Het kan ook dat er geen kloppend hartje te zien is tijdens je eerste echo. Dat hoeft niet te betekenen dat je een miskraam krijgt. Als je minder dan 6 weken zwanger bent, is het normaal dat er nog geen hartslag te zien is. Daarom maakt de verloskundige in dat geval altijd een week later nog een echo.
De embryo kan diep liggen, waardoor de verloskundige er lastig bij kan komen. Het kan ook zijn dat je zwangerschap minder ver is dan je dacht, waardoor het nog te pril is om een hartje te zien of te horen kloppen. De verloskundige zal na enkele dagen een nieuwe poging doen.
Soms hebben vrouwen deze verschijnselen niet maar wordt er tijdens een (termijn)echo gezien dat het hartje niet meer klopt. Dan komt in de meeste gevallen de miskraam alsnog binnen 2 weken op gang.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Wanneer je 8 weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om een vitaliteitsecho te laten maken. Omdat je nog erg vroeg in je zwangerschap bent, is de baarmoeder erg klein.Het gebeurt geregeld dat we met een uitwendige echo de baarmoeder niet goed in beeld krijgen.
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .
Kloppend hartje? Een vitaliteitsecho kan pas uitgevoerd worden vanaf 6 weken maar beter is om te wachten totdat je 7 weken zwanger bent. Vanaf dat moment is het namelijk mogelijk om het hartje te zien kloppen.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%.Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het embryo(vruchtje) nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje nog klopt.
En na innesteling zal in zo'n 10 % van de gevallen alsnog een miskraam optreden. Hierbij stopt het vruchtje met groeien en stopt het hartje met kloppen. Vaak brengt dit krampen op gang, waardoor het vruchtje en de moederkoek naar buiten komen.
Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%. De vitaliteitsecho is een vaginale echo, voor deze echo is een lege blaas fijn.
Vaak verliest u ook bloedstolsels, die meer donkerrood en glad zijn. Bij twijfel: een stolsel kunt u met uw vingers uit elkaar trekken tot er niets van overblijft, bij een vruchtzak herkent u altijd een met heldervocht gevuld blaasje. De pijn en het bloedverlies nemen snel af na de miskraam.
Het hartje van de baby begint pas 28 dagen na de bevruchting te kloppen. Omdat de zwangerschapsduur berekend wordt vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, moeten daar 14 dagen bij opgeteld worden. Hartactie kan gezien worden vanaf 42 dagen (in de zesde zwangerschapsweek).
Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang. Als de miskraam is vastgesteld met de echo, wat een missed abortion heet, komt in ongeveer 40% van de gevallen in de eerste week de miskraam opgang.
Het gebeurt regelmatig dat na het vaststellen van een missed abortion het bloedverlies spontaan op gang komt. Ons advies is daarom ook om niet direct met een behandeling te starten. Gemiddeld wachten vrouwen ongeveer een week af.
Als dit gebeurt voor de zestiende week van de zwangerschap wordt het een miskraam genoemd. De eerste twaalf weken van de zwangerschap is de kans op een miskraam het grootst. Na de zestiende week is de kans dat de zwangerschap misgaat veel kleiner. Wanneer het dan toch nog misgaat, wordt dit een doodgeboorte genoemd.
De meeste miskramen ontstaan door chromosoomafwijkingen. Dat is dan ook het antwoord dat vrouwen als eerste krijgen wanneer ze hun gynaecoloog vragen naar het waarom van deze miskraam. Er zijn twee soorten chromosoomafwijkingen bij het vruchtje mogelijk: Toevallige chromosoomafwijkingen (na de bevruchting ontstaan)
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van vrijen, fietsen of bijvoorbeeld paardrijden kun je geen miskraam krijgen.
Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad. Een vroege echo kan al vanaf 6 weken (maar is betrouwbaarder vanaf 7+ weken). We willen onderstrepen dat jij vrij bent in de keuze om extra echo's te maken. Het kan leuk zijn om bijvoorbeeld mooie beelden van je kindje te hebben.
Geen extra risico's bij volgende zwangerschap
Het is dan extra belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Als je na acht weken in de nieuwe zwangerschap op de echo een vruchtje ziet waarvan het hartje klopt, is de kans dat de zwangerschap goed blijft gaan 95-97%.
Tegenwoordig is de echo niet meer weg te denken. De meeste verloskundigen bieden je een echo aan rond 7-8 weken zwangerschap. Dat is het moment dat je ziet of de zwangerschap goed zit of niet.
Vaak duurt het nog wel even voordat er echt een buikje te zien is. Maar ben je 7 weken zwanger, dan merk je waarschijnlijk wel dat je buik opgeblazen voelt.
In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten. Aan het eind van deze week gaat het hartje kloppen en als er nu een echo zou worden gemaakt, is er al heel vaag een ruggengraat te zien.
Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo? Dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca.1-3%.