In principe dagelijks. Het is belangrijk dat je wond goed geneest. Daarvoor moet deze schoon blijven. In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen.
Nadat de tand of kies eruit is moet je ongeveer 30 minuten op een gaasje dichtbijten. Daarna kun je dit gaasje eruit halen en in de vuilnisbak doen. Het is mogelijk dat de wond kort begint te bloeden. Normaal gesproken stopt dit gelukkig vrij snel (enkele minuten).
Verwissel het vette gaas en het verband één keer per dag, totdat de schaafwond niet meer lekt.
Vette gazen worden in de regel een keer per dag verwisseld. Vette gazen mogen niet dubbelgevouwen worden anders kan het overtollig wondvocht er niet goed doorheen.
Normaal wordt een verband 1 tot 3 keer per week verwisseld.
('Fysiologisch zoutoplossing') Dit kan je zelf maken, ongeveer een halve theelepel gewoon keukenzout in een half glas water oplossen (ongeveer zo zout als een traan).En daarmee maak je de pleister of het verbandgaas nat. Het losweken gaat beter / sneller dan met gewoon water.
Houd de wond ongeveer 5 dagen droog en schoon. Na deze 5 dagen mag u weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) in de eerste 7 dagen na de wondbehandeling wordt u afgeraden.
Het voornaamste doel van een gaasje is het afdekken van allerlei soorten wonden. U kunt het katoenen gaas ook gebruiken voor het schoonmaken van de wond. Voor het afdekken van een gemiddelde wond, kunt u zowel de katoenen als cellulose kompressen gebruiken.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
In principe dagelijks. Het is belangrijk dat je wond goed geneest. Daarvoor moet deze schoon blijven. In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie:als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Wil je een vlotte genezing en zo weinig mogelijk litteken, dan kan je de wonde het best met een zalf insmeren en met een pleister bedekken.” In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Je gebruikt zalfgaas bij oppervlakkige wonden (bijvoorbeeld schaafwonden of brandwonden) om te voorkomen dat het kompres of verband met de wond verkleeft. Je plaatst zalfgaas dus onder een ander wondmateriaal. Zalfgaas laat wondvocht door naar het bovenste verband.
Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige open wonden maar niet willen genezen. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Na het ontsmetten van de wond kun je wat op de wond smeren. Het merk Staudt is hier geschikt voor.
Behandeling open wonden
Wanneer er sprake is van een bloedende wond kan je deze het beste even laten doorbloeden zodat de wond zichzelf schoonspoelt. Het schoonspoelen van de wond kan ook met water. Ontsmet de bloedende wond wanneer nodig met een ontsmettingsmiddel.
Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'. Onder in de opperhuid liggen pigment vormende cellen.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven.Daarna kunt u douchen.Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.