dag te poepen. De ontlasting hoort vast te zijn en een gezonde bruine kleur te hebben. Er komt geen hele dringende geur van de ontlasting.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
De frequentie van een optimale stoelgang bij volwassen honden ligt meestal tussen de 1 – 3 keer per dag. Bij puppy's ligt deze frequentie vaak nog iets hoger.
Normaal poept een hond één tot drie keer per dag als hij goede voeding krijgt. Goede voeding is voer waar je hond energie uithaalt, veel van verbruikt en dus minder van uitpoept. Het kan gebeuren dat je hond meer of vaker poept wanneer hij stress heeft of plots meer beweging of eten krijgt dan normaal.
De hond heeft eigenlijk het kortste spijsverteringsstelsel van zoogdieren, de spijsverting van een hond duurt gemiddeld ongeveer 8-9 uur. Uiteraard duurt de spijsvertering bij puppies vele malen korter aangezien zij nog niet het spijsverteringsstelsel van een volwassen hond hebben.
Wanneer je hond twee dagen achtereen niet poept, moet je alert worden.Dit zou constipatie kunnen betekenen. Ook aan andere symptomen kun je constipatie herkennen. Daarbij is het belangrijk om te letten op de ontlasting en het gedrag van je hond.
Normale frequentie voor volwassen honden
Sommige honden kunnen drie keer per dag poepen, terwijl andere honden mogelijk om de andere dag ontlasting hebben. Zolang de ontlasting van je hond consistent is in kleur, textuur en geur, is de frequentie meestal geen reden tot bezorgdheid.
De spijsvertering van eten tot poepen duurt bij honden gemiddeld 12 tot 24 uur.
Hondenpoep kunt u kwijt in uw eigen restafvalkliko en in alle afvalbakken in de openbare ruimte. Uit de zakjesautomaten kunt u gratis zakjes halen om hondenpoep in te doen.
Leren herkennen van signalen
Een jonge hond geeft vaak geen signalen dat hij zijn behoefte moet doen, maar doet het gewoon wanneer het komt. Leren herkennen wanneer een pup moet poepen of plassen is de eerste stap. Vaak draait je pup zich dan weg van zijn slaapplek en maakt hij zijn achterpoten breed.
Mijn hond heeft geen ontlasting en mijn hond kan niet poepen
Het komt wel eens voor dat de hond een dag geen ontlasting heeft. Dit is op zich niet erg. Wanneer de hond twee dagen achter elkaar geen ontlasting heeft gehad kan dit wijzen op een aandoening. Zo kan er in de darmen een obstructie zitten.
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur.
Wij adviseren om je hond 2 keer per dag eten te geven. Dit geldt overigens ook voor de meeste dierenartsen en voedingsdeskundigen als advies. Dit geeft de maag de kans zich te ledigen zonder dat de hond te lang zonder voer zit. Honden slechts 1 x per dag te eten geven brengt een aantal risico's met zich mee.
Als een hond zo nu en dan een of twee keer minder poept dan normaal is dit niet iets om je zorgen over te maken. Als je hond echter al een dag niet heeft gepoept, zich zichtbaar moet inspannen om te poepen of weinig eetlust heeft, is het tijd om contact op te nemen met de dierenarts.
We vinden dit als mensen misschien erg vies, maar het is bedoeld om het nest schoon te houden. De moederhond zorgt hiermee voor hygiëne. Als je bedenkt dat honden van nature schone dieren zijn, dan snap je ook dat het eigenlijk niet logisch is dat een puppy in de bench poept.
Controleer regelmatig op kleur, bloed, geur en hardheid
Het uiterlijk van hondenpoep zegt iets over wat uw hond heeft gegeten maar het vertelt ook het verhaal over zijn gezondheid. Afwijkende poep kan wijzen op gezondheidsproblemen.
Dus niet alleen op de stoep maar overal in de bebouwde kom (m.u.v. de hondenuitlaatstroken). Op het niet opruimen van de hondenpoep staat een boete van €140. Sinds 2016 is het verplicht om een opruimzakje voor hondenpoep bij je te hebben. Je kunt een boete van €90 riskeren als je dit niet bij je hebt.
Voor het loslopen neem je een lange lijn en ga je ze tijdens het loslopen meerdere keren terugroepen.Telkens als ze terugkomen ga je ze belonen en laat je ze weer gaan. De hond leert dan dat komen naar jou altijd iets leuk oplevert en niet persé wil zeggen dat ze worden aangelijnd of naar huis gaan.
Wanneer jouw hond binnen poept of plast wanneer je wel thuis bent (en dit normaal gesproken niet doet) is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Krabben en/of bijten. Wanneer jouw hond alleen thuis is zal hij aan deurstijlen of raamkozijnen gaan krabben of bijten.
Veel ontlasting: wanneer je hond veel/vaak moet poepen kan dit komen doordat je hond teveel voer binnenkrijgt of dat deze het voer niet goed verteert. Harde ontlasting: wanneer je hond te harde ontlasting heeft kan dit komen omdat deze teveel vezels heeft binnen gekregen.
Sommige honden verdedigen hun etensbak, hun kluif of hun speeltjes door agressie te vertonen naar wie er maar in de buurt komt. Dit wordt ook wel verdedigende agressie, voeragressie of 'baknijd' genoemd.
Dus hoeveel mag je jouw lieve pup nou eigenlijk geven? Vaak wordt op die vraag als antwoord "de 10% regel" gegeven. Dat betekent dat het aantal calorieën van de snoepjes ongeveer 10% mag zijn van wat je pup per dag aan calorieën binnen mag krijgen.
Ontkleurde of witgele poep (ontlasting) kan wijzen op een verstopping van de galwegen. Als je ontlasting deze kleur heeft is het advies om naar de huisarts te gaan. Gele of groenige kleur in je poep (ontlasting) kan komen door het eten van groene bladgroente, zoals spinazie of boerenkool.
Veranderde houding: honden met pijn hebben de neiging een houding aan te nemen die voor hen het minst pijnlijk is. Wanneer een hond acute buikpijn heeft, kan hij bijvoorbeeld met zijn voorpoten doorgezakt op de grond liggen, waarbij zijn kont in de lucht blijft. Dit kan een poging zijn tot verlichting van buikpijn.
Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.